kategoria: A4000
[#1] A4000 z BFG9060 i FastATA (Zorro)
Czy komuś poprawnie współpracuje FastATA (Zorro) w A4000 z kartą procesorową BFG9060?
U mnie niby odpala i działa do czasu jak zrobię jakikolwiek zapis na danej partycji.
Po zapisie dana partycja staje się "uszkodzona", dotyczy to zarówno PFS jak i SFS, w ten sposób nawet ustawień FastATA nie mogę zmienić
Chyba ujawniają się problemy z obsługą DMA w BFG9060
[#2] Re: A4000 z BFG9060 i FastATA (Zorro)

@BULI, post #1

Miałem, nawet 4 egzemplarze plus worek układów z różnymi wsadami. Wszystkie nazot wróciły do Elboxu.
Mowa oczywiście o bfg9060 puszczonym na 100mhz i trybach pio4/5. Znacznie lepszym rozwiązaniem jest pio2 mod na płycie głównej. Transfer jest na poziomie 5.7mb/s. Jedynym słusznym rozwiązaniem jest kontroler scsi a4091 a dokładnie jego replika OK
[#3] Re: A4000 z BFG9060 i FastATA (Zorro)

@BULI, post #1

Z FATĄ nie mam doświadczeń, mam z A4091. Rozumiem - inna karta, do tego SCSI... ale z nią problemów nie mam. Natomiast były kiedyś problemy i celem ich rozwiązania powstał wariant wsadu do jednego z Xilinksów na BFG. Może podobne problemy są w przypadku FATY, i być może tak samo można je rozwiązać nowym wsadem?
A co do samego BFG, to Matze ostatnio wykazuje sporą aktywność na gitlabie, gdzie umieścił sporo nowych wersji wsadów do różnych swoich konstrukcji, w tym do BFG9060. Co dokładnie to daje, nie wiem, bo z braku czasu się temu jeszcze nie przyglądnąłem.
[#4] Re: A4000 z BFG9060 i FastATA (Zorro)

@wali7, post #3

cyberstormer na a1k.org pisze:
My two BFG`s runs super stable at 100 mhz in my A4000tx with FastATA VII, ZZ9000, FreewayPro without any error, boots in 10 seconds. actually, whether A4000tx or A4000D the same.

Also tested in AA3000+ only with FastATA VII, perfect :) except for SCSI, My SCSI doesn't work with or without BFG :(

Roms are from Cosmosamiga, Patched with 060 detection in both machines. A4000tx onboard IDE is Terminated, without termination boot loops for about 2mins then HDD faileure etc. but boots from Fast ATA anyway.
1 BFG From Trotzki (Thanks) 1 from Torsti76 (thanks) the firmwares are about 2-3 months old and I never done anything.

Edit:
hese soldered the Both boards for me, I don't know there are any PIO mods in it or not.

Cos kiedys pisali na a1k.org ze nie wszystkie modele Fast-ATA mykaja.

Also boots both machines with Matzes AT-clone well.
1
[#5] Re: A4000 z BFG9060 i FastATA (Zorro)

@neoCDTV, post #4

Tak, możliwe. Sprawdziłbym te nowe wersje wsadów BFG, bo być może pomoże :)
Tym bardziej, że to są naprawdę nowe wsady, skoro jeden został wrzucony do repo dwa tygodnie temu, a drugi wczoraj.
[#6] Re: A4000 z BFG9060 i FastATA (Zorro)

@neoCDTV, post #4

Ja mam FastATA z BootRomem w wersji 9.0

Nie wiem jaki mam WSAD w BFG- można sprawdzić jakimś oprogramowaniem z poziomu Amigi?
Może rzeczywiści nowszy firmware coś pomoże?

Ostatnia aktualizacja: 16.05.2025 13:21:55 przez BULI
[#7] Re: A4000 z BFG9060 i FastATA (Zorro)

@BULI, post #6

Ja mam bfg9060 na 100mhz i fast ate i u mnie działa poprawnie. Płyta re amiga 4000, do tego mediator ten dla towerki. Fast ATA w najwyższym slocie Zorro, tylko w tym działa. Bootrom 9.0.

Jeżeli są błędy przy zapisie, należy zrobic test softem dołączonym do fast aty. Readtest. Nie wszystkie dyski i karty CF pójdą na pio5. Czasem winny jest też adaptor. Mam wiele fast ata, w tym 3 na Zorro III. Przy niektórych kartach CF muszę zejść do pio3. W większości przypadków mam pio4. Niektóre chodzą na pio5. Nie ma reguły.
2
[#8] Re: A4000 z BFG9060 i FastATA (Zorro)

@Mokry, post #7

Tak, u mnie też jest Medek i nie ustwiałem powyżej pio3, ale problem z zapisem pojawia się nawet jak nie mam uruchomionego sterownika FastATA.
Problem jest i na dysku klasycznym-talerzowym i na SSD.
Oczywiście z inną kartą CPU np CS MK1 nie ma problemu i wszystko na co najmniej PIO3 działa bez zarzutu.

Fast ATA w najwyższym slocie Zorro, tylko w tym działa. Bootrom 9.0.

Zwarcie zworki "SWAP CONIG" w Mediatorze (na płytce z MACHAMI) powinno pozwolić działać kartom na Zorro z DMA również w pozostałych slotach Zorro ok, racja
1
[#9] Re: A4000 z BFG9060 i FastATA (Zorro)

@BULI, post #8

Przy fast ATA na zIII sterownik jest w romie fast aty i on się ładuje z automatu. Nie trzeba go odpalać. Tylko w a1200 trzeba to fizycznie robić.

Faktycznie, zapomniałem o tej zworce SWAP CONFIG. Będę to musiał sprawdzić.
2
[#10] Re: A4000 z BFG9060 i FastATA (Zorro)

@BULI, post #8

Wybor kart Zorro3 z DMA jest raczej maly:
- Phas5 Fastlane SCSI
- Deneb USB
- (re)4091 SCSI

Fast-ATA nie obsluguje niestety DMA.
[#11] Re: A4000 z BFG9060 i FastATA (Zorro)

@BULI, post #8

To moze zmien system plikow (PFS,SFS,FFS) na inny i sprobuj wtedy?
No chyba, ze to niezalezne od systemu plikow jest.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem