kategoria: Programy
[#1] AmigaGPT pytań kilka
1. Staram się zhakować bota, żeby stosował kodowanie znaków AmigaPL. Próba nakierowania go poprzez Open AI->Chat System niestety kończy się tak:

co jest o tyle dziwne, że w trakcie konwersacji bot amikrzaki rozumie:

czy rzecz jest do naprawienia w przyszłych wersjach, czy też zostaje mi się pogodzić z AmigaGPT nieoperującym jęz. polskim?

2. Według dokumentacji "Your conversations will get saved and they will appear again the next time you open AmigaGPT". No i się apirają, tyle że ucięte do pierwszej odpowiedzi. Czy to normalne, czy też zostaje mi się pogodzić z AmigaGPT niezapamiętującym konwersacji? Zrobiłem mu właśnie test i według jego odpowiedzi: "Moja pamiec rozmow jeset ograniczona do obecnej sesji, wiec niestety nie mam dostepu do wczesniejszych wiadomosci". Jeśli to prawda, to czemu autor mnie kłamie?

i jeszcze 3. Według dokumentacji "You can type any prompt into this box and press Send or Shift + Enter to see ChatGPT's response". Tymczasem shift+enter - czy to lewy, czy prawy, czy obydwa naraz - nie przynosi żadnej reakcji. Jeśli to normalne, to dlaczego autor kłamie ponownie?

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2025 11:31:44 przez snajper
[#2] Re: AmigaGPT pytań kilka

@snajper, post #1

Sądzę, że powinieneś swoje uwagi przesłać autorowi.
2
[#3] Re: AmigaGPT pytań kilka

@snajper, post #1

ChatGPT rozumie krzaki bo pewnie traktuje je jak literówki i zamienia na poprawny wyraz. A nie możesz po prostu pisać beż polskich znaków?

Swoją drogą w jaki sposób jest zrealizowany ten program? Rozumiem że łączy się z udostępnionym przez open chat api? Tez się tam logujemy na swoje konto? Czy jak się zaloguje swoim kontem to wczyta mi poprzednie sesje które np. Robiłem na PC?
[#4] Re: AmigaGPT pytań kilka

@snajper, post #1

Spytaj sie tutaj, autor dosc czesto cos tam poprawia.

link
[#5] Re: AmigaGPT pytań kilka

@mateusz_s, post #3

ChatGPT rozumie krzaki bo pewnie traktuje je jak literówki i zamienia na poprawny wyraz.

nawet gdyby nie rozumiał, to wystarczy mu napisać, że krzak x=ą, krzak y=ź itd... Tak właśnie, tylko w drugą stronę, usiłowałem poinstruować go w prompcie, a prompt z krzakami skutkuje errorem. I w tym sęk.

A nie możesz po prostu pisać beż polskich znaków?

mogę - i on też może, jak widać, tylko to mija się z celem.

Swoją drogą w jaki sposób jest zrealizowany ten program? Rozumiem że łączy się z udostępnionym przez open chat api? Tez się tam logujemy na swoje konto?

działa podobnie jak każdy inny soft korzystający z API Keya. Wpisujesz klucz uzyskany z OpenAI i tyle, i później taki bot zżera tokeny zależnie od wybranego modelu.

Czy jak się zaloguje swoim kontem to wczyta mi poprzednie sesje które np. Robiłem na PC?

nie wczyta. Rozmowy są zapisywane lokalnie - w pliku json, podobnie jak lista wygenerowanych obrazów.

@mailman & Don_Adan
dobra, to w najbliższym czasie prześlę... Ostatnich parę godzin użerałem się z tym softem pod AOS4.1 na WinUAE. Masakra x| Przy próbie wysłania dowolnego komentarza sypało to GURU - mimo że obrazki generował bez problemów. Guru wywalało również kliknięcie myszą na liście konwersacji, gdy ta była pusta (do czego doszedłem później, ręcznie dopisując mu coś tam w json).
przedzierając się przez to szambo zaaplikowałem też apdejty MUI (bo wcześniej miałem jakąś wersję RC) i AOS Update 1, 2 - co poskutkowało koniecznością bootowania OS 3.1 i modyfikowania plików, bo przecież po apdejcie "C:BootLoader is not executable". Podobnie jak zresztą większość w C:, Utilities, Prefs itp... Na koniec jeszcze tylko dopisać RexxMaster do WBStartup, żeby w ogóle dało się wywoływać okienko Information z menu kontekstowego - i jesteśmy w domu. welcome!
no i po tym wszystkim nadal dupa i guru. Kombinowałem nawet ze zmianą locali i ustawień TextEditor w MUI.
ostatecznie pomogło najwyraźniej odpalenie osobnej, świeżej wersji AmigaGPT. Teraz działa - chociaż za pierwszym razem po zamknięciu programu też pojawiło się guru - odpukać.

a odnośnie zapisu konwersacji - na AOS4.1 odbywa się on prawidłowo, więc najwyraźniej problem dotyczy wersji OS3.
błąd przy wysyłaniu prompta z pl krzakami występuje natomiast również na 4.1.

Ostatnia aktualizacja: 05.01.2025 02:51:58 przez snajper
[#6] Re: AmigaGPT pytań kilka

@snajper, post #5

nie wczyta. Rozmowy są zapisywane lokalnie - w pliku json, podobnie jak lista wygenerowanych obrazów.
...chociaż jak komuś zależy, to można by pewnie bez problemu wrzucić sobie taką apkę na dropboxa i uruchamiać stamtąd. (O ile zabuliło się autorowi tego dynksa do dropboxów na Amigach za rejestrację w celu aktywacji opcji zapisu).
Swoją drogą, dropbox to osobny problem, bo o ile wczoraj mi działał, to dziś przy próbie otwarcia dbox: miałem tylko "Disk not validated" czy coś takiego. Dogrzebałem się, że gdzieś ktoś parę lat temu opisywał podobne objawy i w dyskusji stanęło na tym, że może jest to kwestia pory dnia.

Ostatnia aktualizacja: 05.01.2025 03:18:10 przez snajper
[#7] Re: AmigaGPT pytań kilka

@snajper, post #5

Jak lubisz testowac to mozesz zawsze jeszcze zwiekszyc stos i sprawdzic czy wtedy jest lepiej.
Ale tez wyglada, ze program ma jakies bledy inicjalizacyjne.
Mozesz sprobowac uruchomic, wyjsc/przerwac sesje od razu, i uruchomic jeszcze raz, moze pomoze w niektorych przypadkach.
[#8] Re: AmigaGPT pytań kilka

@Don_Adan, post #7

w sumie teraz to już nie wiem... Możliwe, że po prostu AOS4 jest jebnięty, bo teraz znów zaczął mi sypać GURU "Data Storage Interrupt" - niezależnie od uruchamianej wersji. Więc to ruletka.
za to błąd z ucinaniem konwersacji okazał się być właściwy dla wersji 2.1.0 AmigaGPT. Po drodze ukazały się jeszcze 2.1.2 i przedwczoraj 2.2.0 - a ja w trakcie testów na różnych konfiguracjach nie zwracałem uwagi na te numerki. Pod AOS41 korzystałem już z 2.1.2. 2.1.0 ucina historię zarówno na wampirze, jak i pod AOS3 z WinUAE.
w każdym razie w związku z powyższym można chyba ograniczyć listę faktycznych błędów do tego errora związanego z promptem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem