kategoria: A600
[#1] Amiga 600 - naprawa.
Mam jedną A600 z czarnym ekranem po włączeniu. Płycie zrobiłem recap. Nie pomogło. NE555 robi reset - dioda Power się rozjaśnia a potem mruga 10 razy, chwila przerwy i znowu mruga 10 razy. Kupiłem ROM diagnostyczny ver 1.3. W drugiej sprawnej amidze działa on i łączy się przez putty. W tej która nic nie wyświetla na ekranie putty nic nie pokazuje. Chciałbym tą Amigę naprawić z waszą pomocą. Sprawdziłem ścieżki od pamięci bo wylana była bateria rozszerzenia pamięci. Delikatnie puścił kondensator koło ne555 ale tam też wszystkie ścieżki mają połączenie jak i przelotki. Napięcia na wejściu płyty są poprawne.
[#2] Re: Amiga 600 - naprawa.

@Mariuszczs, post #1

Też ostatnio miałem czarny ekran w A600 - winna była mechanicznie uszkodzona przelotka na linii adresowej A4 do Kickstartu. Z pomocą strony Amiga PCB Explorer i omomierza, szybko udało mi się zlokalizować przerwę i ją naprawić.

Przyczyną czarnego ekranu mogą być: uszkodzony procesor, układ CIA lub właśnie wspomniana pamięć Kickstart. Metoda na sprawdzenie działania procesora w A600 jest dość prosta, jeśli posiadamy klawiaturę: trzeba nacisnąć ok. 25 (dla pewności) razy klawisz Caps Lock. Po każdym naciśnięciu tego klawisza jego dioda naprzemian zaświeca się i gaśnie. Jeśli procesor nie działa, to nie odbiera danych z bufora kontrolera klawiatury (CIA) i po takiej liczbie naciśnięć klawisza Caps Lock, bufor ten przepełni się i kontroler klawiatury przestanie zmieniać stan diody Caps Lock (pozostanie włączona lub wyłączona).
2
[#3] Re: Amiga 600 - naprawa.

@Mariuszczs, post #1

Skoro masz reset to może warto sprawdzić czy masz zegary
[#4] Re: Amiga 600 - naprawa.

@nekroskop, post #3

Ma chyba zegary bo mu dioda miga i prawdopodobnie jest też synchronizacja bo inaczej byłby "brak sygnału" a nie czarny ekran. Zależy jaki monitor...

Ja bym przedzwaniał wszystkie magistrale: adresowe, danych i RGA do układów specjalizowanych (Paula, Denise, etc.).
[#5] Re: Amiga 600 - naprawa.

@bfgmatik, post #4

Jestem mocno początkujący w naprawach. W sumie to niewiem czy brak sygnału czy czarny ekran - tv lcd automatycznie po euro przełącza się z tv w rgb z euro. Niewiem jak się wziąć za te "przedzwanianie" oscyloskop posiadam. Już nie pamiętam częstotliwości ale są zgodne z kwarcem i oscylatorem.

Capslock działa 6 razy potem nie zapala.

Ostatnia aktualizacja: 19.11.2024 21:59:32 przez Mariuszczs
[#6] Re: Amiga 600 - naprawa.

@bfgmatik, post #4

Gdzieś mi to śmigło ze te 10 mrugnieć plus minus 1 to problemy Agnusem
Warto sprawdzić czy łobuz wypluwa z siebie częstotliwości.
Putty nie gada z Paulą skoro nic nie wypluwa.
[#7] Re: Amiga 600 - naprawa.

@Mariuszczs, post #5

Przedzwanianie to proste sprawdzanie ciągłości ścieżek. W wielu przypadkach przy wylaniu kondensatorów albo baterii, potrafi się rozpuścić przelotka albo ścieżka i często tego nie widać. Ciągłość się sprawdza zwykłym omomierzem, najlepiej z piszczykiem sygnalizującym ciągłość.

Na tej stronie masz wizualizację płyt Amigi, można się tym posiłkować:
https://www.amigapcb.org/
A tutaj schemat:
https://www.amigawiki.org/dnl/schematics/A600_R1.5.pdf

Jeżeli TV się przełącza to pewnie dostaje synchronizację. Czyli Agnus i zegar działają.

Trudno pomóc zdalnie. Jeżeli Diagrom nie pokazuje niczego przez port szeregowy ani przez RGB to przyczyn może być dużo (od martwego procesora przez uszkodzenie jakiejś pojedynczej ścieżki aż do uszkodzenia któregoś układu specjalizowanego). Jeżeli mówisz, że na włożonym kickstarcie dioda power miga parę razy to moim zdaniem kod z ROMU zaczyna być wykonywany ale gdzieś po drodze jest problem.
[#8] Re: Amiga 600 - naprawa.

@nekroskop, post #6

Albo Paula nie gada do putty albo Agnus nie gada do Pauli (bo on generuje sygnały RGA) albo procesor nie gada do Agnusa :).
[#9] Re: Amiga 600 - naprawa.

@bfgmatik, post #8

PCB zacząłem sprawdzać na przewodzenie ścieżek, tylko to jest inna rewizja płyty. Na pewno pamięci mają te same połączenia ścieżek a reszta niewiem. Jak ustalić który scalak jest walnięty ? Pewnie dopiero w weekend nad tym usiądę.

Ostatnia aktualizacja: 19.11.2024 22:46:09 przez Mariuszczs
[#10] Re: Amiga 600 - naprawa.

@Mariuszczs, post #9

Połączenia będą w 99% takie same tylko może inaczej poprowadzone. Ja bym szukał właśnie uszkodzonej ścieżki a nie scalaka. Chyba, że któryś się bardzo grzeje od razu.
[#11] Re: Amiga 600 - naprawa.

@Mariuszczs, post #1

To ile razy miga dioda - 10 czy 6 jak napisałeś później?

Amiga Boot Blinks on the Power LED

(A1000) - Fast steady power LED blink; dark screen. 74S51 (U9I) & 74F74 (U8I) damaged from expansion port.

(A2000) A Dim LED with no blinks can indicate a Buster issue.

(A1000) - 4 Blinks then a 5 second pause - This is normal and part of its boot sequence, but can also indicate a bad Kickstart disk. If there is no Kickstart image appearing after the blinks, check and replace the disk drive.

6 or 7 Blinks is usually broken tracks around the battery area after an acid leak, or battery issues with an expansion.

(A2000) - 9 Short Blinks + 1 long (with Red Screen) continuously means bad ram.

10 Blinks - System is waiting to connect to a remote debugger or terminal.

10 Short + 1 Long Blink (with Green Screen) - Faulty Agnus Chip (try clean and re-insert)

Constant Blink (with Yellow Screen) indicated either faulty capacitors on the main PCB, or a general issue with the +5V power or power supply.
1
[#12] Re: Amiga 600 - naprawa.

@lord_spider, post #11

Dioda power miga 10 razy.
6 razy zaświeca się dioda capsa przy jego naciskaniu.
[#13] Re: Amiga 600 - naprawa.

@Mariuszczs, post #9

Jeśli ci port szeregowy nie działa to ustalanie scalaka może być problemem. Specjaliści, którzy potrafią deassemblować kickstart są w stanie zdiagnozować co to za dokładnie błąd po sczytaniu analizatorem logicznym adresów z kickstartu tuż przed rozpoczęcie procedury migania.

Na pierwszy ogień idą połączenia linii adresowych do Agnusa i Gayle.

Jeśli port szeregowy nie działa, a ekran jest cały czas czarny, to podejrzenie spada na Agnusa, nie wiem tylko, czy jak Paula jest uszkodzona, czy też będzie czarny ekran (by trzeba było na A500 sprawdzić).
[#14] Re: Amiga 600 - naprawa.

@Mariuszczs, post #1

Kupiłem ROM diagnostyczny ver 1.3. W drugiej sprawnej amidze działa on i łączy się przez putty.

DiagRom + 2x dongle do spr portów
powinno dać więcej informacji do diagnozy i naprawy,

ale wcześniej trzeba "przedzwonić" wszystkie ścieżki między procesorem, ROMem i agnusem.
[#15] Re: Amiga 600 - naprawa.

@Mariuszczs, post #12

Te 10 razy jest przy DiagROM i przy standardowym ROM, czy tylko przy jednym z nich?

Nie ma kodu na 6 mrugnięć CAPS Lock, maksimum 4 są rozpisane.

Amiga Boot Blinks on the Keyboard Caps-Lock LED

1 Blink - Keyboard ROM checksum failure or ROM fault.
2 Blinks - Keyboard RAM test failed
3 Blinks - Keyboard Watchdog timer failed (IC 741s 123 or associated circuitry)
4 Blinks - A short exists between two row lines or one of the seven special keys (not implemented)
No Flashes (but if keyboard still has errors) = Main PCB fault

When the Caps Lock key is repeatedly pressed approx. 10 times, the Caps Lock LED turning on and off each time indicates the CPU is correctly reading the CIAs. If the Caps Lock LED sticks on or off, the CPU is not servicing CIA interrupt requests.

If the Caps Lock key blinks with a fault, simply replace the keyboard.
[#16] Re: Amiga 600 - naprawa.

@lord_spider, post #15

LED power ,- 10 mrugnięć na standardowym Romie
Nie chodzi o capsa że miga błędy tylko ktoś pisał żeby nim klikać i da się tylko 4 razy zapalić diodę.
1
[#17] Re: Amiga 600 - naprawa.

@Mariuszczs, post #1

Dla jasności,kiedy włączysz zasilanie w Amidze ,to putty nic nie pokazuje ,czy wyskakuje jakiś kwadrat na czarnym ekranie?

Ostatnia aktualizacja: 20.11.2024 15:32:38 przez ak47
[#18] Re: Amiga 600 - naprawa.

@ak47, post #17

Wyskakuje taki niby kwadrat w putty przy wyłączaniu Amigi, natomiast przy włączaniu Amigi w putty zmienia się nagłówek ( chyba z putty na com4 putty )
[#19] Re: Amiga 600 - naprawa.

@Mariuszczs, post #18

a jakie masz ustawienia połączenia w PUTTY ?
[#20] Re: Amiga 600 - naprawa.

@Mariuszczs, post #18

Jak dla mnie to wskazuje na problem z Paulą lub którymś CIA.
[#21] Re: Amiga 600 - naprawa.

@Mariuszczs, post #1

Pierwsza rzecz, to sprawdź wszystkie miejsca po wymianie kondensatorów w promieniu przynajmniej 3cm. Wymieniłeś wszystkie elektrolity? Płytę myłeś, neutralizowałeś wycieki?
[#22] Re: Amiga 600 - naprawa.

@AD99, post #21

Tak kondensatory wymieniam często w różnych płytach i miejsca w koło są obadane. Akurat to robię od ćwierć wieku jak zaczęły się czasy płyt padających na kondensatory po roku używania.
Połączenia w putty tak samo jak na działającej płycie gdzie putty się łączy normalnie.
Dobrze że jest teochę info od was to jak siądę nad tym to już trochę będę miał do sprawdzania.
[#23] Re: Amiga 600 - naprawa.

@Mariuszczs, post #22

Sprawdź napięcie 5V czy dochodzi do głównych układów.Sygnały zegarowe są ok?Oscyloskop masz, sprawdź.

Ostatnia aktualizacja: 20.11.2024 18:15:34 przez ak47
[#24] Re: Amiga 600 - naprawa.

@ak47, post #23

E127C - schrupana ścieżka pod nim.

Dziękuję wszystkim za porady. Mierzyłem ścieżki dziś pół dnia i wykryłem brak połączenia tam . Działa Rom który dostałem i diagnostyczny na monitorze. Zaraz sprawdzę czy diagnostyczny łączy się przez putty

E127C jest połączone z E127R i połączenie od nich do przelotki było walnięte.
1
[#25] Re: Amiga 600 - naprawa.

@Mariuszczs, post #24

Elegancko. no tak myślałem ze nie ma zegarów Putty powinien zabanglać bo CCK ożywia Paule i nie tylko
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem