kategoria: A1200
[#1] Checkmate Displays
Cześć,

Przymierzam się do zakupu:

https://www.checkmate1500plus.com/Products.aspx?id=455

Czy Ktoś może wyrazić opinię, bo... już ma?

Dzięki!
1
[#2] Re: Checkmate Displays

@wilkwcieniu, post #1

Kupując z GB, jest cło :(
[#3] Re: Checkmate Displays

@ARTtysta, post #2

ja tam wole kupić jakiś TV ze złączem scart/euro
3
[#4] Re: Checkmate Displays

@wilkwcieniu, post #1

A to nie jest czasem jakiś zwykły monitor plus gbs-8220 tylko zamknięte to w obudowie do tego przygotowanej? Trochę dużo jak za to ale jak kto woli.
[#5] Re: Checkmate Displays

@wilkwcieniu, post #1

Ja czekam na swój z kickstartera. Powinien być w lutym.
[#6] Re: Checkmate Displays

@ARTtysta, post #2

Raczej VAT, cła na takie pierdoły najczęściej nie ma.
1
[#7] Re: Checkmate Displays

@wali7, post #6

VAT gorszy bo to 23% a cło zwykle kilka %... :)
[#8] Re: Checkmate Displays

@bfgmatik, post #7

Tak, tyle ze gdy sprowadzasz coś zza granicy, na co jest cło, to nie zwalnia to z zapłacenia VATu. Więc lepiej tylko VAT, niż cło, a potem od tego do kupy VAT.

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2025 00:39:15 przez wali7
1
[#9] Re: Checkmate Displays

@wali7, post #8

No fakt, zgadza się. Ale już samo podniesienie ceny o 1/4 przez VAT powoduje, że rzeczy drogie stają się bardzo drogie :).
[#10] Re: Checkmate Displays

@wali7, post #6

Raczej VAT, cła na takie pierdoły najczęściej nie ma.

Cło płacone jest przy zakupach spoza Unii, jeżeli cena towaru przekracza 150 euro. Rzecz pod odnośnikiem jest wyceniona na 450 funtów, więc tak co najmniej 3 razy tyle co limit dla cła, więc cło na pewno będzie. W tym przypadku więc będzie i VAT 23% i cło (i jeszcze opłaty przesyłowe dla firmy brytyjskiej i polskiej).

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2025 06:02:17 przez mailman
2
[#11] Re: Checkmate Displays

@mailman, post #10

Na stronie napisane też jest:
"Our main products are available from our German distributor to EU customers now!
Monitors will be available there in early 2025."

Zatem może warto poczekać i zobaczyć jak będzie wyglądała cena od niemieckiego dystrybutora, zero komplikacji celno skarbowych, powinni zastosować procedure VAT-OSS jeśli będą mieli wysyłkę do Polski, czyli płacisz od razu z Polskim VATem sprzedawcy, a jeśli nie to tym lepiej bo w niemczech VAT wynosi 19% wiec jesli tego nie ogarną płacić po ichniejszej cenie brutto.

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2025 07:34:53 przez Biegu86
2
[#12] Re: Checkmate Displays

@wilkwcieniu, post #1

za 450GBP plus opłaty? To jakas chora cena.
1
[#13] Re: Checkmate Displays

@wilkwcieniu, post #1

Da się pod to podłączyć bezpośrednio Amigę?
[#14] Re: Checkmate Displays

@nostrum666, post #4

Tak, mi się śmiać chce jacy to ludzie są naiwni. Koleś zrobił obudowy, wrzucił w nie monitory lcd i do tego popodłączał skalery i sprzedaje jako tv do retro sprzętów. W dodatku większość jego filmów na yt to zwykła paplanina a mało pokazuje sam sprzęt i jego działanie.
3
[#15] Re: Checkmate Displays

@sand, post #5

Odezwij się, gdy przyjdzie. Chętnie poznam opinię.
1
[#16] Re: Checkmate Displays

@Madman, post #14

Taka jeszcze mnie myśl naszła... ciekawe czy to jest legalne wkładać czyjeś urządzenia (czyt. skalery) do budy wraz z lcd i głośnikami i sprzedawać to?
[#17] Re: Checkmate Displays

@Madman, post #16

Skoro może lutować cudze układy scalone, montować w obudowę i sprzedawać...
Wkładać cudze silniki, amortyzatory, szyby - sprzedawać jako samochód.
Panie, produkcja to najczęściej złożenie urządzenia z komponentów od różnych dostawców i takim komponentem jest też gotowy produkt innego producenta.
1
[#18] Re: Checkmate Displays

@Madman, post #16

wtedy sie podpisuje umowy o reseling. tak samo wyobraz sobie dziala
radio blaupunkt w fordzie... czy dowolny inny przyklad/.
[#19] Re: Checkmate Displays

@Madman, post #14

Tak, mi się śmiać chce jacy to ludzie są naiwni.

Raczej wykorzystywanie cudzej potrzeby. To i tak pikuś przy audio voodoo. Osobiście na ten monitor nie wydałbym tej kwoty w złotówkach (500PLN). Jak ktoś chce niech kupuje nic mi do tego - jego sprawa.
1
[#20] Re: Checkmate Displays

@Madman, post #16

Ciekawe czy to legalne kupować czyjąś mąkę, robić z niej chleb i potem to sprzedawać :D
5
[#21] Re: Checkmate Displays

@habit, post #18

Przesadzasz - to nie jest produkcja rzędu 10tys sztuk. To jest raczej typu 100 szt - umowy się podpisuje się gdy to ma sens - bo np potrzebujesz mieć zapewnione określone dostawy gwarantowane przez dostawcę. Tutaj producent kończy produkcję i ma cię w d...e.
A w środku tego kto wie co siedzi? Równie dobrze partia matryc i uniwersalnych interfejsów z alli.

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2025 10:54:27 przez bobycob
1
[#22] Re: Checkmate Displays

@Mirq, post #20

Ale mąka to jest składnik chleba a scalak jest podzespołem który sam w sobie, bez niczego więcej działać nie będzie więc mylicie pojęcia. Do auta Hyundai nikt nie wkłada silnika Forda a z tego co piszecie to można włożyć wszystko. Gdyby taki skaler był sprzedawany w takim monitorze rzeczywiście na podstawie jakiejś umowy resellerskiej to rozumiem a tak, jest to dla mnie tylko wpakowanie monitora, głośników i scalera do obudowy i sprzedawanie tego jako tv, coś jak wpakowanie ekranu laptopa do walizki i jakiegoś komputera aby zrobić z tego przenośny sprzęt

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2025 09:08:54 przez Madman
[#23] Re: Checkmate Displays

@Madman, post #22

Na szczęście to nie jest tak jak próbujesz przedstawić.
Kupując towar masz prawo użyć go jak chcesz i dopóki nie naruszasz czyichś praw jest domniemanie legalności. Inaczej mówiąc: skoro prawo nie zabrania ci kupiony monitor przybić gwoździem do deski i sprzedać dalej jako dzieło sztuki to możesz to zrobić. Natomiast licencja może ci zabronić modyfikowania oprogramowania i jego dekompilacji więc jeśli zaczniesz je samodzielnie przerabiać i z takim modem sprzedawać pod własną marką to możesz mieć kłopoty.
I tak możesz do Hyundai włożyć silnik forda i go sprzedać o ile nie naruszysz dóbr któregoś z producentów. Np sprzedając tę samą bryłę pod własną marką.
1
[#24] Re: Checkmate Displays

@mailman, post #10

Znalazłem informację o płaceniu cła gdy jest więcej niż 150 euro, tyle że kilka razy kupowałem poza UE rzeczy o wartości przekraczającej ten próg i nigdy cła nie płaciłem, tylko VAT. Wydaje mi się, że w przypadku cła istotne jest także czy dana kategoria towarów podlega opłatom celnym. Bo VAT to się płaci praktycznie z automatu.

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2025 16:03:11 przez wali7
1
[#25] Re: Checkmate Displays

@wali7, post #24

Możliwe że paczka była mała, napisali na niej "Gift" albo nakłamali na liście ile to faktycznie kosztowało.
[#26] Re: Checkmate Displays

@wali7, post #24

Podzespoły elektroniczne z Chin chyba nie są oclone. Robiłem już zakupy (tyle, że na fakturę) na kilkaset dolarów i zawsze płaciłem tylko VAT i koszt odprawy celnej DHL, chyba 79 zł.

Za to ostatnio na jakieś malutkie badziewne zamówienia z Aliexpresu po jednym scalaku płaciłem Poczcie Polskiej po 8 zł za paczkę jako chyba koszt odprawy, tego wcześniej nie miałem.
1
[#27] Re: Checkmate Displays

@bfgmatik, post #26

Poczta pobiera opłaty za zgłoszenie celne. To jest to magiczne 8 czy 8,5 zł, aby importujący tego nie musiał robić. To czy agencja celna cło naliczy to jest osobna kwestia. Przy dostawie przesyłki płaci się opłatę pocztową oraz cło (jeżeli zostało doliczone).
[#28] Re: Checkmate Displays

@wali7, post #24

Znalazłem informację o płaceniu cła gdy jest więcej niż 150 euro, tyle że kilka razy kupowałem poza UE rzeczy o wartości przekraczającej ten próg i nigdy cła nie płaciłem, tylko VAT.

A to znowuż zależy od tego czy w danym kraju jest cło na dany produkt. W USA na ten przykład, nie ma cła na elektronikę więc co najwyżej płaci się vat (oczywiście liczony od kwoty towaru+koszty wysyłki). Inna sprawa, że z USA to sama wysyłka potrafi kosztować tyle co cło
1
[#29] Re: Checkmate Displays

@Madman, post #28

mój już jest na cle, czekam na info o opłacie, jak przyjdzie to podzielę się wrażeniami
będzie pasował do mojej obudowy checkmate ;)
3
[#30] Re: Checkmate Displays

@Madman, post #14

E tam gość jak gość znany jest z tego, ze dużo gada i marudzi. A co do monitora to ciężko mi znaleźć 19 calowy LCD 4:3 . Mam dwa Eizo które już padają. CRT mi się nie chce mimo tego, że mam podłączonego jednego do starego PC. Więc ten monitor to strzał w 10tke. Ja jestem zadowolony. W sumie mógłbym zaprojektować obudowę, wydrukować ja, itp itp ale nie mam na to ani chęci ani czasu. Panel jest całkiem spoko więc nie widzę problemu z zapłaceniem komuś, żeby to poskładal do kupy.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem