kategoria: A4000
[#1] Amiga wstała po pewnie 20 latach
Taka ciekawostka. Zebrało mi się i uruchomiłem moją maszynę pewnie po 20 latach i żyje.
Fakt że pamięci trzyma śrubokręt bo zapinki się ułamały.

https://www.youtube.com/watch?v=JMc4CM4nVeE&ab_channel=szredder

I pytanie.
Dostanę gdzieś takie gniazda pamięci nowe? Mogą być pionowe.
1
[#2] Re: Amiga wstała po pewnie 20 latach

@Shredder, post #1

Ja zadam obowiązkowe pytanie: kondensatory wymienione?
2
[#3] Re: Amiga wstała po pewnie 20 latach

@alt_, post #2

na razie nic dopiero włączyłem.
[#4] Re: Amiga wstała po pewnie 20 latach

@Shredder, post #3

No to ci się szykuje robota na weekend. Bateria też tam wylewa więc musisz wyjąć płytę, wylutować kondensatory i baterię, umyć i wlutować nowe. Pamiętam, że w mojej jakieś fabrycznie były wlutowane odwrotnie. Chyba w układzie audio. Na karcie CPU też z tego co pamiętam. Mierzyłem to miernikiem. Na PCB było oznaczenie + a pad był połączony z GND.
1
[#5] Re: Amiga wstała po pewnie 20 latach

@snifferman, post #4

W torze audio nie, ale na karcie CPU A3640 już tak
[#6] Re: Amiga wstała po pewnie 20 latach

@alt_, post #5

Spokojnie ta karta to była razem z amiga w kartonie. Obok czeka już cyberstorm 060
[#7] Re: Amiga wstała po pewnie 20 latach

@Shredder, post #6

Ale tak jak pisaliśmy wyżej, kondensatory i baterię należy na płycie głównej wymienić. Ponadto zdarza się że kondensatory w zasilaczu wyciekają w a4000. Jeśli potrzebujesz to parę osób na PPA Ci to ogarnie, mogę nawet ją. Złącza kości SIMM również.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem