[#1] obudowa amigi 1200 desktop modyfikacja
czy ktos moze z was modyfikowal obudowe ami 1200 desktop,chodzi mi o jej powiekszenie i czy mozna cos takiego zrobic mechaniczne tzn np wyciac i dorobic z plastiku powiekszenie obudowy czy moze to jest raczej trudne i nie oplaca sie tego robic.
[#2] Re: obudowa amigi 1200 desktop modyfikacja

@SzaryWilk, post #1

Ja jestem w trakcie przekładania A1200 do obudowy z A500 :D

Ostatnia modyfikacja: 13.03.08 10:32
[#3] Re: obudowa amigi 1200 desktop modyfikacja

@SzaryWilk, post #1

Witam !
Ja w przeciwieństwie do powiększania zmniejszyłem (skróciłem) obudowe do A1200 i tak powstaje A900 - Jest to MOŻLIWE i wykonalne.

[#4] Re: obudowa amigi 1200 desktop modyfikacja

@KrisbA, post #3

Amiga 900? Opowiedz coś o tym :D

[#5] Re: obudowa amigi 1200 desktop modyfikacja

@Roszak, post #4

Też jestem ciekaw. Może jakieś fotki? Pochwal się !!!

[#6] Re: obudowa amigi 1200 desktop modyfikacja

@cichym, post #2

Ja też przekładam A1200 do obudowy A500 - jest sporo większa [i moim zdaniem ładniejsza], a np. klawiatura od strony mechanicznej jest identyczna [chociaż raczej założę klawiaturę od pięćsetki - wygodniej poprowadzić kabel zamiast tej %&#% tasmy].
[#7] Re: obudowa amigi 1200 desktop modyfikacja

@wali7, post #6

Też się zastanawiał nad czymś takim nie było by kłopotu z chłodzeniem i montowaniem dodatków właściwie to chyba nawet zwykły dysk 3,5 by bez problemu wlazł.
[#8] Re: obudowa amigi 1200 desktop modyfikacja

@cichym, post #5

Pomysł powstał z powodu zbyt dużego formatu A1200. (Trochę zaduża jak na moje potrzeby no i ma to być coś nowego) obudowa już jest skrócona do wymiaru Płyty A1200 (wycięte kilka centymetrów z dolnej i górnej części oraz ponownie sklejona) wymaga jeszcze dopracowania (inne umiejscowienie diod kontrolnych gdyż orginalne miejsce zostało wycięte), szpachlowania i nowego malowania w kolorze czarny matt. Docelowo orginalna klawiatura będzie skrócona o blok numeryczny, a klawisze wymienione na te z CDTV - czarne. Płyta będzie miała usunięte złącze zasilania napędu FDD i złącze diod (konieczne gdyż napęd fdd przesunie się o kilka centymetrów). Płyta 1D4 wyposażona w fastATA GOLD i karte ELBOX 1230/40 (ta karta mieści się w skróconej obudowie gdyż niewystaje poza obrys podłużny płyty A1200) Z innych rzeczy planuje montaż górnego ekranu płyty - mimo instalacji fastATA - wstępnie już taki ekran przygotowałem oraz montaż HDD w standardowych sankach też już przygotowany - odpowiednio docięty niekolidujący z fastATA. Dodatkowo CD Slim z laptopa z czarnym panelem przednim w/g projektu umieszczonego na PPA choć rozważam jeszcze alternatywne sposoby montażu z kieszenią wysuwaną spod klawiatury w stronę użytkownika. Jeżeli jednak zdecyduje się na sposób z PPA to mam do tego taki pomysł aby zrobić pół okrągłe okienko w grillu obudowy amigi wielkości płyty CD i obudowie CD po to żeby widzieć płyte coś jak w CD32. Jeśli jest zainteresowanie to w najbliższym czasie umieszcze fotki stanu jaki jest obecnie. Ogónie sprzęt jeszcze niejest uruchomiony - w trakcie prac. Nazwa A900 powstała z powodu wielkości obudowy pomiędzy A600 i A1200 oczywiście niema nic wspólnego z istotnymi zmianami konfiguracji płyty amigi.

[#9] Re: obudowa amigi 1200 desktop modyfikacja

@KrisbA, post #8

Ja także po szpachlowaniu mam zamiar pomalować obudowę na czarny mat oraz wymienić klawisze na te za CDTV.
Dość dużo czasu zajęło mi przystosowanie tylnego panela z obudowa po A1200 do obudowy A500, dlatego że mam małe modyfikacje gniazd na płycie.

wali7
Z tych samych powodów podmieniam obudowę (większa i zawsze podobała mi sie bardziej A500 niż A1200).

Powiedz mi jak chcesz podłączyć klawiaturę z A500 do płyty z A1200. Przecież kontroler klawiatur w A500 jest w klawiaturze(trochę masło maślane :D), a w A1200 na płycie. Trochę nie potrafię sobie tego wyobrazić lub moja wiedza jest za mała.

Ja kombinuję teraz jak zmieścić obok siebie stację dyskietek i BPPC ze sterczącą pod katem pamięcią (chyba poszukam pionowego gniazda SIMM i je wymienię).
Napęd będę miał jak w artykule z PPA z lewej strony Amigi, ale wstawię tam nagrywarkę slot-in (bez tacki). Myślałem, że uda mi się zmieścić CD-ROM pod stację dyskietek, ale z powodu kolizji z płyta Amigi porzuciłem to rozwiązanie. Po przeróbkach tylnego panelu płyta uciekła mi trochę do góry ( to wpływa w dużej mierze na wspomniana kolizję). Jednak nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Do góry podniosła się tez nieco BPPC, co ułatwi mi chłodzenie procków.

Inspiracją dla moich przeróbek było zdjęcie zamieszczone w 19 numerze "Total Amiga". Przedstawiało ono wizualizację czarnej Amigi Fantasy. Wizualizacja wykonana przez Marko Hirva około 1998 roku.

Nad przeróbkami pracuję już ponad rok :( (chroniczny brak czasu).

[#10] Re: obudowa amigi 1200 desktop modyfikacja

@cichym, post #9

Zapewne podłączamy tą klawiaturę w taki sam sposób jak klawiaturę od CDTV, lutujemy się bezpośrednio do scalaczka na płycie gł a1200 :)

[#11] Re: obudowa amigi 1200 desktop modyfikacja

@cichym, post #9

klawiaturę podpinasz bezpośrednio do kontrolera klawiatury na płycie [trzeba lutować do nóżek scalaka, albo nałożyć od góry podstawkę PLCC]
opisy są dostępne np. ten: http://aminet.net/docs/hard/a500key1.lha
[#12] Re: obudowa amigi 1200 desktop modyfikacja

@wali7, post #11

Dzięki. Czyli jednak moja wiuedza była za mała
Szkoda tylko, że opis podłączenia jest po hiszpańsku, ale powinienem dać sobie radę posługując się schematami, poza tym istnieją jeszcze słowniki. Zawsze to mniej roboty niż przekładać wszystkie klawisze.

[#13] Zlew na misia. /bt

@SzaryWilk, post #1

.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem