kategoria: A4000
[#1] Mediator + Karta Spider problem z uruchomieniem
Zainstalowałem w A4000 mediatora i Voodoo 3. Teraz chcę dołożyć karte usb Spider. Wszystko robię zgodnie z manualem, skopiowalem spider.device gdzie trzeba, zainstalowalem Poseidona 4.5. Gdy w shellu wpisuje AddUSBHardware DEVS:USBHardware/spider.device 2 za każdym razem jest reset z guru. Probowalem juz rozne sloty PCI, w gornym siedzi Voodoo, probowalem z poseidonem 3.8, innym spider.device i jest to samo. Gdzie szukac przyczyny?
[#2] Re: Mediator + Karta Spider problem z uruchomieniem

@moulder, post #1

A co się dzieje jak w Poseidonie wybierzesz spider.device ?
Sprawdź UNIT 0, 1, 2, 3.
[#3] Re: Mediator + Karta Spider problem z uruchomieniem

@Norbert, post #2

W Tridencie widze w zakladce controllers spider.device jako unit 0 i jak klikne online to jest tez reset.
[#4] Re: Mediator + Karta Spider problem z uruchomieniem

@Norbert, post #2

Sprawdzalem rozne wartosci unit i jest to samo.
[wyróżniony] [#5] Re: Mediator + Karta Spider problem z uruchomieniem

@moulder, post #4

A twój Spider to "popularna karta z Allegro" bez przeróbek czy po przeróbce/dostosowaniu?
Czy może oryginalny Spider od Elboxu?
[#6] Re: Mediator + Karta Spider problem z uruchomieniem

@BULI, post #5

Oryginal od Elboxu z naklejka. Kupilem od kogos caly zestaw z Mediatorem.
[wyróżniony] [#7] Re: Mediator + Karta Spider problem z uruchomieniem

@moulder, post #6

Trzeba skonfigurować 3 unity dla spidera w odpowiedniej kolejności. W instrukcji jest to opisane.
I jeżeli jest coś wpięte w pcmcia, to okno medka ma być na 4mb, inaczej spider nie zadziała.
[#8] Re: Mediator + Karta Spider problem z uruchomieniem

@Mokry, post #7

Robie w odpowiedniej kolejnosci od unity 2 jak w intrukcji (inna kolejnosc tez prowalem) za kazdym razem reset. To A4000, nie mam PCMCIA. Juz mnie szlag trafia z tym spiderem Gdy karte wyjme i probuje zainicjowac unity 2 to wyskakuje device not found czy cos. Czyli komunikacja z karta jest tylko w momencie inicjacji cos sie kaszani.
[wyróżniony] [#9] Re: Mediator + Karta Spider problem z uruchomieniem

@moulder, post #8

A jaką masz kartę procesorową? Bo ja jak miałem wsadzone bfg9060 to miałem podobne problemy. Na innych kartach było ok...wkońcu sie wkur...i kupiłem freeway lite
[wyróżniony] [#10] Re: Mediator + Karta Spider problem z uruchomieniem

@moulder, post #8

Zmienną środowiskową VoodooMem masz ustawioną poprawnie? Powinna tam być wartość 15 (jeśli masz kartę 16MB).
[#11] Re: Mediator + Karta Spider problem z uruchomieniem

@jaster, post #9

Tak, mam BGF9060
[#12] Re: Mediator + Karta Spider problem z uruchomieniem

@alt_, post #10

Sprawdze to bo nic takiego nie ustawialem wlasnorecznie.
[#13] Re: Mediator + Karta Spider problem z uruchomieniem

@alt_, post #10

Ustawilem Voodoomem na 15 i tez jest reset. Rowniez za pomoca medconfig tool sam mi ustawil na 12 (bylo13) i tez jest reset przy inicjacji kontrolera USB.
[#14] Re: Mediator + Karta Spider problem z uruchomieniem

@moulder, post #8

Też mam taką jedną konfigurację. BFG9060 i mediator (tylko ten do towerki) i spider działa poprawnie. No faktycznie zapomniałem wspomnieć o tym że trzeba ustawić pamięć karty graficznej na 1mb mniej. Bo z tego jednego MB korzystają inne karty wpięte w mediatora.
[#15] Re: Mediator + Karta Spider problem z uruchomieniem

@Mokry, post #14

Kurcze doszedlem co sie tutaj odjaniepawlilo. Przyjrzalem sie jeszcze raz plytce Spidera i jedno miejsce wydawalo mi sie, ze czegos na laminacie brakuje. Okazalo sie ze podczas transportu odpadl kwarc. Znalazlem go w woreczku na szczescie, przylutowalem z powrotem i teraz system sie nie resetuje przy inicjacji usbhardware tylko jest failed. Podejrzewam, ze ten kwarc sie uszkodzil - dostal jakiegos strzala w transporcie bo obudowa ma lekkie 2 wgniotki.

Ostatnia aktualizacja: 29.11.2024 11:15:33 przez moulder

Ostatnia aktualizacja: 29.11.2024 11:16:00 przez moulder

Ostatnia aktualizacja: 29.11.2024 11:16:24 przez moulder
1
[wyróżniony] [#16] Re: Mediator + Karta Spider problem z uruchomieniem

@moulder, post #15

Jak uda ci sie naprawić to daj znać czy ci dobrze działa z bfg9060 bo ja miałem problemy przy kopiowaniu większych plików...sypało błędami odczytu na każdym pendrive.
3
[#17] Re: Mediator + Karta Spider problem z uruchomieniem

@jaster, post #16

Od razu Ci powiem ze u mnie konfiguracja BFG9060 z mediatorem wypada dla spidera najmniej pomyślnie. Ale tylko dla pendrive'a. Najlepiej przekopiować pliki z pena i pen'a wyjąć. Dla myszy i klawy nie zauważyłem problemu.

Przy cyberstormie MK II i mediatorze (tez ten dla towerki), spider działa lepiej z pen'em, tutaj zwisy są sporadyczne. Dla klawy i myszy, również nie zauważyłem problemu.

Najlepiej sprawdza się u mnie mediator TX dla A1200. Tutaj spider nie ma z niczym żadnych problemów.
2
[#18] Re: Mediator + Karta Spider problem z uruchomieniem

@jaster, post #16

Ok, zmienilem znowu kolejnosc kart w slotach i Spider z wlutowanym kwarcem ruszyl. Pena wykrywa. Pozniej dalsze testy czy to dobrze dziala.
[#19] Re: Mediator + Karta Spider problem z uruchomieniem

@Mokry, post #17

Zgadza się wszystko co powioedziałeś...najmniej problemów w a1200. Ciekawe czym jest to spowodowane że w a4000 z bfg bywa taki kapryśny.
Jak znajdę chwilę w weekend, to pokuszę sie o sprawdzenie spidera z CSPPC w a4000D

Ostatnia aktualizacja: 29.11.2024 14:30:21 przez jaster
[#20] Re: Mediator + Karta Spider problem z uruchomieniem

@moulder, post #18

Co do kolejności kart w slotach, to też ma znaczenie i priorytet. Każdy slot pci ma swój numer, dla mediatora w a1200 leci to od góry do dołu, czyli parząc od góry mam kartę gfx, później sb128, później sieciowka na RTL i później spider.

Dla a4000 (mediator w wersji tower, ten który jest zamiennikiem zorro), jest odwrotnie. Liczymy od dołu (czyli slot pci nr 1 to ten najbliżej Logic Core). Czyli od dołu karta gfx, później w górę sb128, sieciowka na RTL'u i spider.

Nie wiem jak jest dla mediatora dla obudowy a4000D. Mam takiego gdzieś w pudle, ale nie jestem teraz tego w stanie sprawdzić bo jestem na wakacjach.
[#21] Re: Mediator + Karta Spider problem z uruchomieniem

@Mokry, post #20

U mnie jest Bfg9060 i w męsku mam od góry
GFX
LAN
USB
Dźwięk
I nie mam problemów
[#22] Re: Mediator + Karta Spider problem z uruchomieniem

@jaster, post #16

Na ta chwile moge powiedziec, ze spider dziala poprawnie w moim configu (z BFG9060). Na razie testowalem kopiowanie plikow z pendrive i smiga ok.
[wyróżniony] [#23] Re: Mediator + Karta Spider problem z uruchomieniem

@moulder, post #22

A w którym slocie obsadziłeś licząc od dołu?
[#24] Re: Mediator + Karta Spider problem z uruchomieniem

@jaster, post #23

Na razie od dolu, pierwszy slot wolny, drugi voodoo, trzeci kontroler usb. Pewnie moge zejsc pietro nizej z wszyzstkim ale nie chce poki co zeby voodoo sie bardziej grzalo bo i tak mozna na nim jajka zmazyc. Bedzie pewnie jeszcze zabawa ze slotami jak bede dokladal PPC, sb128 jeszcze, ale czekam na lepszy zasilacz.

Ostatnia aktualizacja: 29.11.2024 22:01:08 przez moulder
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem