kategoria: Sprzęt
[#1] Interlace na monitorach LCD z tunerem
Hej,

Zachcialo mi sie kupic do Amigi jakis stary monitor LCD 4:3 ktory jak najlepiej wyswietlalby klasyczne tryby PAL. Zalezy mi zeby w miare mozliwosci niwelowane bylo migotanie obrazu w trybach z interlace - obojetne czy podlaczajac przez SCART czy przez RGB na monitorze obslugujacym 15Khz (czyba, ze jest jakas znaczaca roznica w jakosci obrazu pomiedzy SCART a RGB na takich monitorach?)

Z tego co czytam to sa ogolnie 3 opcje:
- obraz bedzie drzal jak za na monitorach kineskopowych jak za starych dobrych czasow
- obraz nie bedzie drzal ale 2 linie beda "sklejone" ze soba czyniac go nieczytelnym
- monitor ma flicker-fixer i obraz w interlace nie bedzie drzal i bedzie wygladal ladnie (jak np na Samsungu 910MP w tym filmie https://www.youtube.com/watch?v=0DDhEGFfC-k)

I tu pytanie mam do uzytkownikow LG M1917A (albo zblizonych)- jak to wyglada w tym modelu?
A jesli nie LG to moze ktos wie jak to wyglada w innych popularnych Samsungach 4:3 se SCART (w tych modelach ktore nie maja problemu pionowego drgania obrazu we wszystkich trybach jak 710, 711)? A moze ktos poleci jeszcze jakis inny monitor np. NEC ktory niweluje flicker fixer?

Z gory dzieki za porady i porzepraszam jesli jest juz na forum odpowiedz na te pytania, ktorej nie znalazlem.
[#2] Re: Interlace na monitorach LCD z tunerem

@Bucz, post #1

Ale chyba na żadnym lcd nie będzie nic migać. Każdy lcd
traktuje obraz z amigi jakby to było z przeplotem.
Lcd usuwa przeplot po czym skaluje obraz, dodając
przy tym trochę input lagu.

Ostatnia aktualizacja: 10.01.2025 13:23:05 przez Marcin27411
[#3] Re: Interlace na monitorach LCD z tunerem

@Marcin27411, post #2

Nie migają w interlace monitory z funkcją TV LG M2262 oraz LG M227.
Do tego fenomenalnie współpracują w RGB po Scart.
W mojej opinii to najlepsze monitory do retro po RGB.
Tryb 4/3 można w opcjach włączyć bez problemu
2
[#4] Re: Interlace na monitorach LCD z tunerem

@Bucz, post #1

Najlepsze co widziałem i miałem jeśli chodzi o usuwanie interlace'u z Amigi to LG 19LG3050. Nawet nie było za bardzo widać zaburzeń na strzałce przy ruchu myszą. Ale to 16:10, choć z możliwością przeskalowania do 4:3 na szczęście. Jest też bliźniaczy model 19LG3100, różni się w czymś wejściami, ale też ma SCART.

Samsungi 710/711MP nie niwelują interlace'u z tego co pamiętam, choć na pewno nie męczy jak na CRT
[#5] Re: Interlace na monitorach LCD z tunerem

@Marcin27411, post #2

Mnie ostatnio zastanawiała jedna rzecz.

Rozumiem, dlaczego przeplot miga i dlaczego tak się dzieje. Pytanie: skoro dawniej telewizja nadawała sygnał analogowy 512i, czyli z przeplotem, to dlaczego on nie migał? Mało tego. Magnetowidy VHS również nagrywały i odtwarzały z przeplotem i nie było migotania (no może poza mankamentami głowicy czy taśmy, ale to już inna bajka). Magnetowid zazwyczaj był podpinany przez SCART, więc typowo tak samo, jak Amiga.

Da się to jakoś łopatologicznie wyjaśnić?
[#6] Re: Interlace na monitorach LCD z tunerem

@Bucz, post #1

Masz cały wątek o monitorach, nic tylko studiować
https://www.ppa.pl/forum/amiga/32447/monitor-lcd-dla-amigi-bez-sd
Ja tylko dodam, że są też monitory Infotronic (trudno dostępne, czasem się pojawiają, jest tu na forum osoby wątek o nich) które wyświetlają bez migania wszelkie tryby amigowe.

Ostatnia aktualizacja: 10.01.2025 13:48:28 przez Madman

Ostatnia aktualizacja: 10.01.2025 13:48:46 przez Madman
[#7] Re: Interlace na monitorach LCD z tunerem

@tukinem, post #5

skoro dawniej telewizja nadawała sygnał analogowy 512i, czyli z przeplotem, to dlaczego on nie migał?
Migał, tylko w obrazie telewizyjnym nie występowały drobne detale (zwłaszcza poziome linie) o szerokości jednego piksela, umieszczone na jednolitym kontrastowym tle. Więc to miganie było trudno zauważalne. Weź na przykład Workbencha w interlace i górną krawędź okna. Ona na jednym półobrazie będzie w całości, na drugim nie będzie jej wcale. Dodaj do tego jednolite, dość mocno kontrastujące tło i masz odpowiedź.
[#8] Re: Interlace na monitorach LCD z tunerem

@Krashan, post #7

Cała generacja konsol, to jest ps2, gamecube wyświetlały standardowo
obraz o rodzielczości 480i z przeplotem. W sumie nie słyszałem, aby
ktokolwiek narzekał, że mu ps2 migocze.
[#9] Re: Interlace na monitorach LCD z tunerem

@Marcin27411, post #2

Niestety tak nie jest :(
1
[#10] Re: Interlace na monitorach LCD z tunerem

@Bucz, post #9

Jak przez euro scart, to migotania być nie powinno. Natomiast
nie wiem, jak by było z typowo monitorem pc, który ma
tylko wejście vga.
[#11] Re: Interlace na monitorach LCD z tunerem

@Bucz, post #9

Niestety albo stety, sam trzymam Samsunga 711MP i jeszcze pewną 15" Toshibę LCD-TV, by można było w razie potrzeby zobaczyć obraz w pierwotnej postaci - czy to sprzętowe tryby z Amigi, czy programowe z małego Atari
[#12] Re: Interlace na monitorach LCD z tunerem

@Jacques, post #11

A pamietasz jak wyglada interlace na 711MP? (chociaz zakup dzisiaj graniczy z cudem)

Szersze monitory nie wchodza u mnie w gre bo mam ekstremalnie malo miejsca na biurku. Najchetniej kupilbym jakis "kwadrat" 15 albo 17 cali, w sumie im mniejsze piksele tym stare gierki wygladaja lepiej ;)

Ostatnia aktualizacja: 10.01.2025 16:55:38 przez Bucz
[#13] Re: Interlace na monitorach LCD z tunerem

@Bucz, post #12

Z tego co pamiętam, obraz interlace drży na 711MP, ale rzecz jasna nie tak męcząco jak na CRT.
Ale na pewno nie ma nic niwelującego interlace, gwarantuję :)

Ostatnia aktualizacja: 10.01.2025 19:03:12 przez Jacques
1
[#14] Re: Interlace na monitorach LCD z tunerem

@Bucz, post #1

W weekend nabylem okazyjnie LG M1917A i zarowno po SCART jak i RGB obraz miga - moze nie tak jak na kineskopowych kiedys ale nadal dluzej niz pare minut sie nie da na to patrzec.

Przy okazji, obraz po RGB jest duzo lepszy niz SCART (przy ktorym widac lekkie sniezenie) wiec super sprawa, ze monitor obsluguje 15Khz. W porownaniu do Della P2414H gdzie podlaczalem Amige wczesniej przez RGB prawie nie widac pioniowych paskow ktore, jak czytam, sa czesta zmora (i to mimo ze LG nie ma wogole regulacji pixel clock i phase).
[#15] Re: Interlace na monitorach LCD z tunerem

@Bucz, post #14

Mam pytanko a nie chce zakładać nowego tematu czy ktoś miał do czynienia z monitorem lg m198wa bz czy on obsługuje 15khz? Jeśli tak to jak się sprawuje a jeśli nie to jak działa po scart?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem