[#1] Amiga i rynek w Gdańsku
Zapraszam do moich wypocin :) X-COPY górą :)

https://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Rynek-we-Wrzeszczu-Mekka-milosnikow-komputerow-w-latach-90-n202824.html
9
[#2] Re: Amiga i rynek w Gdańsku

@aMifan, post #1

Przeczytałem. 👍 W ramach korekty:

Na rynku można było dostać także "programowe zabezpieczenia", gdy producent (szczególnie polski) uparł się tak, że do oryginalnej gry dodawał tzw. jingla.

Masz na myśli dongle'a.

Czy program X-COPY też został spiracony? Ciężko powiedzieć, nie pamiętam już, jaką posiadał licencję autorów. Może był darmowy?

Nie był. Jak chcesz poznać całą historię z pierwszej ręki to jest tutaj.
3
[#3] Re: Amiga i rynek w Gdańsku

@majster, post #2

Może był darmowy?

Kto mieczem wojuje, ten od miecza ginie.
3
[#4] Re: Amiga i rynek w Gdańsku

@aMifan, post #1

Pamiętam te czasy. Jeszcze rynek na Przymorzu, giełda w Żaku i przy domu towarowym centrum.
1
[#5] Re: Amiga i rynek w Gdańsku

@majster, post #2

X-COPY BYŁ zabezpieczony donglem, kluczem sprzętowym. czemu wprowadzasz w błąd.
w dodatku jest toi widoczne na tym video do którego link przytoczyłeś :)
chociażby w 6:16 materiału.
nie zmienia to faktu - ze po spiraceniu softu do piracenia - zaczeło się/..
[#6] Re: Amiga i rynek w Gdańsku

@habit, post #5

X-COPY BYŁ zabezpieczony donglem, kluczem sprzętowym. czemu wprowadzasz w błąd.
w dodatku jest toi widoczne na tym video do którego link przytoczyłeś :)
chociażby w 6:16 materiału.

Tak, wprowadzam w błąd pisząc dokładnie o tym, że był płatny i jeszcze podając link to źródła.
Dongle, o którym napisałeś jest do Cyclone, a nie do X-Copy. I znowu ten sam link.

Trochę głupio wyszło, nie?
[#7] Re: Amiga i rynek w Gdańsku

@majster, post #6

gupio to wyszo Nawrockiemu z mieszkaniem. ja, jesli popeniem błąd - to przepraszam, ale też mógłbyś kolego zachować troche przychylności, bo inaczej to wychodzisz na buraka [jak Nawrocki].
a jak wytłumaczyć w takim razie x-copy i dongle do niego
1
[#8] Re: Amiga i rynek w Gdańsku

@habit, post #7

Czekaj, najpierw zarzucasz mi bezpodstawnie, że wprowadzam w błąd, potem oczekujesz wyrozumiałości, a na końcu sugerujesz mi, że to ja zachowuję się jak burak? OK, specjalnie dla ciebie zagłosuję na Nawrockiego.

A dongle jest do Cyclone, napisałem to w poprzednim poście i podałem link do tej części gdzie jest to pokazanie i omówione.
1
[#9] Re: Amiga i rynek w Gdańsku

@habit, post #7

Tęsknię za czasami kiedy za wrzutki polityczne na PPA dostawało się Autobahna.
2
[#10] Re: Amiga i rynek w Gdańsku

@habit, post #7

To byl nie tyle dongiel, ale niezbedny dodatek do Cyclone.
Bez tego dongle'a po prostu nie da sie skopiowac niektorych zabezpieczen (typu longtracki) w grach Amigowych, potrzebne sa dwie stacje, Cyclone (program) i ten hardware. A Cyclone byl dodatkiem do X-Copy (tzw. Tools).
1
[#11] Re: Amiga i rynek w Gdańsku

@majster, post #8

Kolego, nie mam podstaw, żeby Ci cokolwiek zarzucać/
I rzeczywiscie - -copy NIE jest zabezpieczone

peace spalam się
[#12] Re: Amiga i rynek w Gdańsku

@recedent, post #9

Ja z utęskieniem wyczekuje chwili kiedy ludkość przestanie mylić Autobahn [autostrade] z banem.
Daj spokój....

Ostatnia aktualizacja: 13.05.2025 22:02:36 przez habit
[#13] Re: Amiga i rynek w Gdańsku

@habit, post #12

Stoisko m.in. z grami na Amigę widoczne jest także w innym miejscu. Gdańsk, Targ Rakowy... Teledysk Kazika z 1991 r.

https://www.youtube.com/watch?v=9itfEdJG7ig&list=RD9itfEdJG7ig&start_radio=1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem