kategoria: A600
[#1] Nie działające klawisze od ESC aż po HELP NA A600
Miałem od samego początku podejrzenia, że coś jest nie tak. Bo w grach nie działały, ale myślałem, że może po prostu te gry nie mają obsługi klawiszy typu ESC F1 - F10 w tym help, lecz po tym jak udało mi się wrzucić program do testowania klawiatury dostałem potwierdzenie, że klawisze te nie działają https://www.youtube.com/watch?v=FH-j1M5mwU8
Jakie mam możliwości?
[#2] Re: Nie działające klawisze od ESC aż po HELP NA A600

@wnuczus, post #1

Wymiana membrany, naprawa membrany (pewnie 1-2 ścieżki uszkodzone ale to nie musi się udać), zakup innej klawiatury

Ale najpierw upewnij się, że taśma klawiatury jest prawidłowo włożona w gniazdo na płycie.

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2025 09:12:12 przez perinoid
[#3] Re: Nie działające klawisze od ESC aż po HELP NA A600

@wnuczus, post #1

Kondensatory wymieniłeś?
[#4] Re: Nie działające klawisze od ESC aż po HELP NA A600

@amikoksu, post #3

sprzedający twierdził, że była po całkowitym recapie
[#5] Re: Nie działające klawisze od ESC aż po HELP NA A600

@wnuczus, post #4

Recap nie ma nic do rzeczy przy takiej awarii. Tak jak dostałeś odpowiedź, pomoże:
- wymiana membrany klawiatury - koszt ponad 100 zł, to uniwersalne rozwiązanie
- być może wystarczy naprawa uszkodzonej ścieżki na membranie klawiatury - koszt lakieru przewodzącego - 20-30 zł, często się nie da naprawić w ten sposób
- być może wystarczy wyciągnięcie i powtórne włożenie do gniazda taśmy od klawiatury, można też 1-2 mm końca taśmy obciąć nożyczkami i wsunąć do gniazda - czasami pomaga (tak kiedyś naprawiłem taśmę od klawiatury w A1200). Koszt zerowy.
3
[#6] Re: Nie działające klawisze od ESC aż po HELP NA A600

@wnuczus, post #1

1. Zakup nowej folii. 2. Sprawdzenie ścieżek na folii, prawdopodobnie jedna lub dwie ścieżki są utlenione, wtedy naprawa lakierem przewodzącym 3. Obcięcie końcówki złącza klawiatury bo być może któraś ścieżka jest już wytarta.
5. Wysłanie komuś do naprawy. 4. Zarzucenie pomysłu by interesować się Amiga i jej sprzedanie.

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2025 12:03:59 przez Stoopi
5
[#7] Re: Nie działające klawisze od ESC aż po HELP NA A600

@Stoopi, post #6

4. Zarzucenie pomysłu by interesować się Amiga i jej sprzedanie.

Ależ wodzu, co wódz...?

Pytanie do autora... czy ta klawiatura od samego początku (przed recapem) też miała ten problem czy dopiero po? Pytam bo nie wiem czy kupiłeś ją (amigę) przed czy po.

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2025 15:20:40 przez Madman
1
[#8] Re: Nie działające klawisze od ESC aż po HELP NA A600

@wali7, post #5

20-30 zł, często się nie da naprawić w ten sposób

Często się da, ale to dużo pracy i wymaga precyzji i technik. Zdejmowanie warstwy izolującej. Ja to robiłem mocną taśmą klejącą. Przyklejałem na fragment, który chciałem odizolować i odklejałem razem z zieloną warstwą. dłuższe odcinki naprawiałem używając foli aluminiowej. Wycinałem z niej nową ścieżkę i układałem w miejscu uszkodzonej. Końce łączyłem lakierem z dodatkiem srebra. Naprawiłem tak kilka klawiatur. W jednej nawet kilkanaście ścieżek i mostków idących nad innymi ścieżkami. Ta naprawa zajęła mi kilka dni, bo musiałem czekać, aż wyschnie lakier. Ścieżki idące obok siebie naprawiałem przez naklejanie kawałków słabej taśmy malarskiej tak, aby pomiędzy nimi była szczelina na lakier. Przed całkowitym wyschnięciem odrywałem taśmę i zostawały tylko cienkie linie. Czasem za jedną kolumnę klawiszy odpowiada jedna uszkodzona ścieżka. 2, 3 można jeszcze się pobawić. Jak w grę wchodzi kilka uszkodzonych obok siebie i pod mostkami to drugi raz już bym się za to nie brał, ale wtedy nie było jeszcze zamienników.
2
[#9] Re: Nie działające klawisze od ESC aż po HELP NA A600

@wnuczus, post #1

Kiedys bawilem sie w naprawe folii klawiatury w A500 - bylo kilka sciezek uszkodzonych. Czesc udalo mi sie naprawic klejem na bazie srebra, ale w koncu odpuscilem. Za duzo zabawy z tym i nie wszystkie sciezki mi sie udalo naprawic. Zamowilem sobie nowa membrane klawiatury na bazie PCB.
[#10] Re: Nie działające klawisze od ESC aż po HELP NA A600

@snifferman, post #8

Jasne. W sumie to wyraziłem to nieprecyzyjnie - da się pewnie w olbrzymiej większości wypadków, jednak niekiedy nakład pracy jest tak duży, że szkoda czasu i lepiej zamówić nową folię.
[#11] Re: Nie działające klawisze od ESC aż po HELP NA A600

@wnuczus, post #1

Przytnij końcówkę taśmy o 2mm, potem się zobaczy
[#12] Re: Nie działające klawisze od ESC aż po HELP NA A600

@nekroskop, post #11

2mm to za dużo. Ja ciąłem kiedyś 20 lat temu o pół minimetra. Taśma wtedy na dłużej starcza. Ale teraz to bym po prostu kupił nową folie.
[#13] Re: Nie działające klawisze od ESC aż po HELP NA A600

@QkiZ, post #12

obetnie 0,5 mm, nie będzie działać i będzie pytanie co dalej. Ostatnio ciąłem 2mm i działa elegancko. a tak samo cały wiersz nie działał.
Nową zawsze można kupić, ale szkoda 200 jak może działać po przycięciu.
1
[#14] Re: Nie działające klawisze od ESC aż po HELP NA A600

@nekroskop, post #13

Przed przycięciem można pomierzyć czy usterka jest przy taśmie czy głębiej.

da się pewnie w olbrzymiej większości wypadków, jednak niekiedy nakład pracy jest tak duży, że szkoda czasu i lepiej zamówić nową folię.

Wtedy chyba nie było jeszcze zamienników, a miałem uszkodzonych kilka klawiatur. W sumie chyba z 5 szt naprawiłem. Jedna została spisana na straty, bo była chyba po zalaniu i uszkodzenia były zbyt duże.
1
[#15] Re: Nie działające klawisze od ESC aż po HELP NA A600

@wali7, post #10

Też mam lipę z klawierką w A1200, część klawiszy nie działała, część działała pod srogim naciśnięciu. Kolega Mokry zanabył mi to cieńkie PCB jako zamiennik folii u Sordana, przez chwile było lepiej teraz niestety jest jeszcze gorzej niż było z oryginalną folią. Znów część klawiszy nie działa, w tym spacja, część działa pod potężnym naciskiem. Doszło do tego że korzystam z A500 z pożyczonym PiStormem, niż z "flagowej" A1260@100.
[#16] Re: Nie działające klawisze od ESC aż po HELP NA A600

@waldiamiga, post #15

Pokryj pola kontaktowe grafitem, na przykład miękkim (6B) ołówkiem.
2
[#17] Re: Nie działające klawisze od ESC aż po HELP NA A600

@waldiamiga, post #15

przez chwile było lepiej teraz niestety jest jeszcze gorzej niż było z oryginalną folią

Mój hint jest taki, że trzeba przemyć PCB oraz młoteczki acetonem. Nie IPA, nie innym alkoholem - tylko acetonem. Z doświadczeń wyszło mi, że problemem jest tłuszcz, a IPA go nie jest w stanie zmyć w wystarczającym stopniu. Aceton nie ma problemu. Pewnie inny odtłuszczacz też by dał radę. Tylko z młoteczkami ostrożnie, samą gumkę przecierać, żeby czegoś nie rozpuścić. I trzeba być dokładnym, nie po łebkach.
1
[#18] Re: Nie działające klawisze od ESC aż po HELP NA A600

@sq7bti, post #16

perinoid i sq7bti

Zastosuje się do waszych rad.
W każdym razie i tak mam kiedyś zamiar zanabyć mechanika od Kraszana.

...jak tylko znajdę luźną kasę.
[#19] Re: Nie działające klawisze od ESC aż po HELP NA A600

@perinoid, post #17

Aceton jest bardzo agresywny i rozpuszcza soldermaske i gume z młoteczków. Ja kupiłem kiedyś lakier podobno ze srebrem na ali. Pomalowałem nim młoteczki od klawiatury C64 i było to jakieś 10 lat temu. Klawiatura nadal działa. Mój jest gęsty. Można go grubo nałożyć i wtedy nie ma problemu ze ścieraniem przy pracy na stykach gdzie jest tarcie.

link
[#20] Re: Nie działające klawisze od ESC aż po HELP NA A600

@perinoid, post #17

To ja załatwiłem sobie tak membranę przy czyszczeniu IPA. Chciałem wyczyścić, a starłem ścieżki, więc ja bym jednak ostrożnie podchodził z acetonem.
1
[#21] Re: Nie działające klawisze od ESC aż po HELP NA A600

@AD99, post #20

Kiedyś prawie "naprawiłem" takim specyfikiem membranę. Po podłączeniu
nie działa; Okazało się, że trzeba odczekać aż klej przewodzący
przyschnie.
[#22] Re: Nie działające klawisze od ESC aż po HELP NA A600

@perinoid, post #17

Jeżeli problemem jest tłuszcz, to najlepsza powinna być woda z płynem do mycia naczyń...
[#23] Re: Nie działające klawisze od ESC aż po HELP NA A600

@Krashan, post #22

Gdyby problemem było zanieczyszczenie powierzchni, to objawy byłyby od samego początku. A z opisu wynika że pojawiły się z czasem. Według mnie najprawdopodobniej to wskazuje na skutki utleniania.
[#24] Re: Nie działające klawisze od ESC aż po HELP NA A600

@snifferman, post #19

Zgadza się. Dlatego napisałem, żeby młoteczki ostrożnie traktować. A PCB to raczej nikt namaczać nie będzie. Natomiast po takiej kuracji moje klawiatury na PCB pracują poprawnie.
[#25] Re: Nie działające klawisze od ESC aż po HELP NA A600

@AD99, post #20

Nie o folii mowa. Też mam doświadczenie z czyszczeniem tego IPA. Negawne.
[#26] Re: Nie działające klawisze od ESC aż po HELP NA A600

@perinoid, post #25

A, to ok. Bo wątek o folii.
[#27] Re: Nie działające klawisze od ESC aż po HELP NA A600

@perinoid, post #25

Też mam doświadczenie z czyszczeniem tego IPA. Negawne.

Alkohol ipa 99 procentowy to standardowy i uznany sposób czyszczenia
elektroniki. Nie przewodzi prądu, szybko odparowuje, nie ma reakcji
z większością plastików itp. W czym może być kłopot?
[#28] Re: Nie działające klawisze od ESC aż po HELP NA A600

@Marcin27411, post #27

W tym, że może rozpuszczać napylone na membranę ścieżki.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem