kategoria: CDTV
[#1] 2MB chip w Amidze CDTV
Witam
Zakupiłem moduł mega chip według projektu LIV2 A500-2Meg-Chip-ram ale w wersji bez przeróbek gniazda oryginalnego Agnusa - taki, że się tylko wyjmuje oryginalnego Agnus wciska się moduł z Agnusem 8375 w gniazdo i podpina kabelek A20. Udało mi się znaleźć jedyny taki w przystępnej cenie na ETSY od Retrocu. Posiadam 2 Amigi CDTV jedna prawie stockowa v2.2 druga v2.2.1 z modułem Elbox 2MB. Obie mają kicstarta 1.3 i Extended ROM 1.0. Po tygodniu walki i dokupieniu kolejnego Agnusa 8375 do testów udało mi się na tej pierwszej Amidze CDTV uzyskać 2MB Chip RAMu jedynie na Agnusie 8375 390544-01 po tym jak gdzieś przypadkowo wyczytałem, że trzeba usunąć kondensator z zakupionego modułu o oznaczeniu VBB. Próbowałem tego samego na drugiej mojej CDTV v2.2.1 ale tutaj dostaję tylko szary ekran i nic nie startuje z tym modułem mega chip. Moduł Elboxa siedzi w gnieździe procesora i tylko ma przylutowany kabelek chyba od podtrzymania zegara do płyty głównej. Ale próbowałem wyjąć Elboxa i wsadzić cpu na swoje miejsce ale też nie rusza 2MB Chip.
Może ktoś wie o co chodzi jak to odpalić na tej drugiej CDTV z modułem Elbox lub bez niego?

Po za tym mam jeszcze parę pytań:
- Na tej Amidze CDTV, która zadziałała z 2MB Chip chyba ją tak zostawię ale czy Agnus z niej w wersji 8372A będę mógł przełożyć do Amigi 500+ v8A.1 lub 8A (mam dwie) by mieć 1MB chip ?? Chodzi mi o to czy ten Agnus pinowo jest zgodny?
- Mam też Agnusa 8375 318069-10 VBB i pytanie czy tego Agnusa mogę bez przeróbek użyć w Amidze 500+ ?? Czy coś się nie spali bo jeden pin na pewno jest inny ale wyczytałem że te Agnusy VBB były również stosowane w Amigach 500+.

[#2] Re: 2MB chip w Amidze CDTV

@el_Beton, post #1

kondensator VBB musi być wlutowany tylko i wyłącznie GDY
agnus też ma oznaczenie VBB
:)
1
[#3] Re: 2MB chip w Amidze CDTV

@Cezarykl, post #2

Kondensator mam opanowany jak widać na zdjęciach. Interesują mnie odpowiedzi na pozostałe moje pytania.
[#4] Re: 2MB chip w Amidze CDTV

@el_Beton, post #3

na zdjęciach widać 2 różne agnusy,
z i bez VBB
[#5] Re: 2MB chip w Amidze CDTV

@el_Beton, post #3

Nie możesz użyć 8372A w A500+ i A500 rev8, ponieważ Agnus 8375 (do którego przystosowane są te płyty) ma inny pinout niż wszystkie wcześniejsze, w tym 8372A. Być może istnieją przelotki robiące to w drugą stronę, niż spotykane 8375>>8372A, wtedy zapewne by się dało. Ale tak po włożeniu bezpośrednio do gniazda, to na pewno ne będzie działać.
Agnus 8375 318069-10 powinien bez najmniejszych problemów działać w A500+. Tu masz (być może znasz) opis Agnusów i tabelę z modelami: https://bigbookofamigahardware.com/bboah/product.aspx?id=1478
Z tego co czytałem, to wstawienie niezgodnego z płytą Agnusa nie spowoduje uszkodzenia czegokolwiek, po prostu Amiga się nie uruchomi. Nie sprawdzałem jednak, cytuję opinie innych. Ale nie powinno być żadnych uszkodzeń, bowiem wszystkie Agnusy (wliczając w to Alice AGA) mają w zasadzie taki sam plan zasilania, są niewielkie różnice, ale nigdzie nie ma tak, że gdzieś pojawi się odwrotna od oczekiwanej polaryzacja (bo coś takiego na pewno upali układ).
Oczywiście wszelakie eksperymenta w Amidze wykonujesz na własną odpowiedzialność, przekop się przez schematy, przemyśl dwa razy, poradziłem ale umywam ręce. Każdy odpowiada za swoje działania :)

Ostatnia aktualizacja: 21.11.2024 01:58:33 przez wali7
1
[#6] Re: 2MB chip w Amidze CDTV

@wali7, post #5

Póki co zainstalowałem Agnusa 8375 318069-10 VBB w Amidze 500+ v8A.1, zadziałał więc zacząłem go katować testami pamięci, chodził ze dwie godziny w teście w programie ATK 1.21 i wszystko póki co poprawnie działa.

Nie wiem dlaczego ale jak wsadziłem tego samego Agnusa VBB do Amigi CDTV oczywiście z adapterem megachip i wlutowanym kondensatorem VBB to sprzęt ruszył ale w teście pamięci miałem błędy i zwiechy sprzętu, na tym Agnusie nie vbb z pierwszego posta CDTV chodzi bez problemów, a na trzecim też dobrym co przechodzi testy 2MB chip na A500+ rzuca tylko szarymi i żółtymi ekranami jak siedzi w CDTV:

Ostatnia aktualizacja: 23.11.2024 09:53:47 przez el_Beton
[#7] Re: 2MB chip w Amidze CDTV

@el_Beton, post #6

Usuń ten kondensator VBB z tego adaptera w CDTV i każdy agnus 8375 2MB będzie działał.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem