kategoria: A500
[#31] Re: Amiga 500, rev 6A, KS 3.2 z kartą 68EC020-TK nie widzi dysków talerzowych 2.5'' a jedynie karty CF

@HotIce, post #30

To jest dziwne. Sprawdzę jak działają dyski talerzowe na moich kartach. A masz możliwość sprawdzenia innego dysku?
A czy takie same numery są pod oktapussy?
[#32] Re: Amiga 500, rev 6A, KS 3.2 z kartą 68EC020-TK nie widzi dysków talerzowych 2.5'' a jedynie karty CF

@wali7, post #31

Dyski HDD testowałem 4 różne sztuki pod LIDE i OKTAGON ale tylko pod lide zmieniałem właściwości ikony HDToolBox na lide.device, więc jutro wgram ten oktagon do kości i zmienię w HDToolBox na.. właśnie, jaką nazwę powinienem wpisać? oktagon.device ? i sprawdzę jak zostaną wykryte dyski
[#33] Re: Amiga 500, rev 6A, KS 3.2 z kartą 68EC020-TK nie widzi dysków talerzowych 2.5'' a jedynie karty CF

@HotIce, post #32

Oktagon nie obsługuje dużych (>4 GB) dysków, więc z definicji nie powinien działać poprawnie, a nawet jeśli, to z czasem zapewne zacznie uszkadzać pliki. Chyba że masz jakąś nową wersję z obsługą dużych dysków (istnieje taka?).
Oktapussy i LIDE są pozbawione tej wady.
[#34] Re: Amiga 500, rev 6A, KS 3.2 z kartą 68EC020-TK nie widzi dysków talerzowych 2.5'' a jedynie karty CF

@wali7, post #33

Błędnie napisałem, chodzi mi właśnie o oktapussy, czyli oktapussy.device trzeba wpisać?
[#35] Re: Amiga 500, rev 6A, KS 3.2 z kartą 68EC020-TK nie widzi dysków talerzowych 2.5'' a jedynie karty CF

@HotIce, post #34

nie, scsi.device
[#36] Re: Amiga 500, rev 6A, KS 3.2 z kartą 68EC020-TK nie widzi dysków talerzowych 2.5'' a jedynie karty CF

@wali7, post #35

Po zaprogramowaniu oktagonpussy i zmianie wpisu w HDToolBox na scsi.device, zarówno z podpietym dyskiem jak i bez, nie ma żadnych wpisów widocznych w HT, próbowałem skanować SCSIquery podając w ciemno unit 1,2,3 ale twierdzi ze nic nie jest podłączone, zauważyłem wpis w HT- Limit 4GB, jak go interpretować?

Ostatnia aktualizacja: 30.01.2025 09:43:09 przez HotIce
[#37] Re: Amiga 500, rev 6A, KS 3.2 z kartą 68EC020-TK nie widzi dysków talerzowych 2.5'' a jedynie karty CF

@HotIce, post #36

u mnie nie ma wpisów z XT

ps.
nie wiem dlaczego, ale różne wersje HdToolBox się u mnie różnie zachowują,
tzn, 1 wersja wykrywa dysk a inna już nie

wiec polecam Tobie sprawdzić różne wersje, z różnych workbench ów
[#38] Re: Amiga 500, rev 6A, KS 3.2 z kartą 68EC020-TK nie widzi dysków talerzowych 2.5'' a jedynie karty CF

@HotIce, post #36

Użyj programu FindDevice do znalezienia pod jakim device widoczna są napędy .

W early-menu masz też opisane jakie device obsługuje widoczne dyski, cf, sd i partycje .
Co jest u ciebie ?

Ostatnia aktualizacja: 30.01.2025 11:10:16 przez Norbert
[#39] Re: Amiga 500, rev 6A, KS 3.2 z kartą 68EC020-TK nie widzi dysków talerzowych 2.5'' a jedynie karty CF

@HotIce, post #1

Może problem dotyczy jednak zasilania dysku? Nie wiem jak dokładnie podłączasz ten dysk ale karta ma złącze 40 pin a dysk 44 pin. Na tych dodatkowych pinach dysku jest zasilanie logiki (pin 41) oraz zasilanie silnika (pin 42). Tak przynajmniej wynika z tej rozpiski. Druga sprawa, że jeśli korzystasz do zasilania dysku z pinu 20 złącza IDE na karcie to może być ono niewystarczające prądowo. Zasilanie mimo wszystko powinno być podane z zewnątrz, np. z gniazda stacji dysków. Ponadto nie wiem jak jest rozwiązane zasilanie pinu 20 w złączu IDE na tej karcie ale np. w Buddha IDE, która też może zasilać urządzenia poprzez port IDE, instrukcja ostrzega, że zasilanie innych urządzeń niż dyski DOM może doprowadzić do uszkodzenia urządzeń. Buddha IDE ma zworki pozwalające na odłączenie napięcia zasilania od portu IDE (Jumpers).
[#40] Re: Amiga 500, rev 6A, KS 3.2 z kartą 68EC020-TK nie widzi dysków talerzowych 2.5'' a jedynie karty CF

@dolek, post #39

zasilanie brane z pinu 20 , bezpiecznik na tej lini karta ma chyba na 700mA, podłączone przez przejściówkę:

Było też podawane plus zasilania z kabla stacji dysków, mierzyłem pobór prądu przez HDD 2.5'' to maksymalnie pokazywało 150mA. W dyskach linie 41,42 są ze sobą połączone, chyba tak ma być bo są zasilane tym samym napięciem.

Ostatnia aktualizacja: 30.01.2025 15:45:24 przez HotIce
[#41] Re: Amiga 500, rev 6A, KS 3.2 z kartą 68EC020-TK nie widzi dysków talerzowych 2.5'' a jedynie karty CF

@Norbert, post #38

Jedynie na firmware LIDE finddevice pokazuje jakieś śmieciowe wpisy, i to bez dysku podlaczonego pokazuje ich 4 a z dyskiem 2 wpisy, unit 2 i 3
[#42] Re: Amiga 500, rev 6A, KS 3.2 z kartą 68EC020-TK nie widzi dysków talerzowych 2.5'' a jedynie karty CF

@HotIce, post #41

A zobacz w early-menu od jakim device widać kartę CF
[#43] Re: Amiga 500, rev 6A, KS 3.2 z kartą 68EC020-TK nie widzi dysków talerzowych 2.5'' a jedynie karty CF

@Norbert, post #42

W przypadku CF jest taki ekran

[#44] Re: Amiga 500, rev 6A, KS 3.2 z kartą 68EC020-TK nie widzi dysków talerzowych 2.5'' a jedynie karty CF

@HotIce, post #43

Częściowo sprawa się rozwiązała, podłączyłem dysk Seagate 3,5'' 40GB i tutaj bez problemu jest wykrywany, działa, przeniesiona partycja 16GB z systemem i paczkami whdload startuje. Dalej nie jest rozwiązana kwestia czemu nie są poprawnie obsługiwane dyski 2,5'' przez kontroler na karcie, czyżby jakieś błędy się pojawiły przy programowaniu CPLD? może trzeba ponownie zaprogramować? a może sam autor błędnie przygotował oprogramowanie kontrolera? Właściwie to tutaj kontroler ATA fizycznie nie istnieje, jest on tylko "wypalony" w strukturze procesora CPLD, nie wiem czy w takim przypadku jest możliwa 100% zgodność z fizycznym rozwiązaniem układów specjalizowanych.
[#45] Re: Amiga 500, rev 6A, KS 3.2 z kartą 68EC020-TK nie widzi dysków talerzowych 2.5'' a jedynie karty CF

@HotIce, post #44

Czy dysk 3.5cala jest tak samo widziany w programie FINDDEVICE jak karta CF ?

Jedynie co przychodzi mi do głowy w sprawie dysków 2.5 cała i ich niedziałania , to ustawienie MASTER , SLAVE , SINGLE , SELECT CABLE. .( jakie jest faktyczne), uszkodzona taśma IDE44, adapter IDE40-44 oraz zasilanie.
Sprawdzałem dyski 2.5 cała w obu złączach IDE na karcie ?
[#46] Re: Amiga 500, rev 6A, KS 3.2 z kartą 68EC020-TK nie widzi dysków talerzowych 2.5'' a jedynie karty CF

@Norbert, post #45

Cholerna przelotka z chińską jakością lutowania cały czas robiła mnie w konia, na dwóch pinach odkryłem pęknięte luty, po zlutowaniu wszystko działa normalnie, dziękuję wszystkim za cenne porady. Przy okazji zapytam jeszcze o działanie whdload, często podczas uruchomienia gry czy dema jest komunikat o niewystarczającej pamięci CHIP RAM - to pewnie normalne bo w tej A500 jest standardowe 0,5MB a dodatkowo sam whdload i OS trochę zabiera, ale wśród tych produkcji co się uruchomią poprawnie ponad połowa w pewnym momencie się wywala, następuje crash whdload, czy przyczyny szukać w tej skąpej pamięci CHIP czy może sama karta turbo powoduje problemy?
[#47] Re: Amiga 500, rev 6A, KS 3.2 z kartą 68EC020-TK nie widzi dysków talerzowych 2.5'' a jedynie karty CF

@HotIce, post #46

Pytanie jaki to błąd. Jeśli NMI Autovector coś tam... to w kartach serii TK (i nie tylko tych) trzeba włączyć parametr NoAutoVec - albo w ToolType konkretnej gry, albo globalnie w pliku konfiguracyjnym WHDLoad (jest w s: ).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem