[#31] Re: Amiga i CGI w filmach - plotki i bzdury

@snajper, post #30

Napisze to co pewnie wszyscy wiedzą ale może warto powtórzyć.
Tak samo jak Terminator 2 Jurassic Park był robiony na tym samym sprzęcie.
Były to Unixy SGI z systemem IRIX. Co do softu to było go sporo i różnorodnego
stosowany był silnik RenderMan z pixara do generowania a PowerAnimator z Aliasa
odegrał główną rolę w modelowaniu i animacji.
2
[#32] Re: Amiga i CGI w filmach - plotki i bzdury

@snajper, post #30

Wyszukiwarce google 2.0 (grok) zadałem pytanie.
W jakich filmach i serialach wykorzystywano komputery Amiga do grafiki komputerowej?

"Komputery Amiga były popularne w latach 80. i 90. dzięki swoim zaawansowanym możliwościom graficznym i dźwiękowym, co czyniło je idealnym narzędziem do tworzenia grafiki komputerowej w filmach i serialach. Oto kilka przykładów produkcji, w których wykorzystano Amigi:

1. **"Babylon 5" (1993-1998)**
- Amiga, a konkretnie model Amiga 4000 z oprogramowaniem Video Toaster, odegrała kluczową rolę w tworzeniu efektów specjalnych w tym kultowym serialu science-fiction. Video Toaster umożliwiał renderowanie animacji 3D i compositing w czasie rzeczywistym, co było przełomowe w tamtych czasach.

2. **"SeaQuest DSV" (1993-1996)**
- W tym serialu Stevena Spielberga również korzystano z Amigi i Video Toastera do generowania efektów wizualnych, takich jak podwodne sceny czy animacje statków.

3. **"Max Headroom" (1987-1988)**
- Amiga została użyta do stworzenia charakterystycznych, komputerowo generowanych teł i efektów, które nadały serialowi futurystyczny wygląd.

4. **"RoboCop" (1987)**
- W oryginalnym filmie Paula Verhoevena Amiga posłużyła do stworzenia niektórych animacji komputerowych, w tym interfejsu POV (point of view) RoboCopa.

5. **"Terminator 2: Dzień sądu" (1991)**
- Choć większość efektów specjalnych w tym filmie powstała na stacjach Silicon Graphics, istnieją doniesienia, że Amiga była używana w fazie preprodukcji do prototypowania niektórych animacji.

6. **"The Lawnmower Man" (1992)**
- W tym filmie, który eksplorował temat rzeczywistości wirtualnej, Amiga pomogła w generowaniu wczesnych efektów CGI, szczególnie w sekwencjach wirtualnych światów.

Amiga była ceniona za swoją wszechstronność i stosunkowo niską cenę w porównaniu do profesjonalnych stacji graficznych tamtego okresu, takich jak te od Silicon Graphics. Oprogramowanie takie jak Deluxe Paint, LightWave 3D czy Video Toaster sprawiło, że stała się ulubionym narzędziem twórców efektów wizualnych i animatorów w erze przed dominacją pecetów i Maców."

Myślę, że wyznawcy ejaj tym bardziej nie będą mieć nic przeciwko temu.

Ostatnia aktualizacja: 21.03.2025 09:31:16 przez amikoksu
1
[#33] Re: Amiga i CGI w filmach - plotki i bzdury

@snajper, post #30

1. nie widzę nigdzie w poście nr 2 wzmianki świadczącej o tym, by Twój komentarz (czyt. przypisywanie słów ChatowiGPT) był żartem.

Nie, po prostu nie umiesz w żarty. Żart nie jest żartem, jeśli musisz pisać, że nim jest. To trochę tak, jak z byciem damą.
1
[#34] Re: Amiga i CGI w filmach - plotki i bzdury

@snajper, post #26

No nie, jak bylem jeszcze mlody (czyli ponad 30 lat temu) to slyszalem, ze Bill Gates powiedzial, ze 1MB RAM w PC-cie powinno wystarczyc kazdemu. A powiedzial, to bodaj wtedy kiedy MS-DOS, zaczal obslugiwac 1MB RAM, czyli to byla bodaj pamiec EMS. Bo wczesniej limitem MS-DOS bylo 640KB. Wiec tu wyglada na to, ze cos ktos slyszal, ale szczegoly sa niedokladne.
Prawdopodobnie po prostu ktorys z dziennikarzy wtedy zadal takie pytanie Gatesowi.
Dlaczego tylko 1MB RAM obsluguje nowy MS-DOS?
[#35] Re: Amiga i CGI w filmach - plotki i bzdury

@Don_Adan, post #34

Powiedział: "640k ought to be enough for anybody"

Ale jak teraz czytam w necie, to też jest legenda i nic takiego nie powiedział ;)
[#36] Re: Amiga i CGI w filmach - plotki i bzdury

@bfgmatik, post #35

Bardzo fajny materiał o tym zrobił Coleslav:

W skrócie: i tak i nie ;)
Warto obejrzeć.
PS. wiem że to offtop, ale z drugiej strony tysięczna dyskusja o tym czy efekty w Jurassic Park i Terminatorze 2 zrobiono na Amidze i czy Arnold kupił sobie A3000 chyba sama w sobie jest jednym wielkim offtopem ;)

Ostatnia aktualizacja: 21.03.2025 12:02:20 przez wali7
1
[#37] Re: Amiga i CGI w filmach - plotki i bzdury

@bfgmatik, post #35

Ja czegos takiego nie slyszalem.
Slyszalem, ze "1MB RAM is enough".
Pewnie to bylo okolo 1990 roku.
Nie wiem od kiedy MS-DOS obsluguje 1MB RAM, bo mnie PC-ety nie interesuja.
Jak mnie pamiec nie myli to bylo na jakiejs konferencji Microsoftu, gdzie Bill Gates jako wielki sukces oglosil, ze MS-DOS obsluguje, te extra 360 KB RAM.
I o ile pamietam, to niezla zabawe mieli wtedy PC-ciarze z uruchamianiem programow na swoich owczesnych sprzetach.
Tam doslownie kazdy kilobajt tej ekstra pamieci sie liczyl.
[#38] Re: Amiga i CGI w filmach - plotki i bzdury

@Don_Adan, post #37

Ja pamiętam z tamtych czasów, że 640KB powinno wystarczyć każdemu, lub do wszystkiego
[#39] Re: Amiga i CGI w filmach - plotki i bzdury

@Don_Adan, post #37

Nie wiem, nie wiem, ale 4-5 lat później PC-ciarze cisnęli po sieci Novell Netware w Dooma płynnie na 4 graczy (wiem, bo sam to robiłem), czego właściwie do dzisiaj nie da się zrobić na Amidze, no bądźmy obiektywni, po co bez sensu jeździć po innych systemach :D.
[#40] Re: Amiga i CGI w filmach - plotki i bzdury

@bfgmatik, post #39

Gierki są dla dzieci. Amiga była używana do pracy.
[#41] Re: Amiga i CGI w filmach - plotki i bzdury

@bfgmatik, post #39

Ale na Amidze po sieci możesz grać od dawna.
Sam parę lat temu odpalałem Q2 i Q3 i grałem po sieci z PCciażami, tutaj nawet jest próbka:
2
[#42] Re: Amiga i CGI w filmach - plotki i bzdury

@amikoksu, post #40

Całe lata 90-te spędziłem grając w gry na Spectrumie, MSX'ie, a potem PC'cie. No i na Amidze u kolegi z klasy ;).
1
[#43] Re: Amiga i CGI w filmach - plotki i bzdury

@BULI, post #41

Stworzyć Amigę 68k na 060 200/300mhz z kartą CGI. Amiga forever. Nikt Babci nie podskoczy.
1
[#44] Re: Amiga i CGI w filmach - plotki i bzdury

@Don_Adan, post #37

Znalazlem to:

link

O ile dobrze zrozumialem to byl dopiero 1991 rok w przypadku MS-DOS 5.0, i chodzilo o 384KB RAM.
"Funkcjonalnosc zaczerpneli" z DR DOS 5.0 z 1990 roku
[#45] Re: Amiga i CGI w filmach - plotki i bzdury

@Don_Adan, post #44

Mozliwe, ze chodzi o ta konferencje:

link

"Podczas ekskluzywnej kolacji dla 500 zaproszonych gości, prezesi Bill Gates oraz Steve Ballmer prezentowali nowy system, odpowiadając na pytania zebranej audiencji."

No i ta reklama jest ciekawa, obejrzalem.
[#46] Re: Amiga i CGI w filmach - plotki i bzdury

@Don_Adan, post #45

No może tak było, wiadomo, że oczekiwania się zwiększają wraz z postępem i może w tamtym czasie stwierdzenie, że kilkaset kilo pamięci wystarczy, nie wydawało się tak śmieszne jak teraz.

Ja zawsze miałem wylew z tego, podobno Steve wziął wtedy za dużo do nocha.
link
[#47] Re: Amiga i CGI w filmach - plotki i bzdury

@BULI, post #41

No i po co żeś to pokazał? Bfgmatik był przekonany że w quake 3 da się tylko na pececie pograć, a tu masz cholera jasna - nie tylko. I jest jemu teraz smutno.
1
[#48] Re: Amiga i CGI w filmach - plotki i bzdury

@bfgmatik, post #46

Przypisanie takiej informacji, ze niby taki wizjoner i futurolog jak Bill Gates, powiedzialby ze niby 1 mb wystarczylby kazdemu zawsze, lub nawet rozumienie w ten sposob tej informacji, jest najlepszym dowodem ze ktos zatrzymal sie na komputerach 8bitowych.
Jak Steve Jobs robil prezentacje swojej Lisy (z prac nad ktora go usunieto) reporterzy zapytali go podobnym pytaniem. Czy myslisz ze to najlepszy komputer?
- W tej chwili tak!
I nie ma innej odpowiedzi. Inaczej przepowiednie innego tworcy komputerow (Efekt Osborna).

Microsoft nigdy nie przywiazywal wagi do optymalizacji kodu na slabsze konfiguracje. Najczesciej nowa wersja programu miala nowoczesne wymagania. Tak dziala ten biznes i tak dzialal przy tej prezentacji.

To tak jakby miec pretensje ze dzisiejszy Office 365 nie chodzi na 4MB ramu, jak jakas wersja 3.0 z 92 roku.
No jak? Przeciez reklamowali ze jak kupisz 16 mb ramu "to Ci wszystko pojdzie".
[#49] Re: Amiga i CGI w filmach - plotki i bzdury

@Don_Adan, post #37

Nie wiem od kiedy MS-DOS obsluguje 1MB RAM, bo mnie PC-ety nie interesuja.

To na jakim systemie pracujesz? Bo chyba nie wciąż na Workbenchu?
[#50] Re: Amiga i CGI w filmach - plotki i bzdury

@Ralpheeck, post #48

Ja chetnie bym poczytal co wtedy w 1991 roku Bill Gates powiedzial, raczej na pewno bylo z tego jakies nagranie lub transkrypcja.
Nie szukalem za bardzo w sieci, ale nie znalazlem niczego.
Moze za stare albo szybko stalo sie nieaktualne.
I raczej na pewno nie chodzi o poczatki MS-DOS bo wtedy Bill Gates to byl malo znany i nie wiem czy ktos z nim by wywiad robil.
Co innego 1991 rok.
[#51] Re: Amiga i CGI w filmach - plotki i bzdury

@Don_Adan, post #50

Natomiast dzisiaj pan Bill "Szczepcio" Gates jest bardzo znany.
[#52] Re: Amiga i CGI w filmach - plotki i bzdury

@Don_Adan, post #50

[#53] Re: Amiga i CGI w filmach - plotki i bzdury

@Don_Adan, post #50

opublikowane parę dni po wypowiedzi Gatesa w 1996, którą podlinkował Ralpheeck:
https://groups.google.com/g/alt.folklore.computers/c/mpjS-h4jpD8/m/9DW_VQVLzpkJ?pli=1

jest też video komentujące tamten link:

i garść innych cytatów Gatesa: https://www.reddit.com/r/btc/comments/41nwte/comment/cz3t33i/ (na wypadek gdyby ktoś chciał się sugerować tymi sławetnymi 640kb na pierwszym miejscu, wystarczy spojrzeć na prowadzący do nich link...).

Ostatnia aktualizacja: 21.03.2025 17:08:24 przez snajper
[#54] Re: Amiga i CGI w filmach - plotki i bzdury

@Ralpheeck, post #52

Ale nie o to mi chodzi.

Mi chodzi o to co Bill Gates powiedzial w 1991 roku, jak MS-DOS 5.0 wprowadzil, himem.sys, czyli obsluge 1 MB RAM i wiecej.

link

Na tym konkretnie spotkaniu:

link

"Microsoft, based in Redmond, Wash., selected New York -- a continent away but home of the nation's financial markets, securities analysts and press. The company invited about 500 people and, aware of the interest, carefully warned everyone that they needed their invitations to enter the vessel."
...

"He finally slipped away and guests stopped asking questions and started eating a buffet dinner as the yacht moved down the Hudson and into New York Harbor. Guests saw the Statue of Liberty on one side and in the distance the soaring skyline of lower Manhattan."

Bo wedlug mnie on wtedy powiedzial odpowiadajac na pytanie, cos w stylu, ze 1-4 MB RAM starczy w PC-cie na lata.
Pisalem, wczesniej, ze ja nigdy nie slyszalem o tym, zeby Bill Gates mowil o 640 KB, ale 1-4MB, czy o jakiejs porownywalnej wielkosci juz tak.
I taki wywiad to bym przeczytal, moze gdzies jest w necie.
[#55] Re: Amiga i CGI w filmach - plotki i bzdury

@Kleofas, post #19

Zadałem pytanie ChatGPT (GPT-4o), żywcem wyjęte z postu #1

Oto wynik:

To wszystko to klasyczne amigowe legendy miejskie, które przez lata krążyły wśród fanów tej platformy, głównie na łamach magazynów takich jak Magazyn Amiga czy Commodore & Amiga (C&A). W dużej mierze wynikały one z faktu, że Amiga rzeczywiście miała istotny, choć nie aż tak przełomowy, udział w historii efektów specjalnych w Hollywood.
1. Amiga 2000 i animacja T-Rexa dla Spielberga

To jedna z bardziej popularnych opowieści. Prawda jest taka, że ILM (Industrial Light & Magic) faktycznie używało Amig jako części swojego pipeline’u, ale animacja, która przekonała Spielberga do CGI w Jurassic Park, została stworzona na stacjach Silicon Graphics (SGI) przez Dennisa Murena i jego zespół. Plotka o „screamerowej sieci 20 Amig” mogła wynikać z tego, że w tamtych czasach Amiga była często wykorzystywana jako narzędzie pomocnicze w postprodukcji i prewizualizacji, ale nie była główną platformą do tworzenia efektów.
2. T-1000 z Terminatora 2 i Amiga

Prawdą jest, że Amigi były wykorzystywane przy produkcji T2, ale nie do samego renderowania efektów T-1000. ILM używało stacji Silicon Graphics z oprogramowaniem Softimage i RenderMan do generowania słynnych efektów płynnego metalu. Amigi natomiast mogły służyć do prewizualizacji lub innych zadań pomocniczych. Możliwe, że wzięło się to z faktu, że wiele studiów VFX używało Amig do storyboardingu czy drobnych efektów 2D, a także dlatego, że NewTek promował Video Toastera jako „hollywoodzkie narzędzie”.
3. Arnold Schwarzenegger i Amiga 3000T z Video Toasterem

Ta historia wydaje się najbardziej „podejrzana”. Schwarzenegger mógł być zafascynowany efektami w T2, ale brak jakichkolwiek dowodów na to, że kupił sobie Amigę 3000T z Video Toasterem. To bardziej wygląda na dziennikarską legendę z C&A – prawdopodobnie wynik fascynacji tym, że NewTek (twórca Video Toastera) rzeczywiście miał wpływ na świat telewizji i efektów specjalnych. Możliwe, że Arnold zetknął się z Video Toasterem przy jakiejś prezentacji, ale czy faktycznie „kupił sobie wypasioną Amigę”? – to raczej wątpliwe.
Podsumowanie

Te historie wynikają z połączenia faktów, marketingu i amigowej nostalgii. Amiga faktycznie miała znaczenie w branży efektów specjalnych, ale nie w tak spektakularny sposób, jak przedstawiały to amigowe magazyny. To trochę jak historia o tym, że Toy Story było renderowane na Amidze – w rzeczywistości Pixar używał znacznie potężniejszych maszyn.

To jednak pokazuje, jak wielką rolę Amiga odegrała w świadomości użytkowników i jak bardzo chcieli oni wierzyć, że ich komputer był „tym, który zmienił Hollywood”. 😊

1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem