kategoria: A1200
[#1] RGB2HDMI vs SAMSUNG 65QN85D fight!
Cześć.

Zmieniłem telewizor z wiekowego Philipsa na SAMSUNG 65QN85D i... nie widzi dziad sygnału video z Amigi 600.
Zawsze jest szansa, że padł układ w Amidze. Wrzucam jednak wątek bo być może ktoś przerabiał podobną sytuację.
[#2] Re: RGB2HDMI vs SAMSUNG 65QN85D fight!

@wilkwcieniu, post #1

A po composite video czy kablu antenowym jest sygnał ?
[#3] Re: RGB2HDMI vs SAMSUNG 65QN85D fight!

@wilkwcieniu, post #1

Sprawdź w RGB czy masz ustawioną odpowiednią rozdzielczość.
[#4] Re: RGB2HDMI vs SAMSUNG 65QN85D fight!

@wilkwcieniu, post #1

Nawet jakby coś w Amidze padło to rgb2hdmi by pewnie wyświetlał chociaż swoje menu ?
Resetowałeś ustawienia rgb2hdmi ?
Możesz też ręcznie edytować konfig na karce żeby ustawić sobie tryb wideo. Ogólnie konfiguruje się to jak typowy config z raspberrypi.
[#5] Re: RGB2HDMI vs SAMSUNG 65QN85D fight!

@Norbert, post #2

modulator dawno już wywalony. w nowym telewizorze nie ma wejść innych niż hdmi. takie czasy smutne ;) ...
[#6] Re: RGB2HDMI vs SAMSUNG 65QN85D fight!

@TomcioPaluszek, post #4

Nie próbowałem. Chętnie podrzuciłbym komuś z okolic KATOWIC, żeby mi na to rzucił okiem.
[#7] Re: RGB2HDMI vs SAMSUNG 65QN85D fight!

@wilkwcieniu, post #1

Zmieniłem telewizor

Twój telewizor działa prawidłowo.
3
[#8] Re: RGB2HDMI vs SAMSUNG 65QN85D fight!

@wilkwcieniu, post #1

Jeżeli masz wewnątrz Amigi jakieś taśmy, adaptery, itp. to spróbuj to porozłączać i wpiąć się testowo kablem HDMI bezpośrednio w Raspeberry bez żadnych pośredników.

Ze 2 lata temu robiłem sobie RGB2HDMI właśnie w A600 i oczywiście moim sposobem robiłem po swojemu, swoja płytka w miejsce modulatora, itp. W pierwszym podejściu użyłem zwykłych taśm FFC i okazało się, że z nowym telewizorem (Samsung właśnie, nie wiem czy nie podobny model) w ogóle mi to nie działało. Obraz uzyskałem tylko na jakiejś starej plazmie z garażu ale pojawiał się jak mu się podobało a zazwyczaj był czarny ekran jeśli nie zaskoczył.

Okazało się, że zwykła taśm FFC to bardzo słaby pomysł. Dopiero po wymianie na taką metalizowaną z masą prowadzoną wzdłuż linii sygnałowych uzyskałem obraz na dużym telewizorze. Wystarczyło 10 cm zwykłej taśmy i już nie działało.

Zmierzam do tego, że może to wina podłączenia, adapterów, przejściówek, kabelków. Po tym chorym szeregowym systemie transmisji częstotliwości idą w gigabity i robi się to czułe na każdą niedoskonałość podłączenia.
[#9] Re: RGB2HDMI vs SAMSUNG 65QN85D fight!

@bfgmatik, post #8

Sprawdzę to na spokojnie. Dzięki. Słuszna uwaga.
[#10] Re: RGB2HDMI vs SAMSUNG 65QN85D fight!

@bfgmatik, post #8

A jaką taśmę konkretnie polecasz? Najlepiej link.
[#11] Re: RGB2HDMI vs SAMSUNG 65QN85D fight!

@Kitech, post #10

Mi działały dobrze te taśmy:
https://botland.com.pl/przewody-i-zlacza-audio/22129-przewod-diy-hdmi-ffc-20cm-waveshare-14721.html
https://botland.com.pl/przewody-i-zlacza-wideo/22130-przewod-diy-hdmi-ffc-50cm-waveshare-14722.html

I chyba używałem ich z tymi końcówkami:
https://botland.com.pl/przewody-i-zlacza-wideo/22134-adapter-minihdmi-diy-prosty-waveshare-15027.html
https://botland.com.pl/przewody-i-zlacza-wideo/22135-adapter-minihdmi-diy-katowy-waveshare-22623.html

Natomiast zwykłe szare taśmy FFC nie działały praktycznie wcale, obraz zanikał albo w ogóle telewizor nie wykrywał sygnału.
[#12] Re: RGB2HDMI vs SAMSUNG 65QN85D fight!

@bfgmatik, post #11

Dzięki za info.
Pytałem, bo już mi padły 2 szt. od Archi-tech, aczkolwiek wizualnie wyglądają tak samo, jak te z Twoich linków.
[#13] Re: RGB2HDMI vs SAMSUNG 65QN85D fight!

@Kitech, post #12

Aha, no moja zabawa z RGB2HDMI trwała kilka godzin i wróciłem do GBS-8220 :). Ale to częściowo dlatego, że nie mam monitora HDMI w takim rozmiarze, żeby mi się zmieścił na biurku a nie chciałem kolejnego klamota kupować.

Więc nie wiem jak te tasiemki się sprawują jeżeli się nimi dużo manipuluje.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem