kategoria: A1200
[#1] Amiga i nagrywane na PC płyty CD
Na początku chciałbym bardzo serdecznie przywitać się z Koleżankami i Kolegami z Forum. Dziękuję Adminowi za przyjęcie OK.
Miałem kilkudziesięcioletnią przerwę z Amigą, ale zadbana czekała na uruchomienie. Teraz AMI doposażona znowu cieszy moje oczy i słuch, ale też wiele rzeczy po raz kolejny muszę odkrywać na nowo (co mnie wcale nie martwi szeroki uśmiech)

Jedną z nich jest problem z odczytem w mojej Amidze płyt CD nagranych na PC-towej nagrywarce.

Mam kontroler fabryczny z Micronika 2,5 -->2,5 + 3,5, na którym mam spięte jako master CF (na przejściówce) FindCD z IDE++ pokazuje że działa na scsi.device oraz nagrywarkę DVD+RW na cd.device.
Przy tej przejściówce Micronika nie instalują się inne filesystemy np.: CacheCDFS, AmiCDFS i inne - nie widzi CD na scsi.device

Oryginalne płyty np. MACD, Aminet - CD odczytuje bez problemu. Płyty nagrywane na PC-cie (nawet z obrazów dysków BIN+CUE) nie odczytuje, ani np. DOpus nie widzi urządzenia CD0:
Płyty CD 700MB dotychczas próbowałem nagrać korzystając z następujących ustawień: tylko ISO 9660, Mode 1, Poziom2, zestaw znaków: ISO, mam możliwość nagrywania CD nawet 1x. I nic z tego, Amiga ich "nie widzi".

Moja mountlista CD0: + filesystem:

/* $VER: CD0 1.4 (11-04-95) CD++
*
* ATAPI CD-ROM filesystem mount entry using
*
* the CDplusplusFS y CD++ '95
*
*/

FileSystem = L:CDplusplusFS
Flags = 0
BlocksPerTrack = 32
BlockSize = 2048
Mask = 0x7ffffffe
LowCyl = 0
HighCyl = 11000
Surfaces = 1
Buffers = 30
BufMemType = 1
GlobVec = -1
Priority = 10
DosType = 0x43445050
StackSize = 3000

Proszę Was o porady co mam zrobić, żeby AMI widziała nagrywane płyty CD pod PC-tem?
[#2] Re: Amiga i nagrywane na PC płyty CD

@SuuuperDuper, post #1

Proszę Was o porady co mam zrobić, żeby AMI widziała nagrywane płyty CD pod PC-tem?

pomysł
sprawdź czy płyty nagrane
- na max 650mb,
- z prędkością max x10,
będą działać
:)
[#3] Re: Amiga i nagrywane na PC płyty CD

@Cezarykl, post #2

a CD-RW 650 mb?
[#4] Re: Amiga i nagrywane na PC płyty CD

@SuuuperDuper, post #1

A jakiego napędu używasz? Może on nie chce wypalanych po prostu czytać?
[#5] Re: Amiga i nagrywane na PC płyty CD

@alt_, post #4

LG GCE-8481B (CD-RW)
[#6] Re: Amiga i nagrywane na PC płyty CD

@SuuuperDuper, post #5

Jeśli masz możliwość, podmień napęd na inny - nowszy, i zobacz wtedy.
[#7] Re: Amiga i nagrywane na PC płyty CD

@SuuuperDuper, post #3

Czy próbowałeś nagrywać na płytach CD-R, czy tylko CD-RW?

Ja mam CD-ROM w Amidze 1200 oraz Amigę CD32. Dawno nie używałem płyt CD-RW ale z tego co pamiętam są one bardziej problematyczne przy odczycie na Amidze, aniżeli płyty CD-R.
[#8] Re: Amiga i nagrywane na PC płyty CD

@Hexmage960, post #7

Nie ma znaczenia fizyczny nośnik - jeżeli napęd poprawnie odczytuje, to logiczny format jest taki sam jak w przypadku CD-R (czy też tłoczonych płyt).
Dlatego - moim zdaniem winny jest tu niesprawny napęd, nie sama Amiga.
[#9] Re: Amiga i nagrywane na PC płyty CD

@Hexmage960, post #7

CD-RW to zwykłe Amigi powinny odczytać. CDTV podobno ich nie ruszy. Przypuszczam, że CD32 też nie.
[#10] Re: Amiga i nagrywane na PC płyty CD

@alt_, post #8

na MSI CR52-M to samo, nie czyta nagrywanych (1x cd-r 700 mb), poszukam jeszcze nowszego na IDE

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2024 20:03:28 przez SuuuperDuper
[#11] Re: Amiga i nagrywane na PC płyty CD

@SuuuperDuper, post #1

A co ma do tego przejściówka Micronika?
CacheCDFS i Amicdfs to cdfilesystemy i nie mają nic wspólnego z obsługą sprzętową CD, DVD.

Zmień CDFILESYSTEM i device do obsługi CD
[#12] Re: Amiga i nagrywane na PC płyty CD

@alt_, post #8

bardzo nowoczesny model jak na IDE LG GSA-H22L, oryginały tłoczone czyta (jak wszystkie), nagrywanych niestety nie

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2024 21:14:37 przez SuuuperDuper
[#13] Re: Amiga i nagrywane na PC płyty CD

@Norbert, post #11

próbowałem różne filesystemy i na żadnym nie wykrywa CD, oprócz ww. mountlisty, ten CD++ , o ile mnie pamięć nie myli, był kiedyś oryginalnie sprzedawany z Micronik

mnie osobiście się wydaje, że jest to wina filesystemu - tylko żaden nie chce działać - FindCD nie wykrywa CD na żadnym device (zgłasza brak urządzenia na scsi.device, cd.device nie wykrywa), próbowałem różne - niektóre, które próbowałem instalować - opisałem w moim pierwszym wpisie

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2024 21:19:46 przez SuuuperDuper
[#14] Re: Amiga i nagrywane na PC płyty CD

@SuuuperDuper, post #13

Cdfilesystem nie ma nic wspólnego z rozpoznaniem płyty pod danym DEVICE czy UNIT. !

Do obsługi CD są np device w IDEFIX.
Należy wybrać device dla konkretnej Amigi.

EIDE.DEVICE na pewno rozpozna DVD.

Pamiętaj żeby w moumtliscie był podany właściwy UNIT i DEVICE.
Zwróć uwagę na wpisy w ikonie mountlisty. Mają one większą wagę niż wpisy w mountliscie ( UNIT , DEVICE)

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2024 21:41:33 przez Norbert
[#15] Re: Amiga i nagrywane na PC płyty CD

@Norbert, post #11

Postawiłem raz jeszcze na AsimCDFS 3.9 i cd.device

Dzięki za poradę, listuje teraz pliki zarówno na oryginalnych jak i na nagrywanych płytach - tyko nic nie da się skopiować z płyt - DOpus zawiesza się na pasku kopiowania i stoi
Co może być przyczyną - co ustawić?
[#16] Re: Amiga i nagrywane na PC płyty CD

@SuuuperDuper, post #15

Jak są problemy, to najlepiej postawić system 3.1 od zera, dołożyć obsługę napędu i testować.
[#17] Re: Amiga i nagrywane na PC płyty CD

@SuuuperDuper, post #15

Postawiłem raz jeszcze na AsimCDFS 3.9 i cd.device

czy przypadkiem cd.device nie jest tylko i wyłącznie do CD32?
?
może stąd są te problemy?
[#18] Re: Amiga i nagrywane na PC płyty CD

@Cezarykl, post #17

Dokładnie.
W przypadku dysków ATAPI (IDE) najlepiej użyć asim_atapi.device
[#19] Re: Amiga i nagrywane na PC płyty CD

@SuuuperDuper, post #1

Ponad 20 lat minęło odkąd ostatnio wypalałem coś do Amigi, ale pamiętam że kluczowa była opcja w programie do nagrywarki na PC żeby prawidłowo długie nazwy plików i długie ścieżki zapisywał. To nie był Amigowy format CD tylko PeCetowy, i miał w nazwie słowo Julia czy jakoś tak. Bez tej opcji, nazwy były DOSowo krótkie i nie można było wchodzić do głębszych katalogów.
[#20] Re: Amiga i nagrywane na PC płyty CD

@ZorrO, post #19

A nie Rockbridge?
[#21] Re: Amiga i nagrywane na PC płyty CD

@ZorrO, post #19

Chodziło zapewne o Joliet.
1
[#22] Re: Amiga i nagrywane na PC płyty CD

@sq7bti, post #20

Oczywiście miałem na myśli Rock Ridge. Jest o tym rozszerzeniu ISO9660 osobny akapit w wiki.
[#23] Re: Amiga i nagrywane na PC płyty CD

@brain030, post #21

Tak, o to mi chodziło. :)
1
[#24] Re: Amiga i nagrywane na PC płyty CD

@SuuuperDuper, post #1

Nagraj Płytę programem BurAware Free i podczas tworzenia płyty zaznacz opcje ISO+UDF . Tylko tak nagrane płyty Cd , CD-RW i DVD moja Amiga widzi poprawnie. Pozdrawiam
[#25] Re: Amiga i nagrywane na PC płyty CD

@Norbert, post #18

Nie wykrywa CD-ROM pod żadnym innym device - tylko na cd.device

Ami widzi płytę nagraną na PC przy filesystemie AsimCDFS na cd.device, ale nie kopiuje plików z płyty nagranej na PC ani tłoczonej, DOpus się zawiesza po poleceniu kopiuj z CD na DH0 - stoi pasek postępu, CD-ROM też stoi

Natomiast na filesystemie CD++ i cd.device - tłoczone CD Amigi działają bez problemu (kopiowane idzie jak należy), ale nie widzi za to wypalanych CD na PC
[#26] Re: Amiga i nagrywane na PC płyty CD

@SuuuperDuper, post #1

Siedziałem, myślałem i... znalazłem szeroki uśmiech rozwiązanie, a mianowicie:

1. nie korzystam z automount urządzenia CD0: w DEVS:DosDrivers / STORAGE podczas wczytywania Workbench (akurat oba filesystemy „nie zrobiły” wpisów ani w startup-sequence ani w user-startup, ani też nie utworzyły swoich własnych list startup, jak np. ma to miejsce w AsimCDFS)
2. zainstalowałem dwa filesystemy na cd.device:
- CD++
- AmiCDROM (ten widzi i obsługuje CD nagrane pod PC)
3. uruchamiam urządzenie CD0: z jedynym z wybranych wyżej filesystemów pod Workbenchem – w zależności od tego , co mi potrzeba, tj. jak chce mieć odczyt płyty wypalonej pod PC – wtedy korzystam z AmiCDROM (czyta bez problemu 700MB, więc z płytkami pow. 650MB nie ma problemu)

To pomysł na wymianę danych z PC na Amigę ok, racjaszeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 08.12.2024 16:35:53 przez SuuuperDuper
[#27] Re: Amiga i nagrywane na PC płyty CD

@SuuuperDuper, post #26

Czy ktoś sie orientuje jak długie nazwy plików używały Makówki w latach 90ych?
[#28] Re: Amiga i nagrywane na PC płyty CD

@SuuuperDuper, post #26

Korzystałeś automount mountlist w DOSDRIVERS?
To był twój błąd.
Tego się nie robi mimo że to ciekawe rozwiązanie.

W przypadku Amigi lepiej mountowac urządzenia kiedy są potrzebne. Ale widzę że doszedłeś do tego sam.

Możesz podmontowac ile chcesz mountlist dla jednego napędu CD/DVD.
Każdy w innym cdfilesystemie.
Ważne żeby nazwa mountlisty była różna.
[#29] Re: Amiga i nagrywane na PC płyty CD

@ZorrO, post #27

Partycje HFS i HFS+ mogą mieć do 255 znakow
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem