[#8]
Re: RGB2HDMI vs SAMSUNG 65QN85D fight!
@wilkwcieniu,
post #1
Jeżeli masz wewnątrz Amigi jakieś taśmy, adaptery, itp. to spróbuj to porozłączać i wpiąć się testowo kablem HDMI bezpośrednio w Raspeberry bez żadnych pośredników.
Ze 2 lata temu robiłem sobie RGB2HDMI właśnie w A600 i oczywiście moim sposobem robiłem po swojemu, swoja płytka w miejsce modulatora, itp. W pierwszym podejściu użyłem zwykłych taśm FFC i okazało się, że z nowym telewizorem (Samsung właśnie, nie wiem czy nie podobny model) w ogóle mi to nie działało. Obraz uzyskałem tylko na jakiejś starej plazmie z garażu ale pojawiał się jak mu się podobało a zazwyczaj był czarny ekran jeśli nie zaskoczył.
Okazało się, że zwykła taśm FFC to bardzo słaby pomysł. Dopiero po wymianie na taką metalizowaną z masą prowadzoną wzdłuż linii sygnałowych uzyskałem obraz na dużym telewizorze. Wystarczyło 10 cm zwykłej taśmy i już nie działało.
Zmierzam do tego, że może to wina podłączenia, adapterów, przejściówek, kabelków. Po tym chorym szeregowym systemie transmisji częstotliwości idą w gigabity i robi się to czułe na każdą niedoskonałość podłączenia.