[#1] Składanka gier na płycie CD
Witam chciałbym sobie stworzyć na płycie CD taką składankę gier która by działała na zasadzie włożenia płyty i wybraniu z klawiatury literki gry np. A - Arkanoid, B - Dyna Blaster. Jednak nie wiem jak to zrobić a do tego potrzebuje dyskietki dzięki której po włożeniu do stacji dyskietek amiga będzie czytała płyty CD. Proszę o pomoc i z góry dziękuje.
PS. Jak takie coś wypali to fajnie bo płyta CD ma 700MB...
Aha mam amige 600, 1MB RAM.

Ostatnia modyfikacja: 07.03.08 09:19
[#2] Re: Składanka gier na płycie CD

@Roszak, post #1

Aha mam amige 600, 1MB RAM.

Takie rzeczy to tylko w erze...

[#3] Re: Składanka gier na płycie CD

@Roszak, post #1

Sa takie skladanki gier na CD... dla Amigi CD32.

[#4] Re: Składanka gier na płycie CD

@reactor, post #3

Na inne amigi tez da się zrobić, ale nie przy jednym mega pamięci... To troszkę za mało. Bo trzeba doliczyc, ze do pamięci trzeba załadować chocby dodatkowe sterowniki, a najwygodniej by bylo jakiś emulator cd32...

[#5] Re: Składanka gier na płycie CD

@Roszak, post #1

... i jeszcze słonia w butelce...

Po załadowaniu sterowników CD-ROM i WHDLoad (bo na A500/A600 to wiele przyjaznych systemowi gier nie wyszło) zostanie Ci akurat tyle pamięci, żeby Amiga mogła swobodnie wyświetlić okienko z komunikatem o braku RAM.
[#6] Re: Składanka gier na płycie CD

@APC74, post #5

hehehe

Ale przecio jest fasty do a600 8mb, ten zrobiony przez rozjanów :)

[#7] Re: Składanka gier na płycie CD

@APC74, post #5

Ok i tak planuje dokupić RAM. Więc jak to zrobić?
[#8] Re: Składanka gier na płycie CD

@Roszak, post #7

Najpierw kup, potem będziemy gadać ;)

[#9] Re: Składanka gier na płycie CD

@Roszak, post #7

Dawno, dawno temu, pamiętam składanki ze zmienionymi mapami klawiatury i przypisanymi pod kolejne klawisze (F1, F2, F3, cokolwiek) rozkazami uruchamiającymi.

Kiedyś, na swoich składankach programosowych robiłem to używając rozkazu alias w startup-sequence, przykładowo:
alias xcopy ""
alias tekst ""

@arti: Rozjanami powiadasz?

[#10] Re: Składanka gier na płycie CD

@5h00n4y, post #9

a no, zastanawiałem się czemu błąd jest xDD(Z do S prawie podobne jest) :D

[#11] Re: Składanka gier na płycie CD

@Roszak, post #7

Jak już uporasz się z RAMem to rozwiązań jest kilka.
Na przykład tworzysz skrypty AmigaDOSu o nazwach jakie Ci pasują, za pomocą którego uruchamiasz konkretną grę. Na dyskietce startowej dopisujesz polecenie (bodajrze) Patch CD0:
i wtedy po wpisaniu nazwy skryptu, np. A i naciśnięciu entera odpala się Arkanoid...
[#12] Re: Składanka gier na płycie CD

@Kaczus, post #4

Spokojnie przy 1 MB Ram działa np. graficzna odpalarka gier na płycie Demo2 przeznaczonej dla CDTV. Tekstowe działały z dyskietek dla 0.5 MB

[#13] Re: Składanka gier na płycie CD

@Skotos, post #12

Przy małej ilości pamieci można pokusić się o zabawę z RADem. Za starych czasów tak odpalałem gierki z pełnego workbencha, niektóre nadal tak odpalam ok, racja
[#14] Re: Składanka gier na płycie CD

@BULI, post #13

Skotos i BULI może coś więcej powiecie?
[#15] Re: Składanka gier na płycie CD

@Skotos, post #12

tylko, że cdtv ma w romie zaszytą obsługę cd... tu musisz ją dodać.

[#16] Re: Składanka gier na płycie CD

@Roszak, post #1

ja kiedys jak robilem skladanke na dyskietce to najpierw przypisywalem jakims keymap editorem komendy pod dany klawisz, a po uruchomninu danego programu klawiatura zmieniala sie spowrotem na ta ktora byla w romie (pamietam ze trzeba bylo dodac zawsze nil przed sciezka dostepu to programu, zeby pozniej dalo sie wykonac druga komende o zmienie keymapa na standardowy)

[#17] Re: Składanka gier na płycie CD

@Banderas, post #16

Taż tak kiedyś robiłem. Potem wzorowałem się na dyskietkach "Kebab". A jak już opanowałem KickPascal, to pisałem sobie programik startowy. Przynajmniej potem takie dyskietki nikt nie edytował :) Oczywiście wszystko na dyskietce było spakowane Imploderem i hulało idealnie na A500 z 0,5MB. Na takiej spreparowanej dyskietce pomieściłem nieraz 5 fajnych gierek. To były czasy. Na giełdę do Wrocławia jeździło się na zmianę i zawsze przywoziło pełno nowości :)
[#18] Re: Składanka gier na płycie CD

@kmilota, post #17

Kmilota może jakoś bardziej łopatologicznie?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem