kategorie: A1200, Sprzęt
[#1] Odbudowa Amigi
Na początku witam wszystkich jako nowy na forum – jestem Marcin.
Przejdźmy teraz do rzeczy. Kilka dni temu naszła mnie myśl, żeby ożywić swoją Amigę 1200, której ostatnio używałem ponad 20 lat temu. W czasach, gdy korzystałem z tego komputera, moja wiedza na temat sprzętu była znikoma, co niestety skutkowało trudnym „życiem” mojej Amigi. Można powiedzieć, że tylko jej szkodziłem. Teraz, po ponad 23 latach, postanowiłem zrobić coś odwrotnego – nie psuć, a odnowić.

Wyciągnąłem sprzęt z piwnicy, podłączyłem za pomocą wcześniej kupionych kabelków i okazało się, że komputer działa! Rozebrałem więc Amigę na części pierwsze i rozpocząłem renowację. Ekrany niestety solidnie pokryły się rdzą, dlatego zdecydowałem się je pomalować. Kupiłem kondensatory do wymiany, a w międzyczasie zaczęła mnie zastanawiać jedna rzecz.

Amiga nie posiada oryginalnej stacji dyskietek, która zaginęła wiele lat temu, i nie wiem, jaką tam zamontować. Co ważne, jest to Amiga 1200 od ESCOM. Znalazłem różne informacje, w tym taką, że mogę podłączyć dowolną stację dyskietek od PC. Czy to prawda?

Zamontowałem stację Chinon od Amigi 600, którą również wyciągnąłem z piwnicy. Niestety, mimo że działała w A600, to w A1200 wcale. Teraz jestem w kropce – nie wiem, jakiej stacji dyskietek szukać, a nie chcę stosować żadnych fixów. Chciałbym przywrócić pierwotny stan Amigi bez zbędnych przeróbek.
[#2] Re: Odbudowa Amigi

@Hanzii_k, post #1

na allegrolokalnie sa stacje dyskietek do amigi.
[#3] Re: Odbudowa Amigi

@Hanzii_k, post #1

Jeżeli chcesz wymieniać kondensatory to musisz być pewien, że umiesz to zrobić. Bardzo dużo napraw kończy się bardzo źle bo ludzie nie mają świadomości, że do tego trzeba doświadczenia.

A jeżeli chodzi o stację to polecam kupić Goteka. Kiedyś uważałem, że musi być stacja żeby było prawilnie ale po walce ze starymi dyskietkami bardzo szybko mi przyszło. :)
3
[#4] Re: Odbudowa Amigi

@Hanzii_k, post #1

do stacji amigowych musisz sciagnać fixa od Escomu czyli kabelek na spodzie plyty.

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2024 20:28:36 przez Stoopi
[#5] Re: Odbudowa Amigi

@bfgmatik, post #3

Zgadzam się. Warto oddać to przylutowania kondensatorów komuś kto się na tym zna i ma doświadczenie. O stacji Gotek też myślałem, ale tak sobie pomyślałem że mam WHLOAD na karcie CF i to chyba nie będzie potrzebne, natomiast mam pełno dyskietek.
[#6] Re: Odbudowa Amigi

@Stoopi, post #4

Czyli Chinon nie będzie z tym kabelkiem działał? Dobrze rozumiem? W każdym razie ten kabelek chciałem zostawić w spokoju ale w takiej sytuacji jaką stację tam dać i czy będę musiał coś przy niej grzebać? Oryginalnie siedział tam prawdopodobnie panasonic ju 257a. Czy tylko ta będzie działać z tą Amigą?
[#7] Re: Odbudowa Amigi

@Stoopi, post #4

A nie jest tak że kabelek się lutuje inaczej, już nie pamiętam dobrze, może bredzę
[#8] Re: Odbudowa Amigi

@QUAD, post #7

Zamiast lutować ten kabelek jak na filmiku do elemntu smd to można zobaczyć, że ścieżka idzie do portu zewnętrznej stacji i można przylutować go do tego pinu(pin1, ktory ma kwadratowe pole lutownicze. Jest do sygnał Ready).

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2024 17:21:01 przez snifferman
3
[#9] Re: Odbudowa Amigi

@Hanzii_k, post #1

Brawo, aż Ci zazdroszczę :) dużo fajnej i przyjemnej pracy przed Tobą.
Ja miałem taką radochę jak z piwnicy wyjąłem amigę 600 :)
[#10] Re: Odbudowa Amigi

@Biegu86, post #9

Dzięki, nie sądziłem, że to mnie tak wciągnie.

Natomiast nadal nie wiem jaką stację dyskietek kupić aby działała z moją Amigą bez żadnych przeróbek na płycie.
[#11] Re: Odbudowa Amigi

@QUAD, post #7

Jeśli chcesz używać amigowej stacji lub goteka tu musisz sciągnąć ten kabalek.
[#12] Re: Odbudowa Amigi

@Stoopi, post #11

I tak i nie.
Gotek może działać jako stacja pecetowa, czyli taka jaka była montowana w tej wersji a1200
[#13] Re: Odbudowa Amigi

@Norbert, post #12

Czy jeżeli kupię jakąś stacje dyskietek od pc np. Samsung to z Amigą Escom ona zadziała?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem