kategoria: A600
[#31] Re: pistorm600+Emu68 problem z myszką

@Marcin27411, post #30

Tu rzecz się rozchodzi nie o prędkość cpu a częstotliwość przerwania VBL 50 fps i tego że gry bardzo często dokonują co ramkę różnych modyfikacji. Pętla główna zaciąga te dane i odświeża działanie gry. Jeżeli pętla główna nie czeka na VBL lub wadliwie na nią czeka to gra może nie działać prawidłowo. W najlepszym wypadku mega szybko działać
[#32] Re: pistorm600+Emu68 problem z myszką

@Marcin27411, post #30

To nie ma nic do rzeczy.
Niektore gry byly dobrze pisane na 68000 i dzialaja na kazdym CPU o dowolnej szybkosci, a niektore nie.
I te drugie wymagaja poprawek, czasami w duzej ilosci.
O ile mnie pamiec nie myli to taka dobrze napisana gra byl Turrican 2, ale nigdy nie sprawdzalem tego na PiStormie.
[#33] Re: pistorm600+Emu68 problem z myszką

@Don_Adan, post #32

Rzecz nie leży w tym, że gra była napisana dobrze czy źle.

Gry pisane na chipset, głównie 2d takie jak Turrican czy
Jim Power powinny działać prawidłowo na szybszych
procesorach. Gry wektorowe 3d mogą działać zbyt szybko.
[#34] Re: pistorm600+Emu68 problem z myszką

@Marcin27411, post #33

Cały czas o tym piszę szeroki uśmiech
1
[#35] Re: pistorm600+Emu68 problem z myszką

@Tedy, post #34

wyłączenie cache dużo spowalnia cpu,
można też zmniejszyć częstotliwość pracy samego ARMa w PI, to też mocno spowolni emulację
:)
[#36] Re: pistorm600+Emu68 problem z myszką

@Marcin27411, post #33

No nie do konca.
Amiga dosc czesto potrzebuje roznego rodzaju waitow, jak blitter wait, DMA wait itp.
I takie waity moga byc napisane tak, ze beda dzialaly na kazdym procesorze, albo tylko na jednym czy paru.
W przypadku gier 3D tez, niektore sa pisane dobrze a niektore nie.
Te dobrze napisane maja po prostu limit FPS-ow, i tyle.
Te bez limitu nie beda dobrze dzialaly, choc trudno miec pretensje do ich autorow, ze cos co na A500 7MHz dziala w 3-5 FPS, na PiStormie dziala pareset razy szybciej. Po prostu nie przewidzieli tego.
Zreszta do gier 3D na Amidze dosc czesto byl uzywany blitter, a nie tylko CPU i jak taka gra 3D byla dobrze napisana to zadziala tez na PiStormie, tylko ze wolno.
[#37] Re: pistorm600+Emu68 problem z myszką

@Don_Adan, post #36

Blitter na Ami z Pistormem czy gołej Ami będzie działał z taką samą szybkością, gra bez waitblit
to faktycznie kiepski kod.Problem jest tak jak napisałeś z FPS a to jest ściśle powiązane z VBL, brakiem lub wadliwym czekaniem na przerwanie wygaszenia pionowego w pętli głównej
[#38] Re: pistorm600+Emu68 problem z myszką

@Tedy, post #37

wracając do głównego problemu...
wczoraj miałem retro wieczór, amiga pracowała przez parę godzin wygrzała się dość dobrze i myszka przestała działać lewo prawo. Góra dół chodzi normalnie w prawo nie chce się ruszyć co do lewej strony to nie wiem bo amiga się uruchamia z myszką po lewej stronie.
Najgorsze że pamiętam był jakiś program który testował porty ale z racji myszki nie uruchomię go.
Testowałem na kilku myszkach i lipa więc odpada niesprawna mysz.
Coś mogę pomierzyć aby się dowiedzieć coś więcej? Ale proszę o naprowadzenie totalnego amatora który ma miernik
[#39] Re: pistorm600+Emu68 problem z myszką

@Kaktus, post #38

Przy pomocy klawiatury, możesz obsługiwać mysz.
Klawisz AMIGA + strzałki masz przesuwanie myszy.
Dodając SHIFT operacja jest szybsza.
LALT + AMIGA lewy przycisk myszy.
RALT + AMIGA prawy przycisk
2
[#40] Re: pistorm600+Emu68 problem z myszką

@Norbert, post #39

Przy pomocy klawiatury, możesz obsługiwać mysz.
Klawisz AMIGA + strzałki masz przesuwanie myszy.
Dodając SHIFT operacja jest szybsza.
LALT + AMIGA lewy przycisk myszy.
RALT + AMIGA prawy przycisk

Dzięki, zmierzyłem piny w com 1 i na 7 mam 5v.
nie mogę sobie przypomnieć nazwy programu który jak się ruszało myszką to świeciły odpowiednie piny.
Ale myszka nie działa w poziomie, jak przestawiłem kursor za pomocą klawiatury na środek to myszka działa tylko góra dół.
[#41] Re: pistorm600+Emu68 problem z myszką

@Kaktus, post #40

nie mogę sobie przypomnieć nazwy programu który jak się ruszało myszką to świeciły odpowiednie piny.
Advanced Amiga Analyzer
1
[#42] Re: pistorm600+Emu68 problem z myszką

@RokiS, post #41

Advanced Amiga Analyzer

o to chodziło. chyba jest jakieś zwarcie na pinach gdyż nawet bez podpiętej myszki do portu świeci jakby było używane. Pisząc ten post myszka nie stabilnie chodziła pewnie coś padało, teraz pewnie padło do końca.
Ktoś walczył z tym kiedyś?

[#43] Re: pistorm600+Emu68 problem z myszką

@Kaktus, post #42

Wyczytałem że problemem może być układ U34.
Można gdzieś jeszcze kupić taki układ? Czy raczej szukać płyty jako dawcy ?
[#44] Re: pistorm600+Emu68 problem z myszką

@Kaktus, post #43

74LS157 można kupić bez problemu. Na przykład w TME.
2
[#45] Re: pistorm600+Emu68 problem z myszką

@Krashan, post #44

Pytanie za 100 punktów. Wystarczy kupić i przelutować czy potrzeba to jakoś programować?
Jeżeli jest to pytanie nie na miejscu to z góry przepraszam, ale jestem samozwańczym lutownikiem a nie elektronikiem pomysł
[#46] Re: pistorm600+Emu68 problem z myszką

@Kaktus, post #45

Pytanie za 100 punktów. Wystarczy kupić i przelutować czy potrzeba to jakoś programować?

Wystarczy przelutować. To nie jest układ programowalny.
[#47] Re: pistorm600+Emu68 problem z myszką

@Kaktus, post #45

Po zdemontowaniu pistorm myszka działa normalnie.

Nie jestem pewien czy to rozwiąże Twój problem.
Sam miałem bardzo podobną akcję jak testowałem pistorma u siebie w a500, ostatecznie nie rozwiązałem tego problemu, ale to było w parze z pi4, o którym się mówi że albo z a500 zadziała, albo nie. Słyszałem też o jeszcze jednej osobie która miała ten problem i chyba rozwiązała go firmware'em pistorma z kapkę innymi timingami.

Na Twoim miejscu wlazłym na discord pistormowy i tam podpytał.

Ostatnia aktualizacja: 04.05.2025 11:52:46 przez teh_KaiN
[#48] Re: pistorm600+Emu68 problem z myszką

@teh_KaiN, post #47

Tak ale myszka padła całkowicie. Na gołej Amidze też nie działa. Występuje zwarcie jak na fotografii wyżej.
[#49] Re: pistorm600+Emu68 problem z myszką

@Kaktus, post #48

Udało się naprawić.
Wylutowałem układ U34 i zwarcie ustało. Zamówiłem nowy i po wlutowaniu wszystko działa poprawnie.
Dziękuje wszystkim za pomoc.
5
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem