witam , posiadam a1200 wyprodukowana przey Escom (Magic) wiem ze montowano tam stacje fdd z PC i dostosowywano do amigi czyli 880kb, jest jakis sposob na przerobke tej stacji by czytala dyski HD chodyi mi o przenoszene danych z PC - i tak wiem ze mozna przenosic 720 kb przez PC0 ale lepiej miec 1.44 ;)
Natomiast jeżeli chodzi o stację hd do Amigi - podobno za obsługę floppy'a odpowiedzialna była Paula, która nie doczekała się następcy (następczyni): http://en.wikipedia.org/wiki/Floppy_disk
(przeczytaj tekst obok zdjęcia Pauli).
Czytałem gdzieś jeszcze, że ostatnie wersje Amigi 3000 lub 4000 miały tą właśnie stację lub można było ją kupić oddzielnie.
moim zdaniem bylo wiecej pozytku z tej stacji niz klopotu.. Zreszta juz sobie poradzilem bez ingenrencji w hardware. Czyta mi dyski zarówno sformatowane winde na 1.44 jak i amigowe 1.44 i 880 kb dzieki programikowi z Aminetu oraz crossdos 7.. pozdrawiam
stacje mam zwyczajna z zestawu Amiga Magic czyli made by Escom a jak zapewne wiesz te stacje to zwykle stacje PC-towe dostosowane do amigi czyli czytaja dyskietki DD.
na pierwszy ogien zainstalowalem programik z aminetu:
http://aminet.net/package/docs/hard/HiDensity
który pozwala na formatowanie i czytanie dyskietek 1.44 czyli HD
potem zainstalowalem sytem plikow fat95 ( raczej niepotrzebnie )
a na koniec uzylem crossdosa ver 7.01 - zródla nie podaje bo nie jestem pewien czy to legalne Bez nowego crossdosa mozemy sobie jedynie 720 kb przenosic...
Dzieki takiem rozwiazniu mozna nagrywac cale ADFy na dyskietke HD i amisia widzi system plikow z pieca bez obcinania nazw do 8 znaków
Czy taśme z pozamienianymi żyłami które niby pozwlają korzystać z pectetowych napędów HD rzeczywiście działają(e co pojawiają sie co raz na allegro)
Mam zamiar kupić sobie zewnętrzną stację dd do amigi, a wewnątrz zamontować normalną PCtową HD, aczkolwiek czy będzie ona działać bez żadnych sterowników, dokładnie tak jak dd?
Chodzi o to, że jak bym chcial jakąś gre sobie nagrac na hd, i normalnie z niej korzystać, czy nie będzie z tym problemów
Żeby nagrywać i odtwarzać pecetowe dyskietki to zdaje się, że trzeba po prostu podłączyć taką stacje, bez żadnych kombinacji, ale to chyba tylko w commodorowych amigach.
Aby dołączyć stację pc do commodorowskiej ami potrzeba zrobić trochę "kombinacji".
Taka stacja nie będzie chciała działać jako HD. *patrz ostatni podpunkt
To co opisał fibi jest w pewnym sensie rewelacją, gdyż wedle dotychczasowych opinii, zwykła stacja HD od PC nie będzie potrafiła działać w ami jako HD gdyż Paula nie potrafi przyjmować danych z dwa razy większą szybkością niż normalna (tak działają stacje PC 1.44, w Ami stacja w trybie HD kręci się dwa razy wolniej.
Istniały jednak sterowniki pozwalające wyciągnąć 1.4 MB na amigach escomowych, jednak te rozwiązania były kompatybilne same ze sobą: nie potrafiły współpracować ani z dyskietkami PC 1.44 MB ani Ami 1.76 MB.
Widać coś się zmieniło na lepsze :) (co jednak sprzeczne jest z teorią przytoczoną powyżej... tym gorzej dla teorii), szkoda tylko że tak późno (ja na przykład nie mam już żadnej stacji ani w PC, ani w Pegu - ostały się tylko w Amigach).
* Możliwe więc, że stacja PC podpięta przerobionym kablem do Ami będzie potrafiła współpracować z dyskietkami PC1.44 po zastosowaniu opisanego prze fibi softu. Na pewno jednak wymagać to będzie "kombinacji" ;)
Tak, stacje które zakładał escom to były zwykłe stacje PC HD, była tylko zmodyfikowana (nieznacznie) płyta główna. W takich Amigach nie działaja stacje Amigowe, a gdyby chcieć użyć takiej stacji w Commodorowskiej Ami należałoby użyć przerobionego kabla - jak przy każdej innej stacji od PC. Oczywiście będzie to działać jako DD.
W takich Amigach nie działaja stacje Amigowe
Jak nie jak tak? Pamiętam jeszcze jak pewien osobnik siedzący metr ode mnie w swojej poprzedniej A1200 Escom wyrwał przez przypadek głowicę, to normalnie mu działała stacja z A500. Tylko brakowało tej boskiej ciszy jak to przy stacjach z Escomowych A1200 było..
Aktualnie mamy tutaj też taką Ami z oryginalną Escowatą stacyją dyskietyjek i zaraz wypróbujemy to rozwiązanie ;)
mam amigę magic z escomu, JU-257A605P stację dyskietek oraz płytę główną 1d4
czy ta stacja w tej konfiguracji pozwala mi na używanie dyskietek HD jako DD po zalepieniu dziury? (do wszystkiego, zarówno jako systemowe, jak i ndos), w zasadzie tylko na tym mi zależy, jak będę chciał jakąś gierke nagrać, i odpalić
transfer plików amy<->PC bedę miał za pośrednictwem LANu
Mam pytanie do elektroników. Żeby pecetowa stacja FDD podłączona do Amigi czytała i zapisywała dyskietki HD musi mieć układ zmniejszający obroty o połowę. Robi sie to za pomocą układu dzielącego częstotliwość kwarca o połowe, np. 4 MHz na 2 MHz. Pytanie brzmi: co sie stanie po wylutowaniu oryginalnego kwarca i wlutowaniu na jego miejsce na stałe kwarca o połowe mniejszej częstotliwości? Teoretycznie nie powinno być problemów z dyskietkami HD, a żeby używać dyskietek DD zawsze można mieć podłączone 2 stacje. Problem w tym że nie wiem czy po wymianie kwarca taka stacja będzie działać. Jeśli by taka przeróbka działała mielibyśmy problem ze stacjami z głowy, koszty takiej przeróbki są małe. Czy ktoś już próbował coś takiego zrobić?
Panasonic JU-257A605P, zalepiłem dziurkę na 2 dyskietkach HD, i nagrałem ruffn'tumble programem adf2disk, reboot, i gra bez problemu odpaliła się z tak nagranej dyskietki.
Pod systemem BEZ zalepiania dziury, normalnie sformatowałem ją jako HD, też działa, pliki się kopiują.
Czyli po zastosowaniu tego device i odpowiedniej moutlisty mogles nagrywac na dyskietki HD 1.44MB?
Pecet nie mial problemu z odczytem?
Czy dyskietki HD sformatowane pod PC moza odczytac tą moutlistą na Amidze?
Jesli to wszystko prawda to Commodore mial "kiepskich programistow i sprzetowcow", bo wystarczyl sterownik, stacja HD i pod systemem Amiga widzi dyskietki 1.44MB
ps.
Całosc, po malych przerobkach, powinna zadzialac rowniez na Amigach "nie Escomowych"
Czyta mi dyski zarówno sformatowane winde na 1.44 jak i amigowe 1.44 i 880 kb
Jest coś takiego jak "amigowe 1.44"? Zawsze myślałem, że amigowe to jest 1.76. Zresztą jak używałem jeszcze AmigiClassic to miałem taką stację (z A4000) i działała dobrze (jak na stację dysków).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.