[#5]
Re: 2MB chip w Amidze CDTV
@el_Beton,
post #3
Nie możesz użyć 8372A w A500+ i A500 rev8, ponieważ Agnus 8375 (do którego przystosowane są te płyty) ma inny pinout niż wszystkie wcześniejsze, w tym 8372A. Być może istnieją przelotki robiące to w drugą stronę, niż spotykane 8375>>8372A, wtedy zapewne by się dało. Ale tak po włożeniu bezpośrednio do gniazda, to na pewno ne będzie działać.
Agnus 8375 318069-10 powinien bez najmniejszych problemów działać w A500+. Tu masz (być może znasz) opis Agnusów i tabelę z modelami:
https://bigbookofamigahardware.com/bboah/product.aspx?id=1478
Z tego co czytałem, to wstawienie niezgodnego z płytą Agnusa nie spowoduje uszkodzenia czegokolwiek, po prostu Amiga się nie uruchomi. Nie sprawdzałem jednak, cytuję opinie innych. Ale nie powinno być żadnych uszkodzeń, bowiem wszystkie Agnusy (wliczając w to Alice AGA) mają w zasadzie taki sam plan zasilania, są niewielkie różnice, ale nigdzie nie ma tak, że gdzieś pojawi się odwrotna od oczekiwanej polaryzacja (bo coś takiego na pewno upali układ).
Oczywiście wszelakie eksperymenta w Amidze wykonujesz na własną odpowiedzialność, przekop się przez schematy, przemyśl dwa razy, poradziłem ale umywam ręce. Każdy odpowiada za swoje działania :)
Ostatnia aktualizacja: 21.11.2024 01:58:33 przez wali7