[#31] Re: Dyskietki 2HD

@Marcin74, post #30

Mam parę dyskietek 5 1/4 oznaczonych jako 2S/4D. Ktoś mi wytłumaczy co to za dyskietki? One nie mają ringu jak dd, ale moja stacja od c64 1541 je formatuje, natomiast hd nie.
[#32] Re: Dyskietki 2HD

@Marcin74, post #30

Jest świetny artykuł w nowym Retrokompie o dyskietkach.
[#33] Re: Dyskietki 2HD

@misiek2, post #31

Dyskietki 2S/4D mają ten sam typ nośnika co 2S/DD. A w dyskietkach 2S/HD zmieniono skład chemiczny nośnika magnetycznego i te dyskietki wymagają silniejszego pola magnetycznego a co za tym idzie większego prądu kasowania i zapisu. Kiedyś zrobiłem taki eksperyment z dyskietkami HD - skasowałem je magnesem i co ciekawego po takim kasowaniu można było nagrać taką dyskietkę raz w stacji od c64 i później dało się ją odczytać. Natomiast żeby ponownie ją nagrać trzeba było skasować ją znowu magnesem. Po tych eksperymentach przerobiłem sobie nawet jedną stację 1541 tak, że zapisywała i kasowała dyskietki HD.
[#34] Re: Dyskietki 2HD

@Marcin74, post #33

Dzięki! Do tej pory łączyłem obecność ringu z możliwością formatowania dyskietek w stacji 1541.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem