kategoria: CDTV
[#1] Amiga CDTV dziwne zachowanie myszy i pilota
Cześć,

Mam problem do rozwiazania z moja CDTV. Jakiś czas temu zaczęły się dziać dziwne rzeczy z obsługą myszy i pilota jako myszy. Tzn. często po uruchomieniu Amigi nie działa np. ruch myszą (klawisze działają) i muszę jakby jej pomóc ruszając kursorami pilota jako myszką i wtedy fizyczna mysz zaczyna działać normalnie. Lub odwrotnie ruch myszą fizyczną działa, a nie działa pilot jako mysz albo tylko lewo/prawo na pilocie i muszę pomóc ruchem fizycznej myszki i wtedy na na pilocie zaczyna działać lub tez nie. Wiem brzmi to dziwnie, ale mnie to juz wkurza. Amiga jest cała zrekapowana, zasilacz też, pilot wyczyszczony i kondensator w nim zmieniony. Próbowałem różnych fizycznych myszek. Mam też RGM2HDMI v2 z portami db9, ale do niedawna wszystko normalnie działało. Co może być przyczyną?

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2025 19:44:21 przez moulder
[#2] Re: Amiga CDTV dziwne zachowanie myszy i pilota

@moulder, post #1

Znam ten problem ale nie wiem od czego on zalezy wiec nic ci nie podpowiem.
Odkrylem to podlaczajac zwykla myszke do CDTV. Czesto bylo tak ze dziala tylko jeden kierunek.
Ale tez odkrylem ze jesli na pilocie sie przesteruje reszte kierunkow to auto-magicznie ozywaja pozostale
Co ciekawe jak podlaczylem mysz PS/2 przez interfejs Cocolino to tego problemu nie ma.
1
[#3] Re: Amiga CDTV dziwne zachowanie myszy i pilota

@Phibrizzo, post #2

Dzieki za info bo juz zgłupiałem z ta dziwna przypadłością.
[#4] Re: Amiga CDTV dziwne zachowanie myszy i pilota

@moulder, post #3

Ale jesli masz oryginalna mysz, to nie powinno tak byc.
1
[#5] Re: Amiga CDTV dziwne zachowanie myszy i pilota

@Phibrizzo, post #4

Wygrzebałem oryginalna mysz i problem całkowicie zniknął jak napisałeś.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem