[#31] Re: Brak info o pamięci chip i fast OS3.1 A1200

@wali7, post #30

Raczej bym powiedział, że to hybryda obu czekająca na okazję aby się wysypać z niespodziewanego powodu. Brak możliwości odczytu jednej zmiennej to jeden z objawów - jakie jeszcze czekają? Dziś gdy jest to platforma głównie służąca do odpalania starszych gier to raczej nie jest duży problem.
Jeśli zaczniesz uruchamiać aplikacje starsze, kto wie czy i na jakie jeszcze niespodzianki trafisz.

Inaczej mówiąc to stary dylemat: mieć ciastko i zjeść ciastko. Problem jest jasno zdefiniowany, rozwiązanie też.
[#32] Re: Brak info o pamięci chip i fast OS3.1 A1200

@bobycob, post #31

Tak, w sumie to hybryda, jednak z przewagą cech kickstartu, bo właśnie tam siedzą kluczowe składniki systemu.
W dobie bardzo rozbudowanego WHDLoad i tanich kart turbo z odpowiednią ilością RAMu cudowanie z różnymi kickstartami, mieszanie wersji itp jest mocno dyskusyjne.
[#33] Re: Brak info o pamięci chip i fast OS3.1 A1200

@wali7, post #32

przypominają się czasy a1000 gdy komp się nie uruchomił,
bez wcześniejszego wczytania plików z dyskietki
:)
ps.
Szkoda, że amiga nie ma fabrycznie tak,
jak w Atari ST, aby pulpit był od razu dostępny po włączeniu kompa.
[#34] Re: Brak info o pamięci chip i fast OS3.1 A1200

@Cezarykl, post #33

Niektóre Amigi tak miały. Miały w standardzie dysk twardy.
1
[#35] Re: Brak info o pamięci chip i fast OS3.1 A1200

@wali7, post #32

Pełna zgoda, przewaga jednorodnego systemu nad hybrydą jest bezdyskusyjna.
Nawiasem mówiąc, os3.1 przez lata funkcjonował jako zlepek różnych patchy, nakładek, autorskich bibliotek, custom romów etc. Była taka potrzeba, zanim pojawiły się nowsze systemy.
[#36] Re: Brak info o pamięci chip i fast OS3.1 A1200

@Cezarykl, post #33

Większość bibliotek jest standardowo w ROM, jak np Workbench. Dlatego czysty WB 3.0/3.1 ładuje się szybciej niż trwa inicjalizacja dysku.
[#37] Re: Brak info o pamięci chip i fast OS3.1 A1200

@heman70, post #35

Wy to jesteście mistrze rozkminki :)
Przez Was teraz boję się Amigę włączyć czy nie wybuchnie z powodu konfliktu kicka z os ;]

Prawdę mówiąc miałem gotowy system z grami i wszystkim pod OS 3.1 i gdyby nie ta belka z danymi to nie było by tematu, ale jak już mówimy o przestawieniu się na os 3.2 to zirytowałem się na dwóch sprawach i sobie odpuściłem - belka bez chipu i fastu wygrała.

No więc w os 3.2 nie mogłem ze spokojem uruchomić gry "Zdrajca" ponieważ wywalało przy pierwszym intro coś tam "iconx.library" i włączało od razu grę bez wstępu i "Zdzichu obrońca galaktyki" też się wysypywał, więc gotowy os 3.1 ze starego backupu wygrał.
Do tego jeszcze problem z montowaniem DVD, udało mi się zamontować CD0 ale przy każdym uruchamianiu oświadczało mi że CD0 jest już zamontowany...

Dobra, na razie odpuszczamy temat Górnej Belki w OS31 pod kick 3.2 ;]
Dziękuję za porady.
[#38] Re: Brak info o pamięci chip i fast OS3.1 A1200

@mistrzluk, post #37

To nie jest kwestia konfliktu kicka z OS... OS jest częściowo w kicku, częściowo na dysku, więc trudno aby się konfliktował sam ze sobą. Ludzie różne cuda robią, sam też robiłem, jednak prawdą jest, że takie pomieszanie plików systemowych będzie działać, może nawet dać pewne korzyści, natomiast rośnie ryzyko pojawienia się różnych, nieoczekiwanych efektów. Czego doświadczyłeś.
Chcesz używać 3.1, to miej świadomość, że kick3.2.2 z plikami OS3.1 ma o wiele więcej wspólnego z 3.2.2 niż z 3.1.
Sam używam "czystego" 3.2.2 i jestem bardzo zadowolony.
[#39] Re: Brak info o pamięci chip i fast OS3.1 A1200

@wali7, post #29

Masz Amiga OS 3.1 uruchomiony na kicku 3.2.
Oczywiscie powinienes skopiowac/uzywac workbench.library z Systemu 3.1 w wersji na A4kT.
Byc moze to wystarczy, zeby gorna belka z polskimi locale z 3.1 dzialala OK.
Icon.library raczej nie ma zadnego znaczenia, o ile ktos nie uzywa jakis specjalnych ikon.
Na pewno ta wersja jest OK:

link

Exec.library jest kompatybilny w dol (przynajmniej w teorii).
Wiec jest bez znaczenia, zadnych ciekawych zmian w nim nie ma wedlug mnie.
Jedynie glupi pomysl Thor-a marnujacy 28KB chip RAM-u, zostal dodany w wersji 3.1.4 i 3.2.
Ale zdaje sie, ze juz w nastepnej wersji, ma go juz nie byc.
[#40] Re: Brak info o pamięci chip i fast OS3.1 A1200

@mistrzluk, post #37

Dobra, na razie odpuszczamy temat Górnej Belki w OS31 pod kick 3.2 ;]

Czemu, przecież działa. (pod 3.2.2) link
[#41] Re: Brak info o pamięci chip i fast OS3.1 A1200

@Don_Adan, post #39

Biblioteki są jak najbardziej kompatybilne w dół, w końcu API muszą mieć to samo. Co nie zmienia faktu, że dodawane są kolejne rzeczy i samo to wnosi problemy.
Finalnie różne komponenty systemu są testowane pod kątem tej wersji systemu, dla której są przeznaczone. I dla użytkownika najlepszym rozwiązaniem jest użycie konfiguracji docelowej, a nie tworzenie zmotek.
[#42] Re: Brak info o pamięci chip i fast OS3.1 A1200

@heman70, post #40

Ja tam się koledze nie dziwię. W dawnych czasach złożenie systemu do kupy z instalacją dziesiątek drobnych programów i łatek to nie tylko była katorżnicza robota ale i niepowtarzalna. Zepsuć coś zawsze łatwo. Sztuką jest złożenie do kupy aby działało.
[#43] Re: Brak info o pamięci chip i fast OS3.1 A1200

@heman70, post #40

Czemu, przecież działa. (pod 3.2.2) link

Widziałem, widziałem twój sreen - i do tego dojdę :) sprawy mogą dziać się równolegle (os31 na jednej partycji i os32 na drugiej - właściwie to się dzieje już)

Może, rzeczywiście czas godzić się z postępem ...3.2

Dobrego wieczoru Panowie.
[#44] Re: Brak info o pamięci chip i fast OS3.1 A1200

@mistrzluk, post #43

Prawdopodobnie wystarczy uzyc workbench.library z systemu 3.1 dla Amigi 4kT.
Zeby wszystko z lokalami dzialalo.
[#45] Re: Brak info o pamięci chip i fast OS3.1 A1200

@Don_Adan, post #44

Ja bym zostawił z 3.2. Już wyżej pisałem - trzeba skopiować workbench.catalog z 3.2 do 3.1.
[#46] Re: Brak info o pamięci chip i fast OS3.1 A1200

@Don_Adan, post #44

3.1 4kT to chodzi o system 3.1.4 czy jest jeszcze coś innego?
[#47] Re: Brak info o pamięci chip i fast OS3.1 A1200

@mistrzluk, post #46

raczej 3.1 dla A4000T :)
[#48] Re: Brak info o pamięci chip i fast OS3.1 A1200

@wali7, post #47

No to lipka, nie posiadam.
Samego workbench.library nie można gdzieś pobrać?
Mój dawny dostawca systemu pewnie już wącha kwiatki od dołu...
[#49] Re: Brak info o pamięci chip i fast OS3.1 A1200

@mistrzluk, post #48

1
[#50] Re: Brak info o pamięci chip i fast OS3.1 A1200

@heman70, post #49

Super, jutro sprawdzę :)
Mocy posępnego czerepu przybywaj...
Pozdrawiam
[#51] Re: Brak info o pamięci chip i fast OS3.1 A1200

@Cezarykl, post #33

maja ja tak mam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem