[#1] Natami moze petycje ?
witam

Nie wiem czy watek umiescilem dobrze ale coz...

Moze by tak zrobic jakas petycje (poki sprzet jest jeszcze w testach i rozwoju) zeby panowie dolozyli agpx8 lub pcie. Mysle ze gra warta swieczki (pchac sie znowu w karty uzywane ktore kosztuja tyle samo co nowe a ich dostepnosc stale drastycznie maleje ??).

[#2] Re: Natami moze petycje ?

@PrzemasIII, post #1

Eee... Ale Natami ma już grafę wbudowaną, niejakie SuperAGA

[#3] Re: Natami moze petycje ?

@recedent, post #2

tak tylko ze 16 MB pamieci . A jak dolozysz dopalke to sie okaze ze to troche przy malo... Pozatym moze wreszcie osiagalne byloby DVI :)

Ostatnia modyfikacja: 11.03.08 09:26
[#4] Re: Natami moze petycje ?

@PrzemasIII, post #3

i 256 fastu

[#5] Re: Natami moze petycje ?

@Fazior, post #4

moze bedzie jeszcze na dopalce...

[#6] Re: Natami moze petycje ?

@PrzemasIII, post #5

Ale po co? Sprzet generalnie ma byc wypasionym do granic mozliwosci (SuperAGA) zastepca klasyka. Nawet na nowych rozwiazaniach sprzetowych (pegaz/A1) nie ma rzeczy (gier/programow) az tak wymagajacych zeby wymagaly jakis super kart gfx.

[#7] Re: Natami moze petycje ?

@Fazior, post #6

chociazby po to ze po 1 roku uzytkowania moze sie okazac ze zrobia dopalke np 2 Ghz i co wtedy z 16 mb pamieci graficznej ? Dodatkowy slot agp czy pcie moze tylko pomoc a nie zaszkodzic. Pozatym zywotnosc i atrakcyjnosc takiego rozwiazania przyciagnelaby na pewno wiecej userow

[#8] Re: Natami moze petycje ?

@PrzemasIII, post #7

To ja zacytuje "kup pega":) i na tym zakoncze;).

[#9] Re: Natami moze petycje ?

@PrzemasIII, post #3

A jak dolozysz dopalke to sie okaze ze to troche przy malo...

Tak? A od kiedy to dopałka uszczupla pamięć graficzną? ;) I co tu ma do rzeczy jej prędkość? ;)

Co do zmian w projekcie pod kątem PCIe czy innego AGP - to zapewne zapewne zdecydowanie nie wchodzi w grę, z prostego powodu: to ma być zamiennik dla klasycznej Amigi z AGA, i w pełni z nią kompatybilny, a nie jakaś "nowa Amiga", żaden przełom, nic co ma wzniecić jakąś "rewolucję". ;) Ten projekt jest "ucieleśnieniem" pewnej "idei" - przedłużenia życia klasykowi, bez żadnych kanapek, maksymalne wykorzystanie wbudowanych peryferiów, do tego EWENTUALNIE karta turbo. I to wszystko. Wbudowane kości graficzne są szybszym, i lepszym wariantem klasycznych kości AGA - posiadają np. wbudowane tryby chunky i akcelerację 3D. Czego posiadacz klasyka mógłby chcieć więcej i po co? ;)

Moim zdaniem to jest idealny komputerek dla nostalgików przywiązanych do klasycznych Amig, i nie trawiących wynalazków w rodzaju UAE/nowe amigi/pegazy/amithlony/etc. Fajna zabawka. Nic ponad.

Poza tym jeśli autor ma już działające projekty, bądź jest w zaawansowanym stadium, to zapewne w życiu mu się nie będzie chciało rozwalać projektu jakimś AGP czy innym PCIe.

Swoją drogą myślałem że ten wątek założył Szary Wilk. On specjalizuje się w takich, hmm... petycjach. ;)

[#10] Re: Natami moze petycje ?

@MinisterQ, post #9

ja poprostu wolalbym odpalic na tym czyms amigaos 4.0 (po wydaniu dopalki ppc) i nie martwic sie np. brakiem pamieci fast . Chcialbym rowniez zeby taka amiga byla BARDZIEJ up to date (bo jak na razie projekt moglbybyc w miare nowy w 2001 roku) i z mozliwoscia rozbudowy do komputera sredniej klasy .

[#11] Re: Natami moze petycje ?

@PrzemasIII, post #10

No to od tego masz samanthy i inne takie. Możesz też czekać na dopałkę z PPC - przecież ponoć OS4 działa na kościach AGA, więc nie powinno być z tym problemu. :P

[#12] Re: Natami moze petycje ?

@PrzemasIII, post #10

Ale w tym projekcie (na tyle na ile ja to lapie) nie chodzi o zbudowanie "nowej" Amigi. Raczej o zastapienie zdezelowanych klasykow, skanapkowanych do granic mozliwosci ( bo uzytkownicy tego sprzetu to nadal pewnie najwieksza grupa uzytkownikow amig), mala zgrabna plytka z ukladem gfx i procem maksymalnie zgodnym z klasykiem bez kart turbo, fastłatek, scandoublerow i tym podobnego kosztujacego krocie chlamu. I to mnie sie podoba:), to jest sprzecik ktory z pewnoscia kupie.

Ostatnia modyfikacja: 11.03.08 10:12
[#13] Re: Natami moze petycje ?

@Fazior, post #12

nie no ja tez z pewnoscia kupie :)

[#14] Re: Natami moze petycje ?

@Fazior, post #12

Dokładnie - jak tylko się pojawi i nie będzie kosztować np. 500 euro to też kupię - mały, zgrabny, nieskanapkowany klasyk to jest to. Najbardziej podoba mi się idea wbudowania do aga obsługi chunky i prostej akceleracji 3d [chunky C= planował wbudować, co do 3d to nie wiem]. Jak dla mnie, to taki klasyk, następca a1200 - powiedzmy ad 1996 [skoro mam coś czym mogłaby być Ami ad 2003 - pega, to byłoby do kompletu ;) ].
Zobaczymy co się z tego urodzi.
[#15] Re: Natami moze petycje ?

@Fazior, post #12

O co chodzi konstruktorowi zobaczymy jak ukończy pracę, masz dużo racji w tym co piszesz i prawdopodobnie projekt pójdzie w tym kierunku, świadczy o tym fakt, że wsteczna kompatybilność jest tu priorytetem. Może dlatego nadzieje przyszłych nabywców tak się rozbudzają, bo nowy sprzęt wreszcie nie będzie tylko "zgodny przez emulację" co zadziwiająco duża grupa ludzi uważa za rodzaj "mydlenia oczu" (niemniej bardzo przyjemne jak się popatrzy na prędkość działania :D ) ... no zobaczymy, ja w każdym razie na 200% będę to miał jeżeli tylko się pokaże :D
W Polsce to powinno nosić nazwę "Dratewka ten co wydy..ł mitycznego Dragona" ...
[#16] Re: Natami moze petycje ?

@_luk, post #15

Jak dla mnie NatAmi ma charakter wspomnieniowo-hobbystyczny. Podczas gdy maszyny oparte na PPC mające znacznie szybszy CPU nadają się do większości tych rzeczy, do których używamy współczesnych PC, Natami oparte na 68k nie będzie mieć możliwości tych maszyn. Więc w przypadku powodzenia projektu możnaby pomyśleć o jakimś silniejszym serduchu [raczej PPC, skoro w amiświecie jest nieźle oprogramowany] w charakterze koprocesora.
Dla mnie ten projekt jest ciekawy, gdyż pokazuje jak mogłaby wyglądać hipotetyczna ami, gdyby w 1994 C=, zamiast zbankrutować, wypuścił bardziej zaawansowanego następcę A1200/4000. Być może byłaby to jeszcze maszyna na 68k jak NatAmi, ale z możliwością użycia czegoś lepszego. Na pewno miałaby częściową wsteczną kompatybilność sprzętową [w przypadku amig z PPC, czy Pega nie ma żadnej zgodności sprzetowej ze starymi ami, ale ostatnie escomowe amigi i maszyny z ppc dzieli zdecydowanie zbyt dużo czasu i różnic architektonicznych]. Oczywiście, zapewne C= w końcu zmuszony zostałby do porzucenia 68k, AGA i wolnego ZorroIII [tak jak Apple zrezygnował z NuBusa], i wymyślenia czegoś lepszego, albo wykorzystania PCI... ale dla tej hipotetycznej ami z 1994 byłaby to dopiero pieśń przyszłości. Tak właśnie widzę NatAmi :)
Co do maszyn z PPC i emulacji programowej - moim zdaniem to i tak by się tak skończyło. Z uwagi na coraz większą moc procesorów, inwestowanie pieniędzy w rozwój specjalizowanego hardware to wyrzucanie pieniędzy. Hardware po opracowaniu stoi w miejscu, jedyne co można zrobić to zmieniać wymiary technologiczne, a tym samym zegar, dodawać podjednostki... w końcu i tak trzeba będzie wywalić to na śmietnik historii. Podczas gdy emulacja programowa przyspiesza wraz z użyciem nowego hardware i jest zdecydowanie bardziej elastyczna.
Na moim Pegu emulowany 68060 śmiga i nie ma potrzeby pakowania tam fizycznego, wielokrotnie wolniejszego 68k. Podobnie emulacja starej ami poprzez E-UAE - klikam na adf i po kilku sekundach mam na ekranie [albo w oknie] stare, dobre, klasykowe gry z A500. Dobrze napisany soft na odpowiednio szybkim CPU [pewnie Bill G. byłby ze mnie dumny ;) ] potrafi zdziałać cuda.
Co nie zmienia faktu, że jeśli NatAmi wyjdzie, cena będzie akceptowalna, to kupię. Bo to kawał amigowej historii.... alternatywnej

Ostatnia modyfikacja: 11.03.08 14:13

Ostatnia modyfikacja: 11.03.08 14:14
[#17] Re: Natami moze petycje ?

@wali7, post #16

Taki sprzęcik to by było coś dla mnie z jednej strony coś nowego ale jednocześnie zgodne z klasykiem i takie "amigowe" ;) Tylko ile to kosztować w Polsce będzie. Dla mnie 800 z minimiga to bardzo duzo ale jakby cena tej "nowej" A1200 oscylowała w tych 800 złotych w efuzinie to pewnie bym kupił ale jak znam efuzine to walną cenę 25000. A nie mam umiejetności zeby to samemu złożyć może kupno za granicą? Ale czy będzie się opłacać sam nie wiem.
[#18] Re: Natami moze petycje ?

@KeniG, post #17

na 100% bedzie kosztowac wiecej niz 800zl. jestem prawie pewien, ze wiecej niz 1500

[#19] Re: Natami moze petycje ?

@wali7, post #16

Zgadzam się z Tobą jak najbardziej pod wszystkimi względami za wyjątkiem jednego:
- nie mieszajmy Billa G. w dobrze napisany soft (szczegół)
Dokładnie tak jak napisałeś - projekt NatAmi jest ciekawy bo pokazuje jedną z dróg umieszczoną w dzisiejszych realiach. Natomiast co do sprzętu to oczywiste jest że tańszą i bardziej prawidłową drogą jest rozwój softu (chodzi mi o to "akademickie" podejście) i dywagacje "co by było gdyby", należy zastąpić "jak chcesz to używaj" :D
[#20] Re: Natami moze petycje ?

@_luk, post #19

A ja Wam powiem ludziska, że: "mi się to śni..."
Nie chcę wyjść na dziwaka ale to jest spełnienie moich marzeń... Nie raz się zastanawiałem czy coś kiedyś jeszcze w kierunku klasyków się urodzi. Pierwszym światełkiem w tunelu był dla mnie MiniMig... Ale teraz...
Coś pięknego...
Choćbym miał 2 wypłaty oddać to i tak to cudeńko kupię... (ciekawe co na to żona powie :) )
Oczywiście jeśli ta specyfikacja będzie faktyczna taka jaką zapowiadają.
Do pełni szczęścia brakuje mi tylko aby można płytę wcisnąć w desktopa od A1200... Ale to i tak nic...
Będę bacznie śledził postępy tego projektu i mam nadzieję, że trafi kiedyś do sprzedaży...
Hmmm... Ale się rozmarzyłem :)

[#21] Re: Natami moze petycje ?

@bastan, post #20

Choćbym miał 2 wypłaty oddać to i tak to cudeńko kupię... (ciekawe co na to żona powie )

Zawsze mozna spedzic dwa miesiace na garnuszku tesciowej :P

Tak czy inaczej, ja nie kupie, poniewaz mam staly dostep do dwoch klasykow (AGA jak i GFX). Cena tego sprzetu tez bedzie piorunujaca. Zdecydowanie za ta kase wolalbym kupic Pegaza (tylko gdzie ja wladowalbym czwarty komputer?)

Zainteresowala mnie tylko nowa AGA, przy ktorej BVision z 8MB pamieci graficznej wyglada dosc slabeuszowato. Czy orientujecie sie jaka jest roznica predkosci tych dwoch "grafik"?
[#22] Re: Natami moze petycje ?

@Andrzej Drozd, post #21

Teściowa mieszka daleko... I dzięki Bogu
A tak na poważnie...
Myślę, że kwota około 2500 byłaby dla mnie osiągalna za to "cudeńko".
Dlatego, że jestem nieuleczalnym fanem klasyka. Wiem, że za tą kwotę mógłbym sobie Pegaza kupić. Jednak dla mnie istnieje tylko klasyk...Takie zboczenie :)
Tak więc pozostaje nam tylko czekać i mieć nadzieję, że nie jest to bujda na resorach i że ujrzy światło dzienne wersja finalna...

Tego sobie i nam wszystkim życzę... OK

[#23] Re: Natami moze petycje ?

@bastan, post #22

Ciekawe co by się stało, gdyby na minimiga założyć turbo od a600 xD

[#24] Re: Natami moze petycje ?

@arti4-92, post #23

Ciekawe jak ^_^ Ale "sprzentowiedz" sobie poradzi

[#25] Re: Natami moze petycje ?

@arti4-92, post #23

Ciekawe co by się stało, gdyby na minimiga założyć turbo od a600 xD

Nic ciekawego. Odpalil bys wiecej rzeczy, ale i tak tylko te w wersji OCS/ECS ;)
[#26] Re: Natami moze petycje ?

@arti4-92, post #23

Zdaje się, że CPU w minimigu to 16 MHz (chociaż nie jestem pewien, czy tak jest taktowany). Nie wiem też czy na Apollu nie ma jakiegoś ROMu który mógłby robić problemy z minimigu. Podejrzewam, że ew. podręcenie jest możliwe - w końcu pełna dokumentacja jest dostępna.
Zresztą podkręcanie maszynki do gier napisanych dla procka 7 MHz nie ma kompletnie sensu.
[#27] Re: Natami moze petycje ?

@wali7, post #26

No tak ale i tak tamten 68000 jest 2 razy szybszy od oryginału i dużo szybszy ram jest.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem