Na początku witam wszystkich jako nowy na forum – jestem Marcin.
Przejdźmy teraz do rzeczy. Kilka dni temu naszła mnie myśl, żeby ożywić swoją Amigę 1200, której ostatnio używałem ponad 20 lat temu. W czasach, gdy korzystałem z tego komputera, moja wiedza na temat sprzętu była znikoma, co niestety skutkowało trudnym „życiem” mojej Amigi. Można powiedzieć, że tylko jej szkodziłem. Teraz, po ponad 23 latach, postanowiłem zrobić coś odwrotnego – nie psuć, a odnowić.
Wyciągnąłem sprzęt z piwnicy, podłączyłem za pomocą wcześniej kupionych kabelków i okazało się, że komputer działa! Rozebrałem więc Amigę na części pierwsze i rozpocząłem renowację. Ekrany niestety solidnie pokryły się rdzą, dlatego zdecydowałem się je pomalować. Kupiłem kondensatory do wymiany, a w międzyczasie zaczęła mnie zastanawiać jedna rzecz.
Amiga nie posiada oryginalnej stacji dyskietek, która zaginęła wiele lat temu, i nie wiem, jaką tam zamontować. Co ważne, jest to Amiga 1200 od ESCOM. Znalazłem różne informacje, w tym taką, że mogę podłączyć dowolną stację dyskietek od PC. Czy to prawda?
Zamontowałem stację Chinon od Amigi 600, którą również wyciągnąłem z piwnicy. Niestety, mimo że działała w A600, to w A1200 wcale. Teraz jestem w kropce – nie wiem, jakiej stacji dyskietek szukać, a nie chcę stosować żadnych fixów. Chciałbym przywrócić pierwotny stan Amigi bez zbędnych przeróbek.