[#1] Nowy film YT - CD-ROM w A500
Zapraszam do oglądnięcia mojego najnowszego filmu na YT. Tym razem traktuje on o podpięciu (i problemach z tym związanych) napędu CD do Amigi 500 z kartą turbo 68030TK2.
Film ten powinien mieć zastosowanie głównie dla urządzeń ze sterownikiem IDE zgodnym z oktagonem:
68030TK2, 68030TK, 68EC020TK, CDTV-RAM-IDE, czy DickeOlga, ale także Zorro-LAN-IDE.
Chociaż oczywiście sam sposób obsługi CD w AmigaOS jest uniwersalny i można to i owo wykorzystać dla innych przypadków sprzętowych.
W filmie wymieniam sterownik IDE (flash) z oktapussy na LIDE, ustawiam obsługę CD-ROMu w AmigaOS 3.2, oraz aktualizuję firmware karty 68030TK2 i pokazuję jak włączyć opcję bootowania z CD w karcie 68030TK2.
Zapraszam, link poniżej:
https://youtu.be/bd2b-wQn1VE

I dziękuję po raz kolejny koledze Danielowi (dragon_x) za pomoc przy montażu i obróbkę dźwięku.

Ostatnia aktualizacja: 16.03.2025 22:18:19 przez wali7
10
[#2] Re: Nowy film YT - CD-ROM w A500

@wali7, post #1

Film naprawde ciekawy.
Ale musze sprostowac jedna rzecz. Otoz w OS3.1 byla juz dodana obsluga CD-ROMow.
[#3] Re: Nowy film YT - CD-ROM w A500

@wali7, post #1

2
[#4] Re: Nowy film YT - CD-ROM w A500

@Phibrizzo, post #2

Nie wiedziałem, chociaż coś mi teraz kołacze, że CD filesystem tam był....
A to jest taki sam filesystem jak w 3.2, czy coś zostało dodane?
[#5] Re: Nowy film YT - CD-ROM w A500

@wali7, post #1

Zastanawiem sie na ile ten lide.device jest uniwersalny.
Czy on wspolpracuje wylacznie z 68030TK czy mozna go dorzucic do dowolnego KiscKstartu?
I drugie pytanie: czy wspolparcuje z dowolnym procesorem?

Edit:
Niestety nie wiem czym sie rozni CDFileSystem ten z 3.2.2 od 3.1
Trzebyby porownac wersje lub poszukac jakiegos loga o zmianach.

Ostatnia aktualizacja: 16.03.2025 21:00:32 przez Phibrizzo
[#6] Re: Nowy film YT - CD-ROM w A500

@Phibrizzo, post #5

On jest zgodny ze sterownikiem oktagon, więc pewnie da się go użyć wszędzie tam, gdzie można używać oryginalnego oktagona. Te dorzucane do kickstartów sterowniki w rodzaju ide.device, czy do tego interfejsu IDE na kartach TerribleFire raczej nie są zgodne.
Skoro w opisie jest, że lide będzie działać w CDTV-RAM-IDE, to pewnie wystarczy 68000 (w najgorszym wypadku 68010). Sprawdzę :)
Tu link do strony lide na github:
https://github.com/LIV2/lide.device
jakby co są źródła.

Ostatnia aktualizacja: 16.03.2025 21:27:43 przez wali7
[#7] Re: Nowy film YT - CD-ROM w A500

@wali7, post #1

Super film ! Bardzo ciekawy, gratulacje :)
1
[#8] Re: Nowy film YT - CD-ROM w A500

@wali7, post #1

Jeden z widzów komentujących mój ostatni film YT wrzucił informację o możliwości umieszczenia filesystemu CD we flashu karty 68030TK2. Rzeczywiście, na stronie LIDE znalazłem informacje na ten temat (nawet w przypadku 68EC020TK wygląda na to, że za pomocą narzędzia lideflash da się to zrobić bezpośrednio w karcie turbo... w 68030TK chyba nie).
I pytanko - czy ktoś wie co oznacza "drugi bank ROM" w odniesieniu do kart 68EC020TK i 68020TK2? Bo w tym właśnie, drugim banku ten fileystem powinien się znaleźć (bo w pierwszym musi być oczywiście sam sterownik IDE)...
Czy ten drugi bank to będzie po prostu drugie 32 kB we flashu? I po prostu tam się to wrzuca? Czy może jednak, tak jak w przypadku A4091 istnieje specjalny soft do połączenia sterownika i filesystemu w jeden plik?
[#9] Re: Nowy film YT - CD-ROM w A500

@wali7, post #8

Ten widz to ja, najprościej będzie wrzucić za pomocą lideflash do romu 68EC020TK i odczytać wsad za pomocą programatora. Wtedy zobaczymy co tam się porobiło.

Ostatnia aktualizacja: 18.03.2025 17:11:36 przez Blady
[#10] Re: Nowy film YT - CD-ROM w A500

@Blady, post #9

Dokładnie tak też planowałem zrobić. Chociaż na dzień dobry spróbuję wrzucić plik do drugiej i czwartej ćwiartki flasha... tak będzie prościej i szybciej. Ale swoją drogą ciekawe, że da się takie flashowanie zrobić w karcie 68EC020TK, a w 68030TK2 nie.
Widziałem w mailach, że się kontaktowaliśmy wcześniej, ale rzadko kojarzę nazwisko z ksywą z PPA :)
Dzięki za wrzucenie informacji o tej możliwości, bez wątpienia czytałem o tym na githubie... ale jakoś bezrefleksyjnie podszedłem do tego.

Ostatnia aktualizacja: 18.03.2025 17:28:09 przez wali7
[#11] Re: Nowy film YT - CD-ROM w A500

@wali7, post #10

zgaduję, że każdy bank powinien być w pełni zapełniony,
czyli jak device ma np 25kb, to trzeba uzupełnić go do pełnych 32kb

gdzieś był programik na linuxie od takich spraw, nie pamiętam nazwy
[#12] Re: Nowy film YT - CD-ROM w A500

@wali7, post #10

Ale swoją drogą ciekawe, że da się takie flashowanie zrobić w karcie 68EC020TK, a w 68030TK2 nie.

Piotrze o takie sprawy to już trzeba pytać Matthiasa i Matta. To przewyższa moją wiedze. Dla mnie wystarczy boom, płytka pcb i wsady szeroki uśmiech. Na reszcie się nie znam lub tylko troszeczkę. Widać że Matze zmienia swoje wsady pod względem flashowania swoich kart z poziomu Amigi Gitlab 68ec020

Ostatnia aktualizacja: 18.03.2025 18:27:08 przez Blady
[#13] Re: Nowy film YT - CD-ROM w A500

@wali7, post #8

wali7 dałeś rade to wrzucić do romu 68030TK2 ?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem