[#31] Re: FDD 1,76MB gęsty

@Panstalin2, post #30

Logika jest po to aby poprawnie identyfikować trzy zewnętrzne stacje.

Jak chcesz mieć druga widoczną stacje bez logiki (kabel z goteka) , to użyj XCOPY , włącz opcje ALL DRIVERS wtedy możesz jej użyc do kopiowania.
[#32] Re: FDD 1,76MB gęsty

@Panstalin2, post #30

czytam to : https://www.rowery.olsztyn.pl/wiki/autorzy/narg/amiga/dysk
cyt. :
"/MTRx 8 gniazdo , 16 złącze fdd
Normalnie linia ta jest używana do włączania silników wszystkich podłączonych napędów. Ponieważ jest ona podłączona do każdego z napędów, jej uaktywnienie spowoduje uruchomienie silników wszystkich napędów jednocześnie. Jest to rozwiązanie niedopuszczalne, dlatego też konieczne jest zastosowanie dla każdego z napędów prostego przerzutnika sprawdzającego stan linii /MTRx w momencie uaktywnienia sygnału /SELx odpowiadającego danej stacji. Wyjście przerzutnika jest podłączone do linii /MTR w napędzie. Umożliwia to niezależne włączanie i wyłączanie silników (by dany silnik zadziałał odpowiednia linia /SELx oraz /MTRx muszą być w stanie aktywnym) przy czym należy pamiętać, że testowanie linii /MTRx odbywa się przy zmianie poziomu linii /SELx ze stanu wysokiego na niski. Wyłączenie silnika wymaga następującej sekwencji: /SELx=1, /MTRx=1, /SELx=0, /SELx=1."

ja chce podłączyć tylko 1 stacje DF1
nie można tam dać np. diodę i jakiś rezystor do VCC ?
[#33] Re: FDD 1,76MB gęsty

@Panstalin2, post #32

hyba to jednak musi być

ale jednej pojedynczej stacji żeby nie szło podłączyć ?
[#34] Re: FDD 1,76MB gęsty

@Panstalin2, post #33

w goteku za bardzo nic niema a po przełączeniu zworki na df1 działa na zwykłym prostym kablu
jedynie co widze jest led z 3.3v przez rezystor do SEL i 1k z 5V podłączone
[#35] Re: FDD 1,76MB gęsty

@Panstalin2, post #34

wygląda na to ze ATF w goteku w ogóle nie interesuje się sygnałem MTR - pewnie dlatego działa na zwykłym prostym kablu
[#36] Re: FDD 1,76MB gęsty

@Panstalin2, post #35

Dokładnie, Gotek nie ma silnika więc nie korzysta z tego sygnału. Na złączu DISK DRIVE są wszystkie sygnały, oprócz sygnałów MTR1, MTR2 i MTR3 włączających silniki poszczególnych zewnętrznych stacji DF1, DF2 i DF3. Do generowania tych sygnałów służy właśnie dodatkowa elektronika w stacjach zewnętrznych.
[#37] Re: FDD 1,76MB gęsty

@QUAD, post #12

Odpowiedź na:
jak by cos to płytek mi zalega z 15 a nie mam czasu lutować

Jeśli zostały Ci jeszcze z 2-3 szt. to chętnie bym też protestował to rozwiązanie. Trochę PC stacji się znajdzie do testów. Mam też trochę GALi i ATFów więc mogę popróbować czy jest jakaś różnica w działaniu miedzy nimi .
[#38] Re: FDD 1,76MB gęsty

@mikidr, post #37

a może ktoś ma płytki PCB do projektu
DRIVE_RDY adapter stacji PC dla AMIG
?
[#39] Re: FDD 1,76MB gęsty

@Panstalin2, post #32

MTRx jest aktywny także przy uruchomieniu DF0: więc silnik w DF1 będzie się też kręcił jak będziesz używał DF0. Skąd to wiadomo? CDTV nie miało wewnętrznej stacji i Sel0 był wyprowadzony na złącze DB23 w miejsce Sel1, do uruchomienia silnika był używany sygnał MTRx
[#40] Re: FDD 1,76MB gęsty

@Panstalin2, post #35

Z tego co pamiętam to do Amigi sygnał MTR musi być podłączony dodatkowo do któregoś pinu mokrokontrolera w goteku. A to dlatego że identyfikacja dysków HD odbywa się przy wyłączonym silniku. Przy używaniu tylko obrazów DD można ustawić ignorowanie MTR, wtedy RDY jest zawsze niski przy aktywnym sygnale Sel. Nie wiem czy niektóre gry ndos nie wymagają opóźnienia między MTR a RDY (moja stacja ma ok. 680ms), AmiTestKit też chyba płacze jak RDY przyjdzie za szybko :)
[#41] Re: FDD 1,76MB gęsty

@Maniu, post #40

Tutaj jest opis dla flash floppy
[#42] Re: FDD 1,76MB gęsty

@snifferman, post #41

Tu jest pis przeróbki innego modelu sony i rezystor trzeba zmienić
https://eab.abime.net/showthread.php?t=114674
https://eab.abime.net/attachment.php?attachmentid=79249&d=1685798161

Czy ktoś próbował wgrać wsad z tego projektu z kwadratową kością ? do projektu z płytką ? lub czy porównywał wyprowadzenia czy są te same w obu projektach ?

udało mi się uruchomić 2 stacje jedna teac druga sony lecz zachowują się podobnie , trudno sformatować dyskietki więcej niż w 56 sektorach - sprawdziłem 20 różnych dyskietek - ale wszystkie stare lecz na pc 1,44 dają się formatować
[#43] Re: FDD 1,76MB gęsty

@snifferman, post #22

Nie wszystkie stacje działają stabilnie z mniejszymi obrotami. Jak testowałem swoje stacje kiedyś, to przy zwolnionych obrotach stacja nie dawała sygnału Ready i Index. Może to jest rozwiązane przez tą przeróbkę na stację gęstą. Nie sprawdzałem schematu.

Tak właśnie miałem i ja, ale jak dokleiłem magnes, to te sygnały się pojawiały.

Mnie zastanawia, czy te stacje wymienione w tym projekcie dają sygnał INDEX, gdy obroty są wolniejsze. Nie sprawdzałem nigdy, czy mimo braku sygnału INDEX, na wyjściu RD stacji pojawia się przebieg i czy mimo to akceptuje sygnał zapisu.

Co ciekawe, możesz odłączyć sygnał READY (trzeba go sobie diodką zasymulować SEL--<|--READY by na złączu zewnętrznym wykryło stacje) i INDEX, bo AOS ich nie używa.
[#44] Re: FDD 1,76MB gęsty

@mikidr, post #37

Mam, napisz na priv to się dogadamy
[#45] Re: FDD 1,76MB gęsty

@bulbulator, post #43

Dla dyskietek amiga dos działa nawet z niepodłączonym Ready, ale wiele gier ndos go wymaga. Natomiast Index może być używany jeśli chcemy zapisywać w Amidze dyskietki ms-dos (PC0:), bo PCtowe dyskietki muszą mieć sektory schynchronizowane z Indexem.
[#46] Re: FDD 1,76MB gęsty

@Maniu, post #45

Może tak być jak mówisz. Samo READY jest wykorzystywane przez AOS jedynie do odczytywania ID stacji (DD, HD i 40TPi - do tej trzeba mountlisty) i wykrywania tym samym DF1-3.

Co mnie zastanawia właśnie z tym modem na GALu, to właśnie sygnał Index, czemu on jest puszczony przez niego. W dodatku, wszystkie stacje, które miałem, nie dawały sygnału INDEX przy zwolnionych obrotach, chyba, że dokleiłem kolejny magnes, żeby zgadzał się czas obrotu dyskietki (200ms), więc powstaje kolejne pytanie, czy te stacje dają sygnał INDEX nawet jak silnik nie osiągnął pełnych obrotów (chyba, że w tych modelach generuje go driver silnika)? Trochę sprawę utrudnia fakt, że często nie ma żadnej dokumentacji do kontrolerów tych stacji.

Ostatnia aktualizacja: 19.11.2024 12:13:46 przez bulbulator
[wyróżniony] [#47] Re: FDD 1,76MB gęsty

@Panstalin2, post #32

schemat do sony
rezystor dałem 62k , przeciąć ścieżkę przy nóżce miedzy dwoma kablami .

mostek do pin 4

Ma ktoś schemat do teac lub alps ?..............................................................................................

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2024 07:32:42 przez Panstalin2

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2024 07:33:02 przez Panstalin2

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2024 07:36:09 przez Panstalin2
[#48] Re: FDD 1,76MB gęsty

@Panstalin2, post #47

ma ktoś schemat przeróbki teac gdzie i jaki rezystor zastosować by działała stabilnie ?

lub alps
[#49] Re: FDD 1,76MB gęsty

@Panstalin2, post #48

przy okazji tu zapytam

zewn stacja dyskietek w CDTV posiada troszeczkę inne wewnętrzne gniazdo

CZY ktoś już przerabiał temat dopasowania standardowych stacji do CDTV?
( a może też i gęstych? )
[#50] Re: FDD 1,76MB gęsty

@Cezarykl, post #49

zewn stacja dyskietek w CDTV posiada troszeczkę inne wewnętrzne gniazdo

Piszesz o oryginalnej ?
To ta stacja nie ma wewnętrznego złącza 34 pin jak każda FDD ?
[#51] Re: FDD 1,76MB gęsty

@Norbert, post #50

Tam jest bezpośrednio podpięty przewód 23 pin. Ale można przełożyć tę część elektroniki do zwykłej Chinon FB-354, takiej jak od A500.
[#52] Re: FDD 1,76MB gęsty

@alt_, post #51

tak można wykręcić i przełożyć całą płytkę,
pod warunkiem, że ma się identyczną stację na wymianę
:)

a gdy nie masz
to co wtedy zrobisz ?

[#53] Re: FDD 1,76MB gęsty

@Cezarykl, post #52

No to wtedy się ma kłopocik. Trzaby zmotać adapter taki jak do stacji zewnętrznej, z 7438 i bodajże 7414.

Ale najlepiej załatwić Chinona od A500 i zrobić zmotę.

Ostatnia aktualizacja: 15.12.2024 21:10:31 przez alt_
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem