[#1] Kolejny lamer na forum ktory zostanie zrownany z ziemia. Panowie prosze o pomoc.
Wiem ze zaraz odezwa sie glosy ,kolejny raz to samo takich jak ty to !!!!!!

Alez panowie siedze na tym forum od 2 dni i staram sie cos zdzialac z ma amiga odgrzebana z kurzu.Znalazlem wiele artykolow zwiazanych z tym jak przegrywac pliki z pc na amige itd.
Ale prosze wzisc pod uwage ze macie do czynienia z laikiem.Po przeczytaniu forum kilka godzin zastanawialem sie czy poprosic o pomoc na forum bo widze ze ciezko bedzie uzyskac pomoc w tak prostej sprawie ale postanowilem napisac, sa 2 wyscia ktos bedzie laskawy udzielic mi wskazowek lub amiga wyladuje w szafie na kolejne lata choc tego bym nie chcial.

Wiec sprawa przedstawia sie tak ze mam amige 600 z hd (700mb)
Z dysku startuje workbench nie mam zadnych dyskietek fd do niej.
Pomyslalem ze fajnie by bylo zaladowac na hd kilka gierek bo mam cala plyte dvd gier na amige.

Dysk od amigi podlaczylem do kompa przez przejsciowke 2,5 do 3,5 ok
Uruchomilem WinUAE dodaje dysk startuje i uruchami sie workbench z twardziela.Wydaje mi sie ze mam okrojona wersje bo nie mam opcj jak install czy extras po zaladowaniu systemu.A moge dopiac je do emulatora poprzez dodanie poprzez fd plikow adf z workbench ktory mam na hd w Pc.

1. Wiec panowie czy jest jakas mozliwosc przeniesienia teraz obrazow gier na hd amigi poprzez pc i WinUAE?

2.Ktora ikona w workbench jest moim dyskiem twardym wydaje mi sie ze to powinno byc w devs ale tam nie ma dysku przeszukalem inne wszystkie opcje i nie widze mego dysku a przeciez workbench startuje z hd?

3.Jak doinstaluje katalog install poprzez fd w WinUAE. W install jest hdtoolbox dlaczego nie widze tam dysku amigi?

4.Mam rowniez CF karte 4GB i moge ja podlanczyc do amigi co przeczytalem w artykule na forum lecz musze przeniesc pliki Cdf i Fat95 do devs ale jak to zrobic (poniewaz autor zasugerowal ze nawet poczatkujacy bedzie umnial to zrobic lecz jednak chyba nie kazdy) jak to zrobic przez WinUAE?

5.Jak zainstalowac to dodatkowa opcje install gdzie znajduje sie hdtoolbox do mojego workbencha czy raczej jest to zbedne?

6.w Winuae jest taka opcja ze moge stworzyc wirtualna dyskietke Fd w formacie adf i jest ona pusta glowkowalem tak ze jak stworze taka dyskietke to wladuje tam te pliki cdf i fat95 puzniej zaladuje przez emu do workbencha i przegram do katalogu devs zebym mogl kozystac z CF.
Stworzyc dyskietke udalo sie ale jest pusta jak do niej cos zaladowac.

Panowie troche wyrozumialosci prosze jak nie u was to nigdzie na swiecie pomocy nie uzyskam.
Z powazaniem stary lecz bezuzyteczny Amigowiec.

[#2] Re: Kolejny lamer na forum ktory zostanie zrownany z ziemia. Panowie prosze o pomoc.

@dukenukem, post #1

podalczasz dysk z amigi do pc i kopiujesz na niego obrazy dyskietek, pozniej pod amiga nagrywasz te obrazy na dyskietki

dysk w amidze jest widoczny na pulpicie, to sa te ikony na kjtorych masz workbench i ewentualnie inne partycje

hdtoolbox nie wykryje dysku amigi jesli jest odpalony pod winuae (chyba)

co do systemu to postaw go na nowo pod uae i bedziesz mial wszystkie opcje

[#3] Re: Kolejny lamer na forum ktory zostanie zrownany z ziemia. Panowie prosze o po

@dukenukem, post #1

Przegranie plików ADF z DVD na twardziela po WinUAE nie stanowi większego problemu. W zakładce 'Hard drives' masz opcję 'Add directory'. Klikasz. 'Device name' zostawiasz puste. W 'Volume label' możesz wpisać np. CD. Później "Select directory' i wybierasz napęd CD. Po sprawie.

Jeżeli chodzi o uruchamianie gier z HD to jeżeli sama gra nie była wyposażona w taką opcję od początku, przegranie plików ADF nic nie da. Potrzebny Ci będzie pakiet WHDLoad który umożliwia instalację gier na HD(nawet tych które wcześniej nie miały takiej opcji) ale na standardowej A600 nie uruchomisz zbyt wielu gier -- zbyt mało pamięci. Do komfortowej pracy potrzeba co najmniej 2 MB.

Pozostaje przerzucanie na dyskietki z HD.
[#4] Re: Kolejny lamer na forum ktory zostanie zrownany z ziemia. Panowie prosze o po

@ppill, post #3

trzeba pamietac ze whdload bez fastu dziala tragicznie (przynajmniej ladowanie gier...)

[#5] Re: Kolejny lamer na forum ktory zostanie zrownany z ziemia. Panowie prosze o po

@dukenukem, post #1

Kolejny lamer na forum ktory zostanie zrownany z ziemia.

Ten gość przeglądał forum!!!! pokłony

1. Wiec panowie czy jest jakas mozliwosc przeniesienia teraz obrazow gier na hd amigi poprzez pc i WinUAE?
Ja tak robię ;)

2.Ktora ikona w workbench jest moim dyskiem twardym wydaje mi sie ze to powinno byc w devs ale tam nie ma dysku przeszukalem inne wszystkie opcje i nie widze mego dysku a przeciez workbench startuje z hd?
Na pulpicie, zależy jak nazwiesz partyce, to tak nazwaną ikonkę będziesz widział.

3.Jak doinstaluje katalog install poprzez fd w WinUAE. W install jest hdtoolbox dlaczego nie widze tam dysku amigi?
Nie rozumiem.

4.Mam rowniez CF karte 4GB i moge ja podlanczyc do amigi co przeczytalem w artykule na forum lecz musze przeniesc pliki Cdf i Fat95 do devs ale jak to zrobic (poniewaz autor zasugerowal ze nawet poczatkujacy bedzie umnial to zrobic lecz jednak chyba nie kazdy) jak to zrobic przez WinUAE?
Musisz mieć przejściówkę CF --> PCMCIA

5.Jak zainstalowac to dodatkowa opcje install gdzie znajduje sie hdtoolbox do mojego workbencha czy raczej jest to zbedne?
Wszystko powinno być na dyskietkach, ja instalowałem hdd pod WinUAE

6.w Winuae jest taka opcja ze moge stworzyc wirtualna dyskietke Fd w formacie adf i jest ona pusta glowkowalem tak ze jak stworze taka dyskietke to wladuje tam te pliki cdf i fat95 puzniej zaladuje przez emu do workbencha i przegram do katalogu devs zebym mogl kozystac z CF.
Stworzyc dyskietke udalo sie ale jest pusta jak do niej cos zaladowac.

Czemu tak na około??
Ja robie folder w windowsie, dodaje go do WinUAE, emulowana amiga widzi go jako dysk twardy, z poziomu Windowsa kopiuje tam jakieś pliki
a pod Amigą je odczytuje(i na odwrót).

Ostatnia modyfikacja: 09.03.08 17:01
[#6] Re: Kolejny lamer na forum ktory zostanie zrownany z ziemia. Panowie prosze o po

@arti4-92, post #5

>Na pulpicie

pulpit to masz w windowsach

[#7] Re: Kolejny lamer na forum ktory zostanie zrownany z ziemia. Panowie prosze o po

@vi-bee, post #6

Niech ci będzie w oknie Workbencha ;), zaraz ja mam Scalosa(czy jakoś tak) ;)
P.S. Mówię mu po windowsowemu, bo to przecież "lamer" ;)

Ostatnia modyfikacja: 10.03.08 07:26
[#8] Re: Kolejny lamer na forum ktory zostanie zrownany z ziemia. Panowie prosze o po

@arti4-92, post #7

Hej, arti4-92 - widze, ze w opisie masz Subway, (sorki moderacje za offtopic) ile na dzien dzisiejszy kosztuje ta zabawka? Czy to urzadzenie jest przelotowe??

[#9] Re: Kolejny lamer na forum ktory zostanie zrownany z ziemia. Panowie prosze o po

@Lokaty, post #8

Nie jest przelotowe, a za granicą można dostać za 98$, myślę że jak by więcej osób chciało subway-a, to moglibyśmy kupić wszystko razem, w tedy koszty przesyłki nie były już by takie odstraszające :P

O link do sklepu

P.S. teraz $ stoi 2,4zł :)

Ostatnia modyfikacja: 10.03.08 13:46
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem