kategoria: A1200
[#1] Sum 1200 Nie działa prawidłowo
Cześć
Mam problem z kontrolerem klawiatury do amigi 1200.
Po włączeniu Amigi sum nie działa do momentu aż odłączę i podłączę klawiaturę, problem dotyczy wszystkich klawiatur USB.
Po wyjęciu z płyty głównej wszystkich rozszerzeń i wymianie zasilacza problem nie ustąpił.
Ma ktoś pomysł co powoduje taki błąd i jak to naprawić?

Amiga1200 Rev2B

tu przykład Video
https://www.youtube.com/shorts/wg5poscQcVo
[#2] Re: Sum 1200 Nie działa prawidłowo

@Viger82, post #1

1 Nie wiem co jest na tym filmie pokazane

2 Mam też 2.B i miałem i używałem Suma

3. Ja mam też klawiaturę bezprzewodową

4. U mnie po włączeniu Amigi aby klawiatura działała, musiałem ją włączyć przyciskiem

5. Zobacz manual — tam są jakieś pojedyncze switche w tym Sumie z pamięci
[#3] Re: Sum 1200 Nie działa prawidłowo

@_DiskDoctor_, post #2

W moim przypadku Sum miewa problemy z inicjacja od momentu zmiany zasilacza - ten daje minimalnie niższe napięcie 5V.
[#4] Re: Sum 1200 Nie działa prawidłowo

@_DiskDoctor_, post #2

Po włączeniu komputera dioda na sum'ie nie świeci się a klawiatura nie działa.
Po wyjęciu odbiornika USB i podłączeniu z powrotem dioda zaczyna się świecić a klawiatura działa poprawnie.
Lecz po wyłączeniu i włączeniu zasilania znów sum nie świeci diodą a klawiatura nie działa.

Przy każdym włączeniu Amigi muszę wyjąć odbiornik usb od klawiatury i włożyć go ponownie aby klawiatura działała. jest to irytujące.

To jest mój drugi Sum co tak działa, więc to raczej problem z amigą?

Sprawdzę instrukcję co do tych przełączników.
[#5] Re: Sum 1200 Nie działa prawidłowo

@bobycob, post #3

Za jakiś czas sprawdzę na zasilaczu kolegi.
[#6] Re: Sum 1200 Nie działa prawidłowo

@Viger82, post #5

Wygląda jakby procesor w Sumie nie wstawał albo wchodził w jakiś dziwny tryb. To może być związane z czasem narastania napięcia po podłączeniu zasilania Amigowego albo może być spowodowane wadliwym układem zasilania w Sumie (za małe kondensatory przy stabilizatorze, albo coś, nie wiem jaki tam jest procesor, pewnie STM32 zasilany 3.3V przez stabilizator). Ja bym próbował podłączyć tylko zasilanie bez innych linii i sprawdzał czy wtedy będzie OK. Tylko, że do tego trzeba polutować przejściówkę.

Najpierw sprawdzaj na innych Amigach, nic innego się nie wymyśli.
[#7] Re: Sum 1200 Nie działa prawidłowo

@bfgmatik, post #6

Podobne wyciągnąłem wnioski ale nie znam się aż tak dobrze.
Wygląda jakby procesor w sumie uruchamiał si e za późno i nie zdążał synchronizować danych.
Ale jak kolega pisał wyżej rzeczywiście może to być wynik obniżonego napięcia.
[#8] Re: Sum 1200 Nie działa prawidłowo

@Viger82, post #4

To jest mój drugi Sum co tak działa, więc to raczej problem z amigą?

A jaki system to?
[#9] Re: Sum 1200 Nie działa prawidłowo

@Viger82, post #7

Teraz dopiero sprawdziłem, że Sum jest oparty na jakimś 5-woltowym Microchipie i że wpina się go na układ CIA. Wcześniej myślałem, że to emulator myszy w port myszy :).

Może faktycznie jest jakiś problem z synchronizacją, może być jeszcze tak, że Amiga za długo wstaje z resetu i nie wysyła ACK'a na czas. Bo normalnie układ klawiatury po włączeniu testuje komunikację i czeka na ACK'a, nie wiadomo jak to zostało rozwiązane w oprogramowaniu Suma i co oznacza niezapalająca się dioda po włączeniu.

Powodów może być wiele, trudno coś doradzić.

UPDATE: No dobra, teraz doczytałem, że wyjęcie odbiornika z USB pomaga, więc to nie synchronizacja po stronie Amigi. Więc teraz bym obstawiał, że jest problem z enumeracją urządzenia USB (odbiornika) po włączeniu zasilania.

Ostatnia aktualizacja: 28.03.2025 21:05:25 przez bfgmatik
[#10] Re: Sum 1200 Nie działa prawidłowo

@bfgmatik, post #9

Sprawdziłem na zasilaczu z porządnymi parametrami 5,07v 12.1v pod obciążeniem
Zmiana zasilacze nie pomogła.
Jutro może jeszcze prysnę czymś na styki ale wątpię ze to pomoże.
[#11] Re: Sum 1200 Nie działa prawidłowo

@Viger82, post #10

Napisz priv do użytkownika Spidi na ppa. To producent tego sprzętu.
1
[#12] Re: Sum 1200 Nie działa prawidłowo

@Viger82, post #10

Przyczyny tego stanu mogą być dwie. Pierwsza to zbyt duży pik prądowy wytwarzany przez odbiornik. To może doprowadzić do niewłaściwego działania MCU.
Druga sprawa to stos USB nie radzi sobie z tym odbiornikiem USB. Wcześniej jednak pisałeś, że odłączenie i podłączenie odbiornika powoduje, że klawiatura jest wykrywana i działa. W takim wypadku obstawiałbym przypadek nr.1
Co do mocniejszego zasilacza, to nie jest powiedziane, że w miejscu układu CIA będziesz miał także 5V. Spadek napięcia może wystąpić gdzieś na całej linii zasilania, na której znajduje się ów CIA przez którego jest zasilany Sum. Powiedz mi czy w momencie włączenia Amigi z Sumem ale bez podłączonego odbiornika USB coś się dzieje z diodą LED?
Jeśli chodzi o sam mikrokontroler, to jest to 16 bitowy MCU w wersji 3.3V posiadający piny z tolerancją na 5V.

I jeszcze jedno, proszę podaj model tej klawiatury.

Ostatnia aktualizacja: 29.03.2025 16:24:25 przez spidi
1
[#13] Re: Sum 1200 Nie działa prawidłowo

@spidi, post #12

Czy podłączenie klawiatury przez hub USB zasilany swoim zasilaczem może rozwiązać problem ?
[#14] Re: Sum 1200 Nie działa prawidłowo

@spidi, post #12

Na U7 VCC mam 4,66v to raczej mało.
Klawiatury na kturych sprawdzałem to:.
Royal Kludge RK100
LogitechG15
Aigo a100
Na wszystkich klawiaturach sprawa wygląda tak samo.
Przy włączeniu zasilania dioda na sum'ie mruga bardzo szybko przez krótką chwilę,
tak z 2 mrugnięcia w pól/ćwierć sekundy.
[#15] Re: Sum 1200 Nie działa prawidłowo

@Viger82, post #14

Te 4.66V to może być niestety mało dla odbiornika USB, który jest zasilany z Amigowych 5V.
Obecna wersja firmware dla Suma ma zaszytą eksperymentalną obsługę HUBów USB, niestety nie wszystkie działają. Jeśli masz jakiegoś HUBa ze swoim zewnętrznym zasilaniem możesz sprawdzić czy Sum będzie z nim współpracował. HUB powinien załatwić problem słabego napięcia 5V z Amidze.
[#16] Re: Sum 1200 Nie działa prawidłowo

@spidi, post #15

HUB'a nie mam ale spróbuje pożyczyć do testu.
Mogę podać 5v na sam odbiornik z zasilacza laboratoryjnego.
Pewnie wypadało by wtedy połączyć masy.
[#17] Re: Sum 1200 Nie działa prawidłowo

@Viger82, post #16

Jeśli nie masz doświadczenia z elektroniką lepiej się nie baw. Szkoda Amigi jeśli coś pójdzie nie tak, a Suma można naprawić łatwiej.
[#18] Re: Sum 1200 Nie działa prawidłowo

@Viger82, post #16

Jeżeli na układzie U7, pin 22 masz napięcie 4,66V to praktycznie możemy przyjąć, że cała Amiga jest zasilana takim napięciem bo przecież chyba w 1200 całe zasilanie jest rozprowadzane przez jedną z warstw 4-warstwowej płyty, nie ma mowy o spadkach napięć na samej płycie.

Chyba trzeba zacząć od przynajmniej chwilowej podmianki zasilacza i sprawdzenia czy spadek napięcia będzie mniejszy bo może komputer jakoś przeciąża zasilacz albo sam zasilacz jest problemem.

Ja bym jeszcze na próbę nalutował elektrolit ze 470uF bezpośrednio na Suma, ale trzeba wiedzieć co i gdzie, żeby nie narobić szkód.
[#19] Re: Sum 1200 Nie działa prawidłowo

@bfgmatik, post #18

Lutować potrafię dosyć ładnie, od czasu do czau buduje drony.
Co do zasilacza pożyczę od kolegi jakiś i wtedy pomierzę napięcia na płycie.
A co do kondensatora to nie bardzo wiem jak i gdzie, chyba ze na zasilaniu odbiornika?
[#20] Re: Sum 1200 Nie działa prawidłowo

@Viger82, post #19

No tak, tam gdzieś na tych goldpinach idących do złącza USB, pomiędzy 5V i masą. Może coś pomoże.
[#21] Re: Sum 1200 Nie działa prawidłowo

@bfgmatik, post #20

Jutro sprawdzę, dzisiaj nie dam rady :)
[#22] Re: Sum 1200 Nie działa prawidłowo

@Viger82, post #21

Na zasilaczu 5v mam 4,93
A na simie na wyjściu usb 4.77
Wydaje mi się że to duży spadek i problem leży po stronie płyta Amigi.
Co mogłoby tak obniżać napięcie?
Wstawienie kondensatora w miejsce zasilania odbiornika nic nie zmienia w tym przypadku.
[#23] Re: Sum 1200 Nie działa prawidłowo

@Viger82, post #22

Na początek przeczyść gniazdo zasilania i wtyk. Najlepiej mechanicznie, bo podlewanie chemii może nie być wystarczające jeśli masz tam tlenki i siarczki odłożone.
Spadek możesz mieć na złączach.

Ostatnia aktualizacja: 01.04.2025 14:37:35 przez Kilos
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem