kategoria: A1200
[#1] PCMCIA przedłużacz do Amigi 1200 wieża
Posiadam Amigę 1200 w obudowie Tower infinitiv i mam pytanie czy jest dostępna przedłużka do portu PCMCIA bym mógł wyprowadzić ten port na przednią ścianę obudowy . z uwagi na bardzo kłopotliwe rozbieranie tej obudowy przy konieczności wymiany karty CF .. Nie mogę nic takiego znaleźć . Będę wdzięczny za pomoc
[#2] Re: PCMCIA przedłużacz do Amigi 1200 wieża

@Chudybyk, post #1

U Architekt 1200 jest w sklepie ma stronę internetową ze sprzedażą

Ostatnia aktualizacja: 29.11.2024 14:52:49 przez marcinm
[#3] Re: PCMCIA przedłużacz do Amigi 1200 wieża

@Chudybyk, post #1

Kiedyś poruszałem ten temat w rozmowie z Krashanem, i pewnie on miał by tu więcej do powiedzenia. Ale z tego co pamietam w skrócie...to temat nie do ogarnięcia zwykłym pasywnym przedłużaczem z powodu zaniku sygnału.
2
[#4] Re: PCMCIA przedłużacz do Amigi 1200 wieża

@Chudybyk, post #1

Tylko to jest:

link

Przedluzki raczej nie bedzie. Ale moze sie myle. Kraszan jest ekspertem.
[#5] Re: PCMCIA przedłużacz do Amigi 1200 wieża

@Chudybyk, post #1

https://programatory.archi-tech.com.pl/pl/p/Katowka-PCMCIA-90-Adapter/338

Dobre przy otwartej obudowie mam to w wieży Xbox

Ostatnia aktualizacja: 29.11.2024 14:58:29 przez marcinm
[#6] Re: PCMCIA przedłużacz do Amigi 1200 wieża

@marcinm, post #2

Czy na pewno ma coś takiego o co chodzi koledze?
[#7] Re: PCMCIA przedłużacz do Amigi 1200 wieża

@Chudybyk, post #1

Na zewnątrz nie ma nikt tego nie produkuje
1
[#8] Re: PCMCIA przedłużacz do Amigi 1200 wieża

@Chudybyk, post #1

A przedłużka karty CF nie zadziała ?

link

Ostatnia aktualizacja: 29.11.2024 17:06:47 przez TomcioPaluszek
1
[#9] Re: PCMCIA przedłużacz do Amigi 1200 wieża

@TomcioPaluszek, post #8

na alli to samo i taniej kiedyś szukałem
[#10] Re: PCMCIA przedłużacz do Amigi 1200 wieża

@TomcioPaluszek, post #8

w rzeczy samej .. przedłużka do karty CF może rozwiąże sprawę . Dziękuję wszystkim za rady .. pozdrawiam :)
[#11] Re: PCMCIA przedłużacz do Amigi 1200 wieża

@jaster, post #3

Kiedyś poruszałem ten temat w rozmowie z Krashanem, i pewnie on miał by tu więcej do powiedzenia.
Zbudowałem taki przedłużacz, złożony z dwóch płytek połączonych przewodem płaskim 68-żyłowym z rastrem 0,635 mm. Dzięki temu mogłem testować różne długości przewodu. Okazuje się, że różne rodzaje kart mają różną wrażliwość na przedłużanie. Testowane przeze mnie dwie karty sieciowe zniosły przewód o długości 15 cm, niestety na przewodzie 25 cm już nie pracowały. Przy przedłużeniu 25 cm pracował adapter PCMCIA do CF oraz adapter PCMCIA do SD. Niestety dłuższe testy wykazały, że potrafią od czasu do czasu sypnąć błędem i rozwalić system plików, a nie zachodzi to przy bezpośrednim wpięciu w port.

W świetle opisanych rezultatów nie zdecydowałem się na oferowanie takiego produktu. Tym bardziej, że 25 cm to i tak za mało, żeby spełniło swoją funkcję w wieży.
5
[#12] Re: PCMCIA przedłużacz do Amigi 1200 wieża

@Chudybyk, post #1

Na Ali jest dostępne coś takiego https://a.aliexpress.com/_EwSxaJe ,
ale czy to działa to inna sprawa.
[#13] Re: PCMCIA przedłużacz do Amigi 1200 wieża

@SimonGK, post #12

Jeśli chodzi tylko o kartę CF, to ja bym raczej kupił działającą przejściówke CF-SD i zrobił przedłużacz SD. Te testowałem na jakieś 42cm i działało to dobrze.
Od czasu jak mam w Amigach karty SD64GB i większe nie używam wcale PCMCIA. Wyprowadzam kartę SD na przedłużaczu. Jedyny minus, to swap danych wymaga wyłaczenia Amigi i WinUAE. Chyba da się założyć partycje FAT i wtedy może być wygodniej pod Win. Nie sprawdzałem. Karta SD w PCMCIA może być wygodniejsza, bo wymiana na gorąco. No i nie wszystkie adaptery CF-SD działają z Amigą.
1
[#14] Re: PCMCIA przedłużacz do Amigi 1200 wieża

@TomcioPaluszek, post #8

Co to za argument?
CF to w praktyce IDE. Taśmy IDE to i metrowe działają.
[#15] Re: PCMCIA przedłużacz do Amigi 1200 wieża

@bobycob, post #14

Taśma IDE dłuższa "działa".

Kontroler na płycie A1200 zadziała z długą, FastATA 1200 Mk3 zacznie marudzić i nie zechce wyciągnąć wyższych trybów na długich taśmach. FastATA 1200 Gold/Mk4 jest jeszcze bardziej "wrażliwa" na długie taśmy.

Dysk który z Mk3 chodził w PIO4 z Mk3 nie chciał chodzić powyżej PIO3 bez skrócenia taśmy. A to IDE80 była - z masą co druga żyła.
[#16] Re: PCMCIA przedłużacz do Amigi 1200 wieża

@Chudybyk, post #1

Tutaj jest do PCMCIA

link
[#17] Re: PCMCIA przedłużacz do Amigi 1200 wieża

@hrw, post #15

Tylko IDE nie ma związku.

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2024 11:31:37 przez bobycob
[#18] Re: PCMCIA przedłużacz do Amigi 1200 wieża

@bobycob, post #17

Im wyższe PIO mode tym krótsza taśma. Inaczej lecą błędy. Tylko przy PIO 0 bym dawał długa taśmę. Tu ryzyka nie powinno być.
[#19] Re: PCMCIA przedłużacz do Amigi 1200 wieża

@Mokry, post #18

Przecież to wątek o przedłużaczu PCMCIA nie IDE.
[#20] Re: PCMCIA przedłużacz do Amigi 1200 wieża

@bobycob, post #19

Zgadza się. Ale ktos wyżej poruszył temat trybów PIO wzgledem długości taśmy...
[#21] Re: PCMCIA przedłużacz do Amigi 1200 wieża

@snifferman, post #13

Trochę zainteresowałem się tematem ze względu na mój projekt.
Adapter CF-SD i przedłużka SD nie wchodzi w grę. CF-SD mają wejście karty z boku, także po wsunięciu w adapter PCMCIA nie włożysz tam przedłużacza. Są niby na AliExpress karty CF-MicroSD (ze slotem MicroSD od "góry") ale nie mają pozytywnych opinii, możliwe że nie zadziałają z Amigą.
Znalazłem informację że adaptery PCMCIA-SD działają z Amigą.
Dzisiaj właśnie przyszedł jeden i działa. Jeden problem jednak zauważyłem, przynajmniej pod CoffeinOS nie jest to "hot-plug". Trzeba wyjąć i ponownie włożyć adapter PCMCIA żeby wykryło zmianę karty. Reset Amigi rozwiązuje problem, ale wyciągnięcie adaptera PCMCIA w wieży mija się z celem. W standardowej obudowie jest to mniejszy problem.
Muszę jednak to dłużej potestować żeby sprawdzić na ile niezawodne jest to rozwiązanie.

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2024 14:13:10 przez SimonGK
1
[#22] Re: PCMCIA przedłużacz do Amigi 1200 wieża

@SimonGK, post #21

Kojarzę - chyba również z tego forum - opinie, że wyjmowanie karty CF z podłączonego adaptera PCMCIA to nie jest dobre rozwiązanie i powinno się wyjmować kartę razem z adapterem. Więc jeżeli potrzebujesz przedłużacza do PCMCIA, do którego byłby podłączony adapter PCMCIA-CF po to żeby móc zmieniać kartę CF podczas pracy Amigi to może się to nie sprawdzić.
1
[#23] Re: PCMCIA przedłużacz do Amigi 1200 wieża

@SimonGK, post #21

.

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2024 16:32:50 przez Dorian3d
[#24] Re: PCMCIA przedłużacz do Amigi 1200 wieża

@SimonGK, post #21

Dzisiaj właśnie przyszedł jeden i działa. Jeden problem jednak zauważyłem, przynajmniej pod CoffeinOS nie jest to "hot-plug". Trzeba wyjąć i ponownie włożyć adapter PCMCIA żeby wykryło zmianę karty. Reset Amigi rozwiązuje problem, ale wyciągnięcie adaptera PCMCIA w wieży mija się z celem. W standardowej obudowie jest to mniejszy problem.

A sprawdź takie coś .Sam nie mam jak.
Po wymianie karty SD zamontuj ponownie mountliste o innej nazwie do obsługi tej karty,
Jeśli to zadziała, to niedogodnością będzie pozostanie zamontowanej poprzedniej mountlisty do karty którą wyciągnąłeś.
Myślę że przygotowanie 10 takich mountlist starczy do kolejnego resetu. Ale gdyby jednak nie zawsze można zrobić wiecej
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem