kategorie: A4000, Sprzęt
[#1] Druk 3d panelu A4000
Hej
Ponieważ potrzebuję przedniego panelu do A4000, razem z zaslepkami na napędy i power buttonem, zainteresowałem się tym projektem:

https://www.cgtrader.com/3d-print-models/gadgets/pc-laptop/commodore-amiga-4000-case-3d-print-and-laser-cutting-model

Pytanie - czy może ktoś z PPA się tym projektem może już interesował i może coś o nim powiedzieć ? Tam jest cała obudowa, ale mnie interesują tylko plastiki do druku.

A nawet jeśli nikt się tym nie bawił, to pytanie do znawców druku 3D, bo sam nie miałem z tym styczności.
Bo nawet jeśli w opisie projektu jest wspomniane że jest nieprzetestowane, to jednak niedostępność tych części skłania mnie do podjęcia ryzyka.

Pytanie 1) Format STL - części do druku mają być w formacie STL. To jest ok, mając te pliki bez problemu znajdę firmę która mi to wydrukuje? Jak ktoś może polecić wykonawcę to jeszcze lepiej :)

Pytanie 2) chcąc wydrukować rzecz wielkości panelu A4000, na co powinienem zwrócić uwagę? Jakiś zalecany materiał do druku, żeby miało to odpowiednią sztywność i jakość? Co tam się określa przy zamówieniu wydruku?

Pytanie 3) Ile to może kosztować? Mniej więcej, szacowanie +/- 50%?
[#2] Re: Druk 3d panelu A4000

@vojo, post #1

To jest ok, mając te pliki bez problemu znajdę firmę która mi to wydrukuje?
Format pliku jest OK, natomiast znalezienie kogoś, kto ma odpowiednio dużą drukarkę, może chwilę zająć.
[#3] Re: Druk 3d panelu A4000

@Krashan, post #2

Biorąc pod uwagę, że JLCPCB robi fenomenalne płytki PCB w dobrej cenie, to może ich dział druku 3d dałby radę:
https://jlc3dp.com

Ktoś chyba na Amibayu o to pytał, ale nie było żadnego odzewu.

Nie mam żadnego doświadczenia z drukiem 3D ale też ciekawi mnie ten panel. Na Amibayu jeden użytownik sprzedaje panele do A4000D frezowane w amelinium bardzo dobrej jakości ale cena podchodzi chyba pod 2000 złoty.
[#4] Re: Druk 3d panelu A4000

@bfgmatik, post #3

Na Amibayu jeden użytownik sprzedaje panele do A4000D frezowane w amelinium bardzo dobrej jakości ale cena podchodzi chyba pod 2000 złoty.

No właśnie za bardzo już nie sprzedaje, jak zapytałem o kolejna partię, to póki co nie planuje wznowienia. Zdaje się że spotkały go jakieś nieprzyjemności bankowo-skarbowe...
[#5] Re: Druk 3d panelu A4000

@vojo, post #4

ja drukowałem jakiś czas temu w dwóch częściach, wyszło nawet nieźle, ale ostatecznie zdecydowałem się na nowa obudowę.
[#6] Re: Druk 3d panelu A4000

@sand, post #5

Ale z tego projektu drukowałeś? I co masz na myśli pisząc "nową obudowę"?
[#7] Re: Druk 3d panelu A4000

@vojo, post #6

Nie, drukowałem z jakiegoś innego modelu, tylko było to jakiś czas temu – podzieliłem go na pół i zrobiłem połączenie z tylu. Widzę, ze jak się zajestestowalem to dostałem gift $20 na projekty, ale musze kupić za $25 żeby weszła ta promocja.

Ostatecznie zdecydowałem się na wersję obudowy od Szymona, głównie ze względu na wentylację, ponieważ nie chciałem robić otworów na wentylatory w oryginalnej obudowie. A w tej A4000 mam napchane dość dużo.
[#8] Re: Druk 3d panelu A4000

@vojo, post #1

Na amibayu są dostępne przednie panele wykonane z aluminium, cena niemała ale panel praktycznie niezniszczalny. Jest opcja wyboru koloru malowania
1
[#9] Re: Druk 3d panelu A4000

@Bartek2075, post #8

Na amibayu są dostępne przednie panele wykonane z aluminium, cena niemała ale panel praktycznie niezniszczalny

No właśnie tak jak mówił @vojo, już chyba koleś nie sprzedaje bo mu urzędy weszły, że ma pralnię brudnych pieniędzy i się wystraszył.
1
[#10] Re: Druk 3d panelu A4000

@bfgmatik, post #9

Jeszcze taki artykuł, całkiem świeży:
https://amiga.erkan.se/3d-printed-amiga-4000d-front-panel/

50 EURO w JLCPCB koleś zapłacił.

No dobra, ale za ładne to to nie jest.

Ostatnia aktualizacja: 09.02.2025 19:35:46 przez bfgmatik

Ostatnia aktualizacja: 09.02.2025 19:37:13 przez bfgmatik
[#11] Re: Druk 3d panelu A4000

@bfgmatik, post #9

Czaiłem się na ten aluminiowy, ale chyba nic z tego nie będzie. Od kilku miesięcy monitoruję też rynek używanych, ale oferty można liczyć na palcach jednorękiego drwala. I albo od razu znikają, albo są w odcieniach pomarańczy, albo niekompletne lub wręcz z powyłamywanymi zatrzaskami, a najczęściej to wszystko naraz.

Stąd pomyślałem o wydruku 3D, nawet jeśli nie docelowo to na przeczekanie aż coś fajnego się trafi.
[#12] Re: Druk 3d panelu A4000

@vojo, post #11

Jest okazja to wrzuciłem szybko na moją stronę.
Mam taki panel wydrukowany:
https://c64portal.pl/2025/02/09/en-a4000-front-panel-3d-printed/
to jest złożone z dwóch oddzielnie wydrukowanych części, sklejone i zamaskowane takim cienkim paseczkiem. Wg mnie wygląda OK i jako zapasowy panel (w międzyczasie znalazłem i kupiłem oryginalny) może być.
"Patyk" do przycisku Power też drukowany.
Nie wiem z jakiego pliku .stl bo drukował mi znajomy.
[#13] Re: Druk 3d panelu A4000

@bfgmatik, post #10

imo jakość całkiem przyzwoita, a to co on tam natworzył żeby ją przyczepić do obudowy to już inna bajka.
Gdybym miał szukać ori panelu, to szczerze jednak bym się zastanowił nad wydrukiem w JLC z żywicy.
[#14] Re: Druk 3d panelu A4000

@MariuszK, post #13

No, ale on twierdzi, że zatrzaski były od początku wadliwe. Właściwie może od razu te zatrzaski należałoby zastąpić uchwytami na śruby i w ten sposób przykręcać do obudowy przez pierwotne przepusty w obudowie.

Widzę to oczami wyobraźni, ale że nie umiem projektować 3D ani nie znam się na druku 3D to nic nie zrobię :). Ale cena 50 EUR zachęca do eksperymentowania.

https://www.youtube.com/watch?v=kASEwQjJmtQ

Ostatnia aktualizacja: 09.02.2025 21:49:00 przez bfgmatik
[#15] Re: Druk 3d panelu A4000

@vojo, post #11

W moim panelu zaczepy też uległy uszkodzeniu. Ale jest rozwiązanie- przerobić to na tulejki z gwintem plus śrubki OK
[#16] Re: Druk 3d panelu A4000

@vojo, post #1

Panel PRS ma wadę, nie wiem dlaczego nikt się nie skarży. Z tego co wiem zrobił ten aluminiowy panel z tego modelu z linku co podałeś. "Rowek" w który się wsuwa pokrywka jest za wąski i nie można zamknąć obudowy. Na początku myślałem że jest coś nie tak z repliką pokrywki którą zrobiliśmy, ale później się okazało że i oryginalne topy nie pasują. Nie drukuj tego, model trzeba poprawić.
[#17] Re: Druk 3d panelu A4000

@SimonGK, post #16

Ha, dzięki za ostrzeżenie, ale już dzisiaj zamówiłem :/ Trudno, najwyżej porzeźbię pilniczkiem w plastiku żeby doasować, koszt druku panelu w jednym kawałku z warstwą 0.12 i wypełnieniem 50% wyszedł 300 zł, więc i tak się jakichś cudów nie spodziewałem.

Ale to co napisałeś o panelu PRS to faktycznie trochę mnie zmroziło - może więc mam więcej szczęścia niż... mi się zdawało. 500 ojro za komplet i nie pasuje, i nikt nie narzeka? Przecież tam że 100 sztuk tego panelu poszło, niemożliwe że wszystko na półkę poszło. A ponoć amigowy klient jest taki wymagający... Ale może to też trochę tłumaczy wstrzymanie przyjmowania zamówień.
[#18] Re: Druk 3d panelu A4000

@vojo, post #17

Jak ktoś wziął anodyzowany to jest mała szansa że panel będzie pasował (zależnie od tolerancji pokrywki) ale jeśli malowane to nie ma mowy.
[#19] Re: Druk 3d panelu A4000

@vojo, post #17

Marinero70 udostępnił poprawione pliki na A1k. Są tam też wskazówki jak zamawiać , trzeba przetłumaczyć z niemieckiego.
[#20] Re: Druk 3d panelu A4000

@SimonGK, post #19

O, szkoda że nie poczekałem, bo wydrukowałem wersję sprzed poprawek.
No i cóż, z braku laku lepsze to niż brak frontu, ale jakość nie powala. I nawet nie ten brak idealnego dopasowania jest irytujący, bo mając Amigę przed soba tego nie widać, a też nie mam oryginalnej obudowy tylko z Amibaya od Ordyne, więc nie mam pewności czy sama obudowa idealnie pasuje do oryginalnego frontu.
Najgorsze są detale jak zaczepy które podejrzewam nie wytrzymają kilku demontażow frontu z obudowy czy zapchane otwory pod srubki. Chociaż to może być kwestia użycia lepszej jakości materiałów do druku czy lepszej drukarki, nie znam się na tym.
Tak więc na razie jakiś front jest, w końcu mam też power button, ale będę szukał oryginalnego frontu.

Z tyłu zdjęć nie zrobiłem, a na razie nie rozbieram, bo jak już pisałem mam wrażenie że ilość żyć zaczepów jest jak w dobrej platformówce, mocno ograniczona.
1
[#21] Re: Druk 3d panelu A4000

@vojo, post #20

Bo te zaczepy trzeba zastąpić czymś innym, normalnymi grubymi tulejami na śruby, tylko potrzebny jest majster od projektowania 3D :).

To gdzie w końcu zamawiałeś ten panel i ile w sumie zapłaciłeś?
[#22] Re: Druk 3d panelu A4000

@vojo, post #20

W JLC można też zamówić CNC z aluminium. Nie wiem niestety jak to wygląda, i ewentualne malowanie trzeba ogarnąć samemu.
Jakiś czas temu z ciekawości sprawdzałem koszt wykonania panelu w JLC (z aluminium) i sam panel to około 250GBP (plus VAT i wysyłka).
[#23] Re: Druk 3d panelu A4000

@vojo, post #20

Nieźle wyszło. Chyba nieco lepiej niż to co ja pokazywałem parę postów wyżej (link do mojej strony). No i w jednym kawałku.
Dołączam się do pytania. Gdzie drukowałeś i za ile?
[#24] Re: Druk 3d panelu A4000

@bfgmatik, post #21

W modelu udostępnionym przez Marinero70 montaż jest na magnesy. Jak masz dostęp do A1k to przejrzyj post.
Nie jestem w stanie powiedzieć więcej bo ja nie byłem ani zainteresowany ani zaangażowany w to. (Tylko robiłem obudowy)
[#25] Re: Druk 3d panelu A4000

@c64portal, post #23

Gdzie drukowałeś i za ile?

https://3d-innowacje.pl/

Całość (3 zaślepki na napędy, power button i sam front) za 360.

Jeśli coś to komuś mówi to parametry druku takie:
Printer:FDM
dysza: 0,4mm
warstwa: 0.12mm
Infill: 50%
Material:PLA - Biały

Na pewno zwiększałem Infill i zmniejszałem warstwę co się dość mocno odbiło na cenie, może przy standardowych parametrach też byłoby ok.

PS. Dzisiaj jeszcze wywaliłabym ta dziurę na kluczyk.
[#26] Re: Druk 3d panelu A4000

@vojo, post #25

no to jednak z jlcpcb by wyszło o niebo lepiej, a po malowaniu by było prawie jak oryginał
[#27] Re: Druk 3d panelu A4000

@vojo, post #20

Na pewno dużo lepiej niż te obudowy w stylu PC serwer.
1
[#28] Re: Druk 3d panelu A4000

@vojo, post #20

Wiadomo lepszy rydz niż nic, ale szczerze, to wydruk na zdjęciach wygląda słabo. Wygląda, że był drukowany jakoś pod kątem 45 stopni, pewnie żeby ograniczyć ilość podpór. No i PLA chyba najsłabszy, ale i pewnie najtańszy wybór.

Nie wiem jak by to wyglądało kosztowo, ale wybrałbym ABS. Z trzech popularnych materiałów (PLA, PET-G, ABS) to właśnie ABS najłatwiej się szlifuje papierem ściernym. Później na to szpachla natryskowa i malowanie.
Trochę kasy by na to zeszło, ale myślę, że dało by się to tak zrobić żeby wyglądało zacnie.

Na zdjęciu pokazuje efekt finalny już po obróbce elementu drukowanego pod kątem gdzie warstwy też były bardzo widoczne.

1
[#29] Re: Druk 3d panelu A4000

@TomcioPaluszek, post #28

ładna ta myszka
[#30] Re: Druk 3d panelu A4000

@Dorian3d, post #29

Ładna, ładna, faktura powierzchni jak oryginalnym ABS z wtryskarki.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem