kategoria: Sprzęt
[#1] Adapter PCMCIA z 5V na 3.3V
Tak się zastanawiam, czy może ktoś słyszał/używał adaptera jak w temacie? Czy to wogóle jest możliwe? Pytanie dotyczy używania kart PCMCIA o niższym napięciu, a konkretnie kart wifi. Kupiłem kilka (nieświadomie ale tanio 😂), które po „oskrobaniu” weszły w slot ale nie były widoczne w systemie. Potem dopiero doczytałem, że jest na wyjściu 5V 😬 a wszystkie są na 3.3V.
Może da się to jakoś obejść? Szukałem adaptera w sieci ale nie znalazłem. Może słabo szukałem.
[#2] Re: Adapter PCMCIA z 5V na 3.3V

@Amra, post #1

Zasilanie, zasilaniem, ale skąd weźmiesz sterowniki do tych kart?
Samo podłączenie i wykrycie przez np. PrepCart nie znaczy że Amiga to obsłuży.
[#3] Re: Adapter PCMCIA z 5V na 3.3V

@Norbert, post #2

Racja.
Zastanawiam się tylko nad jedną rzeczą - karta z „beżowym” slotem jest z zasady 5V, z „czarnym” - 3.3V. Na wielu znanych portalach oferowane są karty „czarne” do Amigi jako działające. Wciskają kit? Moje nawet nie są wykrywane.
Mam jedną Lucent Silver ale problem jest z WPA a nie z jej wykryciem, bo jest widoczna w AOS.
[#4] Re: Adapter PCMCIA z 5V na 3.3V

@Amra, post #3

Orinoco Silver/Gold będą działać tylko i wyłącznie jeśli router ustawisz w tryb WPA/TKIP i B/G lub B/G/N.
Karta nie połączy się jeśli ustawisz WPA2/AES-TKIP, albo mixed mode.
Musi być tylko i wyłącznie WPA/TKIP.
[#5] Re: Adapter PCMCIA z 5V na 3.3V

@Sir_Lucas, post #4

To wiem bo przekopałem PPA i sieć dokształcając się ale i tak coś mi nie gra z prism’em. Pewnie jeszcze jakieś ustawienia mojego rootera. Na razie się poddałem.

Ale wracając do tematu, czy ktoś się spotkał z takim rozwiązaniem albo pomysłem i czy miałoby to sens? BTW, próbowałem wielu kart SD (micro itp.) i CF poprzez adapter do PCMCIA i żadna nie poszła. Potem ta sama CF śmiga przez IDE. Czy to też kwestia napięcia wyjściowego na PCMCIA? Dlatego taki temat postu chodził mi po głowie.

I jeszcz jedno - są jakieś „przedłużacze” do PCMCIA na taśmie, bo nie chce mi się schylać pod biurko 😀 (mam tower’a)?

Ok, korekta, znalazłem post na PPA odnośnie przedłużki.

Ostatnia aktualizacja: 02.06.2025 18:57:45 przez Amra
[#6] Re: Adapter PCMCIA z 5V na 3.3V

@Amra, post #1

Witam.
Czy to w ogóle jest możliwe?

Da się zrobić, tylko po co?
Nie prościej poszukać karty co współpracuje z Amigą?
Tu masz konwerter:
https://www.gotronik.pl/konwerter-poziomow-stanow-logicznych-3-3v-5v-ttl-p-7031.html
dwukierunkowy na 8 linii. Do tego jeszcze dokładasz stabilizator 3,3V.
Kolejna sprawa czy Amiga obsłuży takie karty?
Pozdrawiam.
[#7] Re: Adapter PCMCIA z 5V na 3.3V

@Amra, post #5

Witam.
próbowałem wielu kart SD (micro itp.) i CF poprzez adapter do PCMCIA i żadna nie poszła.

Do kart CF mam adapter: "Pretec Compact Adapter".
Do kart SD używam adaptera: "Unomat MultiMedia +SecureDigital Adapter" i kart SD do 2 GB.
Pozdrawiam.
[#8] Re: Adapter PCMCIA z 5V na 3.3V

@Amra, post #5

Ale wracając do tematu, czy ktoś się spotkał z takim rozwiązaniem albo pomysłem i czy miałoby to sens? BTW, próbowałem wielu kart SD (micro itp.) i CF poprzez adapter do PCMCIA i żadna nie poszła. Potem ta sama CF śmiga przez IDE. Czy to też kwestia napięcia wyjściowego na PCMCIA? Dlatego taki temat postu chodził mi po głowie.

Karty PCMCIA bez sterowników nie zadziałają.
Niektóre karty CF działają tylko jako IDE. Inne działają w PCMCIA i CF. Informację o tym które działają, a które nie znajdziesz na forum PPA.
[#9] Re: Adapter PCMCIA z 5V na 3.3V

@Sir_Lucas, post #8

Dzięki. Wszystko traktuję trochę ambicjonalnie ale i sentymentalnie. Jak nie pójdzie to nie 😀. Pierwszą A500 miałem w 92’ a obecną A1200 odpaliłem parę miesięcy temu po chyba grubo ponad 25 latach leżenia w kartonie w garażu. Nie sądziłem jak świat amigowy poszedł do przodu 😲.
Syn ma polewkę jak klęczę pod biurkiem grzebiąc w otwartym tower’ku ale widzę szczękę na podłodze jak nie wie o co chodzi jak stary kombinuje w startup-sequence itp. Tylko w Pinaballach nie ma szans.

Co do karty wifi to popoluję na jakąś inną. Parę dych czy stówa w tę czy we wtę nie gra roli.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem