[#1] ESCOM Amiga 1200 FDD
witam , posiadam a1200 wyprodukowana przey Escom (Magic) wiem ze montowano tam stacje fdd z PC i dostosowywano do amigi czyli 880kb, jest jakis sposob na przerobke tej stacji by czytala dyski HD chodyi mi o przenoszene danych z PC - i tak wiem ze mozna przenosic 720 kb przez PC0 ale lepiej miec 1.44 ;)
[#2] Re: ESCOM Amiga 1200 FDD

@fibi, post #1

Schemat był w Magazynie Amiga i jest bodajże na Aminecie (chyba w docs/hard).
[#3] Re: ESCOM Amiga 1200 FDD

@fibi, post #1

Z tego co wiem to z tymi Amiga'mi było trochę kłopotu:
http://www.softpres.org/article:hard:fixing_the_amiga_technologies_a1200_fdd_connector
http://www.softpres.org/article:hard:modifying_the_pansonic_ju-257a605p_fdd

Natomiast jeżeli chodzi o stację hd do Amigi - podobno za obsługę floppy'a odpowiedzialna była Paula, która nie doczekała się następcy (następczyni):
http://en.wikipedia.org/wiki/Floppy_disk
(przeczytaj tekst obok zdjęcia Pauli).

Czytałem gdzieś jeszcze, że ostatnie wersje Amigi 3000 lub 4000 miały tą właśnie stację lub można było ją kupić oddzielnie.

pozdrawiam
M
[#4] Re: ESCOM Amiga 1200 FDD

@MavenFoo, post #3

moim zdaniem bylo wiecej pozytku z tej stacji niz klopotu.. Zreszta juz sobie poradzilem bez ingenrencji w hardware. Czyta mi dyski zarówno sformatowane winde na 1.44 jak i amigowe 1.44 i 880 kb dzieki programikowi z Aminetu oraz crossdos 7.. pozdrawiam
[#5] Re: ESCOM Amiga 1200 FDD

@fibi, post #4

Możesz napisać coś więcej na ten temat?

Jaki programik?
Jak to zrobiłeś?
Jaki masz model stacji w swojej Ami?

[#6] Re: ESCOM Amiga 1200 FDD

@cichym, post #5

moge

stacje mam zwyczajna z zestawu Amiga Magic czyli made by Escom a jak zapewne wiesz te stacje to zwykle stacje PC-towe dostosowane do amigi czyli czytaja dyskietki DD.

na pierwszy ogien zainstalowalem programik z aminetu:
http://aminet.net/package/docs/hard/HiDensity

który pozwala na formatowanie i czytanie dyskietek 1.44 czyli HD

potem zainstalowalem sytem plikow fat95 ( raczej niepotrzebnie )
a na koniec uzylem crossdosa ver 7.01 - zródla nie podaje bo nie jestem pewien czy to legalne Bez nowego crossdosa mozemy sobie jedynie 720 kb przenosic...

Dzieki takiem rozwiazniu mozna nagrywac cale ADFy na dyskietke HD i amisia widzi system plikow z pieca bez obcinania nazw do 8 znaków
[#7] Re: ESCOM Amiga 1200 FDD

@fibi, post #6

Dzięki :D

[#8] Re: ESCOM Amiga 1200 FDD

@fibi, post #6

Czy taśme z pozamienianymi żyłami które niby pozwlają korzystać z pectetowych napędów HD rzeczywiście działają(e co pojawiają sie co raz na allegro)

Mam zamiar kupić sobie zewnętrzną stację dd do amigi, a wewnątrz zamontować normalną PCtową HD, aczkolwiek czy będzie ona działać bez żadnych sterowników, dokładnie tak jak dd?

Chodzi o to, że jak bym chcial jakąś gre sobie nagrac na hd, i normalnie z niej korzystać, czy nie będzie z tym problemów

[#9] Re: ESCOM Amiga 1200 FDD

@fibi, post #6

tez kiedys cudowalem z tym programem ale nie udalo mi sie niczego zdzialac ale crossdosa nie uzylem

[#10] Re: ESCOM Amiga 1200 FDD

@Bagheera, post #8

no pewno ze dzialaja, ale po co kupowac jak w kilka minut mozna samemu sobie tasme przerobic za pomoca ostrego noza i lutownicy

[#11] Re: ESCOM Amiga 1200 FDD

@vi-bee, post #10

Działają, sam takiej używam :)
[#12] Re: ESCOM Amiga 1200 FDD

@vi-bee, post #10

taśmę to sobie przerobię sam, ale chce mieć i hd i dd, dd na zewnątz, hd w środku : )

[#13] Re: ESCOM Amiga 1200 FDD

@Bagheera, post #8

Żeby nagrywać i odtwarzać pecetowe dyskietki to zdaje się, że trzeba po prostu podłączyć taką stacje, bez żadnych kombinacji, ale to chyba tylko w commodorowych amigach.

[#14] Re: ESCOM Amiga 1200 FDD

@arti4-92, post #13

Aby dołączyć stację pc do commodorowskiej ami potrzeba zrobić trochę "kombinacji".
Taka stacja nie będzie chciała działać jako HD. *patrz ostatni podpunkt
To co opisał fibi jest w pewnym sensie rewelacją, gdyż wedle dotychczasowych opinii, zwykła stacja HD od PC nie będzie potrafiła działać w ami jako HD gdyż Paula nie potrafi przyjmować danych z dwa razy większą szybkością niż normalna (tak działają stacje PC 1.44, w Ami stacja w trybie HD kręci się dwa razy wolniej.
Istniały jednak sterowniki pozwalające wyciągnąć 1.4 MB na amigach escomowych, jednak te rozwiązania były kompatybilne same ze sobą: nie potrafiły współpracować ani z dyskietkami PC 1.44 MB ani Ami 1.76 MB.
Widać coś się zmieniło na lepsze :) (co jednak sprzeczne jest z teorią przytoczoną powyżej... tym gorzej dla teorii), szkoda tylko że tak późno (ja na przykład nie mam już żadnej stacji ani w PC, ani w Pegu - ostały się tylko w Amigach).
* Możliwe więc, że stacja PC podpięta przerobionym kablem do Ami będzie potrafiła współpracować z dyskietkami PC1.44 po zastosowaniu opisanego prze fibi softu. Na pewno jednak wymagać to będzie "kombinacji" ;)
[#15] Re: ESCOM Amiga 1200 FDD

@wali7, post #14

Gdzieś na ppa przeczytałem że stacja eskomowa to po prostu stacja hd, a podłączona do amigi c= będzie zadziałać jak pecetowa stacja dyskietek.

[#16] Re: ESCOM Amiga 1200 FDD

@MavenFoo, post #3

MavenFoo napisał(a):

> Amiga'mi

gratuluje. na takie cos nie kazdy by wpadl.

> floppy'a

ciekawe jak to wymawiasz :>
[#17] Re: ESCOM Amiga 1200 FDD

@Valwit, post #16

Nie apostrof tylko myśniek
Nie " ' " tylko "-- "

[#18] Re: ESCOM Amiga 1200 FDD

@arti4-92, post #15

Tak, stacje które zakładał escom to były zwykłe stacje PC HD, była tylko zmodyfikowana (nieznacznie) płyta główna. W takich Amigach nie działaja stacje Amigowe, a gdyby chcieć użyć takiej stacji w Commodorowskiej Ami należałoby użyć przerobionego kabla - jak przy każdej innej stacji od PC. Oczywiście będzie to działać jako DD.
[#19] Re: ESCOM Amiga 1200 FDD

@wali7, post #18

W takich Amigach nie działaja stacje Amigowe
Jak nie jak tak? Pamiętam jeszcze jak pewien osobnik siedzący metr ode mnie w swojej poprzedniej A1200 Escom wyrwał przez przypadek głowicę, to normalnie mu działała stacja z A500. Tylko brakowało tej boskiej ciszy jak to przy stacjach z Escomowych A1200 było..
Aktualnie mamy tutaj też taką Ami z oryginalną Escowatą stacyją dyskietyjek i zaraz wypróbujemy to rozwiązanie ;)

Pozdrawiam
[#20] Re: ESCOM Amiga 1200 FDD

@wali7, post #18

ja mialem amige escomu i zeby podlaczyc stacje pc musialem przerabiac kabel

[#21] Re: ESCOM Amiga 1200 FDD

@vi-bee, post #20

mam amigę magic z escomu, JU-257A605P stację dyskietek oraz płytę główną 1d4

czy ta stacja w tej konfiguracji pozwala mi na używanie dyskietek HD jako DD po zalepieniu dziury? (do wszystkiego, zarówno jako systemowe, jak i ndos), w zasadzie tylko na tym mi zależy, jak będę chciał jakąś gierke nagrać, i odpalić

transfer plików amy<->PC bedę miał za pośrednictwem LANu

[#22] Re: ESCOM Amiga 1200 FDD

@Bagheera, post #21

probuj, przeciez kompa nie wysadzisz;) beda dzialac, nawet nic zaklejac nie trzeba, sam mam ami escom z orgyginalnym fdd i dziala na niej wszystko.

[#23] Re: ESCOM Amiga 1200 FDD

@Banderas, post #22

Mam pytanie do elektroników. Żeby pecetowa stacja FDD podłączona do Amigi czytała i zapisywała dyskietki HD musi mieć układ zmniejszający obroty o połowę. Robi sie to za pomocą układu dzielącego częstotliwość kwarca o połowe, np. 4 MHz na 2 MHz. Pytanie brzmi: co sie stanie po wylutowaniu oryginalnego kwarca i wlutowaniu na jego miejsce na stałe kwarca o połowe mniejszej częstotliwości? Teoretycznie nie powinno być problemów z dyskietkami HD, a żeby używać dyskietek DD zawsze można mieć podłączone 2 stacje. Problem w tym że nie wiem czy po wymianie kwarca taka stacja będzie działać. Jeśli by taka przeróbka działała mielibyśmy problem ze stacjami z głowy, koszty takiej przeróbki są małe. Czy ktoś już próbował coś takiego zrobić?

[#24] Re: ESCOM Amiga 1200 FDD

@Banderas, post #22

działa ^^

[#25] Re: ESCOM Amiga 1200 FDD

@Olek, post #23

Tam chyba są jeszcze czujniki które trzeba by oszukać. Mierzą szybkość obrotu napędu. Więc chyba od tak sobie to nie wyjdzie.

@Bagheera

sprawdzałeś to? Na bank to działa? na jakim flopie?

Benedykt Dziubałtowski

[#26] Re: ESCOM Amiga 1200 FDD

@Benedykt Dziubałtowski, post #25

Panasonic JU-257A605P, zalepiłem dziurkę na 2 dyskietkach HD, i nagrałem ruffn'tumble programem adf2disk, reboot, i gra bez problemu odpaliła się z tak nagranej dyskietki.
Pod systemem BEZ zalepiania dziury, normalnie sformatowałem ją jako HD, też działa, pliki się kopiują.

[#27] Re: ESCOM Amiga 1200 FDD

@Benedykt Dziubałtowski, post #25

Gdzieś czytałem że trzeba wywiercic dodatkową dziure, w ten sposób oszukuje sie czujnik obrotów.

[#28] Re: ESCOM Amiga 1200 FDD

@fibi, post #6

Czyli po zastosowaniu tego device i odpowiedniej moutlisty mogles nagrywac na dyskietki HD 1.44MB?
Pecet nie mial problemu z odczytem?
Czy dyskietki HD sformatowane pod PC moza odczytac tą moutlistą na Amidze?

Jesli to wszystko prawda to Commodore mial "kiepskich programistow i sprzetowcow", bo wystarczyl sterownik, stacja HD i pod systemem Amiga widzi dyskietki 1.44MB

ps.
Całosc, po malych przerobkach, powinna zadzialac rowniez na Amigach "nie Escomowych"
[#29] Re: ESCOM Amiga 1200 FDD

@fibi, post #4

Czyta mi dyski zarówno sformatowane winde na 1.44 jak i amigowe 1.44 i 880 kb

Jest coś takiego jak "amigowe 1.44"? Zawsze myślałem, że amigowe to jest 1.76. Zresztą jak używałem jeszcze AmigiClassic to miałem taką stację (z A4000) i działała dobrze (jak na stację dysków).

[#30] Re: ESCOM Amiga 1200 FDD

@Norbert, post #28

Fibi mozesz odpowiedziec na moje pytania?
http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=56972&t=53369&odpowiedz=1#reply_56972
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem