kategoria: A600
[#1] Pytanie o wyjście VIDEO Amiga 600
Hej mam parę pytań

Kupiłem Amige 600 ale nie przemyślałem paru rzeczy, komputer posiada -Adapter VGA do HDMI (5V USB z płyty

ale ja ja głównie chce korzystać z monitora CRT Commodore 1901 (Model : 1901
Type : PAL Composite & Digital RGB monitor
Screen size: 13"
Interface : RGB & RCA Chroma/Lumina/Audio
Notes
)

I zastanawiam się jak mogę go podłączyć. bo w tej chwili nie mam component, a chciałbym właśnie bo component podłączyć do monitora albo za pomocą RGB gniazda, tylko ta przeróbka VGA to jest odpowiednik RGB ? I czy wszystkie gry po takim gnieżdzie by chodziły?
[#2] Re: Pytanie o wyjście VIDEO Amiga 600

@wnuczus, post #1

Może ten wątek nieco rozjaśni w temacie tego monitora
https://www.amibay.com/threads/commodore-1901-colour-monitor-repair.63816/
[#3] Re: Pytanie o wyjście VIDEO Amiga 600

@Madman, post #2

Ok tylko to dalej nie rozwiązuje mojego pytania jak z wylutowanym componentem mogę się podłączyć pod komponent:)
[#4] Re: Pytanie o wyjście VIDEO Amiga 600

@wnuczus, post #3

(1) A600 nie posiada fabrycznie złącza Component, tylko Composite. Composite generuje kiepski obraz, więc generalnie nie warto go używać.
(2) W twojej A600 jest usunięty modulator i w jego miejscu jest (zapewne) RB2HDMI. Nawiasem mówiąc, to wyprowadzenie sygnału wiszącym kabelkiem to jakiś absurd, jest mnóstwo fajnych, wygodnych i estetycznych rozwiązań.
(3) Monitor który masz ma wejście RGB, a jest to najlepszy sposób podpięcia monitora do monitora CRT
(4) Zaopatrz się w stosowny kabelek (RGB 23 pin od strony Amigi, w monitorze jest pewnie jakiś DB9, lub coś w ten deseń)
(5) Jeśli wolisz Component, to musisz Amigę odda komuś, kto wywali RGB2HDMI i zamontuje stosowny moduł Component. Są takie dostępne.
(6) Ja jednak radzę RGB - jest najlepsze i w twojej sytuacji najtańsze.

Ostatnia aktualizacja: 28.03.2025 10:23:18 przez wali7
3
[#5] Re: Pytanie o wyjście VIDEO Amiga 600

@wnuczus, post #1

Trochę sprzeczności widzę w tym co napisałeś:
- Amiga ma composite, a nie component
- w oryginale monitor nie ma wejścia component tylko luma/chroma (chyba że ma jakiegoś moda)
- RGB jest digital więc nawet jak zrobisz kabel, to zgodnie z tym co piszą będzie tylko 16 kolorów

Bez drutowania się nie obejdzie. :) Opcje widzę takie:
- zgodnie z powyższą sugestią z EAB można dodać gniazdo SCART i wtedy masz pełen kolor / najlepszą jakość
- zakup takiego dongla i do tego kabel, którym z wyjścia S-VIDEO podłączysz się pod luma / chroma
[#6] Re: Pytanie o wyjście VIDEO Amiga 600

@wnuczus, post #1

Witam.
Type : PAL Composite & Digital RGB monitor
Screen size: 13"

W A600 na złączu Video DB23 są wyprowadzone sygnały Digital RGB: 6-DI, 7-DB, 8-DG, 9-DR.
Pytanie tylko jaki jest pinout i standard gniazda DB9 w tym monitorze.

Pozdrawiam.
[#7] Re: Pytanie o wyjście VIDEO Amiga 600

@wali7, post #4

(4) Zaopatrz się w stosowny kabelek (RGB 23 pin od strony Amigi, w monitorze jest pewnie jakiś DB9, lub coś w ten deseń)

Rozumiem, że coś takiego https://allegrolokalnie.pl/oferta/adapter-50027000-rgb-db-9pin-female-to-25pin?rep=1072329651 starczy? i potem zwykłym kablem VGA?
takie mam gniazdo
[#8] Re: Pytanie o wyjście VIDEO Amiga 600

@wnuczus, post #7

Jak koledzy piszą, to twój monitor ma tylko cyfrowe RGB (nie znam tego modelu)... to kiepsko, bo co prawda da się to podpiąć do Amigi (generuje taki sygnał) to będziesz miał tylko paletę 8 kolorów. Bieda.
Jeśli twój monitor ma jakiś mod i RGB jest analogowe, to wtedy podpinasz do złącza gdzie masz ten sygnał.
Jeśli jednak to oryginał, to podpinanie do cyfrowego RGB nie ma sensu (chociaż obraz będzie). Pozostaje:
- przerobić twój monitor aby miał analogowe RGB (pewnie się da, ale trzeba znaleźć kogoś kto to ogarnie)
- przerobić A600 - wywalić RGB2HDMI i wsadzić moda Component (trzeba kupić do tego płytkę i zrobić)
- kupić jakiś konwerter sygnału z RGB lub HDMI (bo masz RGB2HDMI :) ) do Component
- albo wymienić na jakiś monitor z RGB (np. A1084S) i podpiąć wprost do tego co masz

PS - na różnych stronach różne rzeczy podają, często jest informacja że jest RGB... więc jeżeli jest to analogowe RGB (na 99% nie jest), to będzie działać, jeśli cyfrowe to też będzie działać, ale tylko w 8 kolorach. Generalnie - to rzadki (i drogi) monitor dedykowany 8 bitowym Commodorkom, a nie Amidze.
PS2 - skan broszury informacyjnej pokazuje, że tylko cyfrowe RGB. Więc albo ktoś ten monitor zmodował i będzie OK, albo pozostają rozwiązania 2, 3, lub 4. Bo kaleczenie rzadkiego i cennego monitora celem zmodowania jest bez sensu.
Nie kupuj kabelka, przemyśl rozwiązania 2, 3 i 4.

Ostatnia aktualizacja: 28.03.2025 11:06:24 przez wali7

Ostatnia aktualizacja: 28.03.2025 11:07:02 przez wali7
[#9] Re: Pytanie o wyjście VIDEO Amiga 600

@wali7, post #8

Tak kupiłem go wraz z 128 i aż się zdziwiłem że taki nie pozorny monitor a tyle ma problemów. Kiedyś miałem zwykły jakiś monitor Commodore do c64 bez RGB i wszystko dało radę podłączyć. Kusi jednak żeby dodac albo sprzedać, bo chciałem go używać i ze snem, c128 oraz Amigą...
[#10] Re: Pytanie o wyjście VIDEO Amiga 600

@wali7, post #4

Composite generuje kiepski obraz, więc generalnie nie warto go używać.

Be przesady, ja praktycznie wszystko mam po Composite. Powinieneś zobaczyć np. mój obraz Atari 65XE po Composite.
[#11] Re: Pytanie o wyjście VIDEO Amiga 600

@_DiskDoctor_, post #10

wszystko mam po Composite

Mówiąc między nami, źle czynisz. Composite to jakość z lat 40. ubiegłego wieku.
Jakość obrazu jest bardzo słaba, niewiele lepsza od anteny.

Powinieneś zobaczyć np. mój obraz Atari 65XE po Composite

Zobaczyć? Taki widok może wywołać nieodwracalne zmiany
w psychice widza.

A Atari 65xe generuje obraz s-video czy svhs; obraz bajka.
Mogę zrobić fotkę jakości s-video.
Niektóre telewizory mają możliwość wyboru s-video,
które idzie przez euro scart.
1
[#12] Re: Pytanie o wyjście VIDEO Amiga 600

@Marcin27411, post #11

Composite to jakość z lat 40. ubiegłego wieku.

W moim TV z analog jest tylko wejście Composite.

To najbardziej kompromisowa opcja zatem.
[#13] Re: Pytanie o wyjście VIDEO Amiga 600

@wnuczus, post #9

bo to dedykowany monitor pod 128
Najtaniej bez grzebania to można kupić modulator do A500 i podłączyć do A600.
Będziesz miał wtedy composite w A600

Najlepiej było by mu dorobić SCART
[#14] Re: Pytanie o wyjście VIDEO Amiga 600

@_DiskDoctor_, post #12

W moim TV z analog jest tylko wejście Composite.

Temat chyba nie dotyczy jednak telewizorów lcd.
U mnie na konsolce super nes s-video na tv crt
14 cali dobrze wygląda. Powiedziałbym, że to
jakieś 85 proc. jakości rgb. Composite
oceniłbym na tym odbiorniku na jakieś 30 proc.
jakości rgb max.

1
[#15] Re: Pytanie o wyjście VIDEO Amiga 600

@wnuczus, post #1

Jeszcze jedno pytanie, gdy opalam workbencha na kablu podlaczonego do gniazda VIDEO do innego telewizora zwykłego starego CRT ze scartem WORKBENCH miga jak by była zła częstotliwość odświeżania? Jak odpalam gre np z dyskietki śmiga Jakieś pomysły?
[#16] Re: Pytanie o wyjście VIDEO Amiga 600

@wnuczus, post #15

Zapewne jest ustawiony tryb interlace ("LACE"), to są tryby które mają większą rozdzielczość w pionie (około 500-600 punktów zamiast 250-300). Jednak ceną jest miganie takiego trybu.
Musisz w katalogu prefs (która to wersja Workbencha?) znaleźć program ScreenMode i zmienić rozdzielczość na mniejszą.
[#17] Re: Pytanie o wyjście VIDEO Amiga 600

@wali7, post #16

3.1 Ja mogę to spróbowac wyklikać tylko ciężko mi teraz znaleźć odpowiednią opcję :) szukać katalogu prefs?
[#18] Re: Pytanie o wyjście VIDEO Amiga 600

@wnuczus, post #17

Dh:0:prefs:screen mode
[#19] Re: Pytanie o wyjście VIDEO Amiga 600

@Biegu86, post #18

Wszystko śmiga, teraz trochę trudno się czyta, bo aż się kręci w głowie ale to może ustawienia kontrastu
[#20] Re: Pytanie o wyjście VIDEO Amiga 600

@wnuczus, post #19

Albo odzwyczaiłeś się od CRT albo jeszcze coś jest nie tak. W starych monitorach często kondensatory wysychają i odbija się to na jakości obrazu. Może nagraj filmik telefonem i gdzieś wrzuć. Nie odda to pełnego odczucia, ale może coś się jesscze da zdiagnozować.
1
[#21] Re: Pytanie o wyjście VIDEO Amiga 600

@snifferman, post #20

Więc tak wygląda, obraz np jak odpale grę z dyskietki jest jak by inna roździelczość i mniej kolorów ale litery są dla mnie wyraźniejsze

Tak wygląda jak odpalę normalnie

A takie mam ustawienia ekranu

[#22] Re: Pytanie o wyjście VIDEO Amiga 600

@wnuczus, post #21

Pod Workbenchem masz standardowe 640x256 i max 16kolorow, tyle ile udostępnia ECS.
Gry mają najczesci 320x256 (200) i mają więcej kolorów, a wielkość czcionki zależy jaką uzył twórca gry.
[#23] Re: Pytanie o wyjście VIDEO Amiga 600

@Norbert, post #22

Ok ale zobacz jak czytelne są napisy na 1 screenie w porównaniu do 2
[#24] Re: Pytanie o wyjście VIDEO Amiga 600

@wnuczus, post #23

To sobie zmień czcionkę na większą
Odpowiedni program masz w PREFS
2
[#25] Re: Pytanie o wyjście VIDEO Amiga 600

@Norbert, post #24

No właśnie to nie zwiele zmienia po prostu staje się bardziej rozmazana... może chodzi o kontrast pomięzy kolorami? Nie wiem ale wygląda to strasznie
[#26] Re: Pytanie o wyjście VIDEO Amiga 600

@wnuczus, post #25

W programie "Fonts" w szufladzie "Prefs" na partycji systemowej ustaw sobie domyślną czcionkę wybierając z menu "Reset to Defaults" i klikając "Use" lub "Save".

Na ekranie 1 to jest domyślna czcionka "Topaz".

Na ekranie 2 jest cieńsza czcionka, stąd nieczytelna.

Dodane: Co do tej białej obwódki wokół literek to najpewniej powoduje ją jakiś dodatkowy program startowy z szuflady "WBStartup". Żeby go wyłączyć przenieś go w inne miejsce przeciągając ikonkę (np. do "WBStartup-Disabled").

Ostatnia aktualizacja: 31.03.2025 12:40:50 przez Hexmage960
[#27] Re: Pytanie o wyjście VIDEO Amiga 600

@Hexmage960, post #26

Dzięki teraz jest dobrze, co prawda nie było nic w WBS Startup, ale wystarczyło w edycji ustawień ikon zmienić na topaz i dać szare tło i czarny napis i jest super:)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem