kategoria: A500
[#31] Re: Amiga 500 6a zielony ekran, Diagrom 1.21 - no chipmem detected

@snifferman, post #29

Ja zawsze myślałem, że w rev8 były 1000uF a w rev6 3300uF, też na to zwróciłem uwagę. Przy takim poborze prądu jaki ma Amiga chyba 3300uF to przesada, większe znaczenie ma chyba parametr ESR który w nowych kondensatorach jest dużo niższy a tym bardziej niższy niż w starych spuchniętych kondensatorach jeżeli ktoś nie wymienił :).
[#32] Re: Amiga 500 6a zielony ekran, Diagrom 1.21 - no chipmem detected

@bfgmatik, post #31

większe znaczenie ma chyba parametr ESR który w nowych kondensatorach jest dużo niższy a tym bardziej niższy niż w starych spuchniętych kondensatorach jeżeli ktoś nie wymienił :).

Akurat przy A500 zawsze mierzyłem stare i trzymam cały pojemnik chyba z kilkudziesięciu Amig. Tylko raz miałem wylany kondensator, ale raczej przez zły montaż fabryczny, bo wyglądał jakby był mechanicznie uszkodzony. Prawdopodobnie ktoś go chciał na siłę położyć. Pojemności zawsze były w tolerancji i ESR z tego co pamiętam też. Mam je cały czas więc mogę pomierzyć.

Ja lutowałem kiedyś tantale, a teraz polimery i one z regóły mają niższy ESR niż oryginały. Przy słabszym zasilaczu Amigowym impulspwym nawet "słychać różnicę" między nowymi kondensatorami z niskim ESR a starymi. Zasilacz dostaje szoku prądowego. Przy starcie zapiszczy na ułamek sekundy przy ich szybkim ładowaniu.

Jako ciekawostkę dodam, że miałem dwa razy przypadek, że Amiga po recapie na polimerowe nie chciała wstać. Winny okazał się kondensator od resetu (C712 10uf w A500 rev8). Był nowy i sprawny, bo sprawdzałem na mierniku. Po podmianie na inny wszystko było ok. Nie wiem jaki parametr kondensatora był przyczyną.
[#33] Re: Amiga 500 6a zielony ekran, Diagrom 1.21 - no chipmem detected

@snifferman, post #29

Nie no ok, tylko czy nie powinno się dobrać np. inne wartości rezystorów do tych kondòw w obwodzie. Nie mam pod ręką obecnie schematu i zastanawiam się czy zastępując 1:1nie uszkodzimy z czasem czegoś innego. Cezary odpowiedział, że tak jest w schemacie. Dla mnie to trochę dziwne, że jest taka ogromna tolerancja pomiędzy 3300 a 1000. Może trochę za mało jeszcze się znam.
[#34] Re: Amiga 500 6a zielony ekran, Diagrom 1.21 - no chipmem detected

@snifferman, post #32

Nigdy się nie dorobiłem miernika ESR, miałem robić własny projekt na mikrokontrolerze na bazie jakiegoś rozwiązania w necie ale skończyło się na zamówieniu płytki i kupieniu elementów :).

No jest duża różnica nawet przy zwykłych elektrolitach low-ESR. Kiedyś oglądałem wyjście na jakiejś mojej przetwornicy impulsowej w urządzeniu to ze zwykłym elektrolitem były szumy od przełączeń na ponad 100mV a z low-ESR płaski przebieg.

Ogólnie to zawsze się boję, że taki stary zasilacz amigowy może zrobić coś niedobrego jak ma taki nowoczesny elektrolit podłączony do wyjścia bo przez chwilę po włączeniu ma na wyjściu niemal zwarcie. Nigdy nie wiadomo czy nie puści ponad 5V przez ułamek sekundy, próbując to niezdarnie skompensować.
[#35] Re: Amiga 500 6a zielony ekran, Diagrom 1.21 - no chipmem detected

@bfgmatik, post #34

Nigdy się nie dorobiłem miernika ESR

Ja mam tylko LCR-TC1 więc nie wiem na ile te pomiary są wiarygodne, ale też nie prowadzę badań na ten temat. Używam raczej, żeby namierzyć uszkodzone sztuki.

No jest duża różnica nawet przy zwykłych elektrolitach low-ESR

No mój mierniczek potrafi pokazać minimum 0.01 Ω więc przy ESR z przedziału 10-30mΩ to bardziej takie "mniej więcej".

A różnicę zmierzyłem i sfotografowałem dla 1000uf. Fabryczny z rev8 vs polimer(katalogowo ma podane 12mΩ). Jako, że miernik taki orientacyjny, to wyniki też szacunkowe i proszę brać na to poprawkę.

Według mojego miernika polimer 1000uF jest kondensatorem idealnym o zerowym ESR

Ostatnia aktualizacja: 05.03.2025 22:15:15 przez snifferman
[#36] Re: Amiga 500 6a zielony ekran, Diagrom 1.21 - no chipmem detected

@snifferman, post #35

Miernik esr by się przydał, żeby testować kondensatory w układzie. Bo jaki sens ma
wylutować kondek, sprawdzić, że dobry i wlutować z powrotem? Wtedy lepiej
zamontować i tak nowy w miejsce starego, nawet jakby stary był dobry.

Ostatnia aktualizacja: 06.03.2025 01:23:35 przez Marcin27411
[#37] Re: Amiga 500 6a zielony ekran, Diagrom 1.21 - no chipmem detected

@Marcin27411, post #36

Miernik esr by się przydał, żeby testować kondensatory w układzie.

Nie da się!
bo może być tak, że w układzie jest kilka/kilkanaście kondensatorów i rezystorów,

więc możesz dostać fałszywe wyniki
!
[#38] Re: Amiga 500 6a zielony ekran, Diagrom 1.21 - no chipmem detected

@Marcin27411, post #36

W układzie nie zawsze da się zmierzyć. Na szynach zasilania przeważnie masz kilka albo kilkanascie sztuk równolegle. Może też być w obwodzie inny element i wtedy pomiar nie jest miarodajny. W retronsprzętach jak wymieniam kondensatory to przeważnie wszystkie.
[#39] Re: Amiga 500 6a zielony ekran, Diagrom 1.21 - no chipmem detected

@Cezarykl, post #37

Nie da się!

Słyszałem właśnie, że takim miernikiem można zmierzyć mniej więcej
esr kondensatora w układzie. Nawet zamierzałem zakupić taki
miernik, ale cena w granicach 400zł odrzuca.
[#40] Re: Amiga 500 6a zielony ekran, Diagrom 1.21 - no chipmem detected

@Marcin27411, post #39

podaj model, sprawdzimy
[#41] Re: Amiga 500 6a zielony ekran, Diagrom 1.21 - no chipmem detected

@Cezarykl, post #40

Taki model, podobno sporo potrafi, ale raczej za drogi.

[#42] Re: Amiga 500 6a zielony ekran, Diagrom 1.21 - no chipmem detected

@Marcin27411, post #41

Zrobił się straszny off-top, ale trzeba to wyjaśnić. Popularne testery elementów mierzą ESR kondensatorów sygnałem prostokątnym o częstotliwości 10 kHz. Nie pozwala to wykryć wszystkich zużytych/uszkodzonych kondensatorów, ponieważ ich ESR zależy głównie od częstotliwości pomiarowej. Im niższa ona jest, tym wyższe wskazanie ESR badanego kondensatora. Może być tak, że kondensator ma dobry ESR przy 10 kHz, ale kilkukrotnie rośnie on przy częstotliwości pomiaru 1 kHz, czy 100 Hz. Świadczy to o jego zużyciu i potrzebie wymiany.

Dlatego kilka miesięcy temu kupiłem na AliExpress w promocji za 75zł. pęsetę pomiarową RLC Zotek Zoyi ZT-MD1 (link). Umożliwia ona pomiar parametrów elementów przewlekanych/SMD: rezystancji (0.1m-10M + Q), pojemności (0.1pF-20mF + D) oraz indukcyjności (0.1uH-60H + Q) sygnałem sinusoidalnym (najlepszy do tego celu) o wybieranej częstotliwości 100Hz/1/10kHz. Ponadto umożliwia też pomiar diod (mało przydatny, bo tylko do napięcia 0.6V) i ciągłości obwodu (mało przydatny przy tak niewielkim zasięgu szczypiec). Wyniki są prezentowane na bardzo czytelnym wyświetlaczu OLED. Pęseta jest zasilana wbudowanym akumulatorem Li-Ion (ok. 400 mAh, 10h działania), który może być ładowany przez port USB-C. Istnieje też możliwość aktualizacji oprogramowania sterującego (aktualnie najnowsza wersja firmware to 1.8). Za takie pieniądze nie ma lepszego testera/miernika RLC. Na YT są filmy z testami tej pęsety, które to potwierdzają.
[#43] Re: Amiga 500 6a zielony ekran, Diagrom 1.21 - no chipmem detected

@marmazzaa, post #19

Zrobił się straszny off-top
dokładnie, więc wracamy z tematem:

Ad.2 zrobiłem dokładnie tak jak piszesz - odpaliłem diagrom i zmieniłem zworkę aby uruchomić pamięć z portu rozszerzeń. O dziwo putty wypluło dokładnie to samo co w załączonym logu:

Testing if OVL is working: OK

Addr $00000400
Write: $AAAAAAAA 10101010101010101010101010101010
Read: $AFAEAFAE 10101111101011101010111110101110 FAILED

Write: $55555555 01010101010101010101010101010101
Read: $5F5E5F5E 01011111010111100101111101011110 FAILED

tu masz mała podpowiedź !
może w końcu się naprawa:

https://youtu.be/9YS-143Xgx4?t=326

Ostatnia aktualizacja: 06.03.2025 22:10:36 przez Cezarykl
[#44] Re: Amiga 500 6a zielony ekran, Diagrom 1.21 - no chipmem detected

@Cezarykl, post #43

napraw uszkodzone ścieżki
pomierz przejścia gary - agnus
[#45] Re: Amiga 500 6a zielony ekran, Diagrom 1.21 - no chipmem detected

@Cezarykl, post #43

skoro układy U11-U13 masz sprawne
to może czas RAM podmienić?
1
[#46] Re: Amiga 500 6a zielony ekran, Diagrom 1.21 - no chipmem detected

@nekroskop, post #45

Amiga żyje, zgodnie z logiem z Amiga Test Kit bity RAMu U16 i U18 były zatrzaśnięte na wartościach 1 lub 0 i nie reagowały na nadpisywanie. Wymiana RAMu wystarczyła by w zupełności ale Amiga raz wstawała, raz nie.. Musiałem wymienić skorodowane podstawki Kickstartu, Pauli i Garego aby komputer pracował stabilnie.

Temat do zamknięcia :)
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem