[#1] Znaleziska Amigowe
Witam szanownych forumowiczów, jestem tu nowy i postaram się wyjaśnić powód dlaczego się tutaj znalazłem

Na wstępie chciałem wyjaśnić że nie jestem jakimś fanem Amigi i nie mam większego pojęcia o tych komputerach, mój jedyny kontakt z tym komputerem był w latach 90 u kolegi który miał Amigę 500, podczas gdy ja w domu posiadałem PC 386.
No cóż jestem więc całkowicie PeCetowy, zarówno jeśli chodzi o czasy teraźniejsze jak i o typowe retro.
Otóż interesuje się retro (PC) wyszukuje stare PCtowe komponenty; różnorakie karty (graficzne, dźwiękowe, kontrolery itp itd., płyty główne, procesory i inne, oraz całe komputery, naprawiam je w miarę swoich umiejętności, bawię się nimi, gram, testuje, programuje etc. - typowa zabawa w retro.
Jak i również część z nich potem odsprzedaje.
Dlaczego zatem założyłem konto na portalu Amigowym?
Ano dlatego że podczas poszukiwań PCtowych gratów całkiem przypadkiem w jednym z moich źródeł natrafiłem na rzeczy związane z Amigą i stanąłem przed dylematem czy pozwolić temu trafić na złom czy może kupić to i uratować przed zniszczeniem i zapomnieniem tak jak to robię z PCtami? a może i przy okazji pobawić się tym trochę, a nóż widelec Amiga też sprawi mi jakąś frajdę? Albo... poprostu pozwoli zarobić trochę grosza i komuś coś się z tego co znalazłem przyda?
Liczę tu na Waszą pomoc i zainteresowanie w udzieleniu informacji co to może być warte i czy to coś ciekawego czy nie?

A co "znalazłem"?
Otóż są to trzy płyty główne po napisach wnioskuje że do Amigi 1200
Jedna w rewizji A i dwie w rewizji B
Dwie wyglądające na kompletne i jedna częściowo zdekompletowana
Jeden zasilacz
Jedna Amiga 600
I prawdopodobnie jakaś drobnica luzem (kości, podstawki, złącze pcmcia itp.

I teraz co możecie mi powiedzieć w tym temacie?

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2025 23:32:45 przez MariuszX
[#2] Re: Znaleziska Amigowe

@MariuszX, post #1

Od wycen nasz portale typu allegro. Od sprzedaży masz dział giełda. Co do określenia czy to coś ciekawego; nie, to nic ciekawego.

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2025 23:36:33 przez Stoopi
1
[#3] Re: Znaleziska Amigowe

@Stoopi, post #2

Ok
Czyli rozumiem że nie trafię tu na jakiś pasjonatów tego sprzętu, którzy pomogli by w identyfikacji lub poradzili co z tym zrobić, lub jak to wykorzystać?
Najlepiej wystawić na allegro i "niech się biją" albo i nie.

Ok, przyjąłem do wiadomości, jednakże poczekam jeszcze trochę może ktoś wyrazi odmienne zdanie w tym temacie.
[#4] Re: Znaleziska Amigowe

@MariuszX, post #1

Co do zasady nie prowadzimy tutaj wycen, bo zawsze się takie wątki kończą jatką. Na pewno warto te graty zachować i pozowolić im dać nowe życie albo umożliwić im danie nowego życia innym zepsutym Amigom :)
4
[#5] Re: Znaleziska Amigowe

@alt_, post #4

Też tak myślę, dlatego tutaj o tym napisałem.
Jeśli ja tego nie wezmę to pójdzie to na przemiał
Ja nawet nie proszę o wycenę jako taką bo najpierw warto by było to sprawdzić w jakim jest stanie (czy działa) a to co nie działa ewentualnie przeznaczyć na części i dlatego potrzebowałem nieco pomocy.
A z tymi rzeczami które działają to część sprzedać a część może zostawić dla siebie ale tu też jest potrzebna pomoc doświadczonych w tym temacie i sprzęcie ludzi.
1
[#6] Re: Znaleziska Amigowe

@MariuszX, post #5

A nie prościej wkleić zdjęcia?
[#7] Re: Znaleziska Amigowe

@MariuszX, post #5

Janusz biznesu alert. Musicie mi sprawdzić bo jeszcze wystawię za tanio.
4
[#8] Re: Znaleziska Amigowe

@MariuszX, post #5

Nie ma problemu stary wezmę każdą ilosc w cenie złota odzyskanego z tego złomu. Pisz na priv.
1
[#9] Re: Znaleziska Amigowe

@MariuszX, post #3

Tutejsi pasjonaci już mają po kilka albo więcej wypieszczonych sztuk takich sprzętów. Bardziej by sie podjarali jakimś rzadkim egzemplarzem karty rozszerzającej.
Od czasu do czasu zjawi sie jakiś świeżo obudzony entuzjasta któremu sie przypomniało że w dzieciństwie sie takim bawił i szuka jakiegoś modelu, ale tacy zwykle są zainteresowani działającym egzemplarzem.
Jest też w PL kilka osób którym większą frajdę niż używanie retro maszyn sprawia reanimowanie takich trupów. Może sie odezwą i sami wypowiedzą.
Zdarzały sie przypadki że taki naprawiacz za uszkodzonego zapłacił więcej niż większość byłaby skłonna zapłacić za sprawny, ale raczej nie liczyłbym na taką hojność. Graty zwykle mają cenę gratów, a najzabawniejsze przynajmniej dla mnie jest to że pudełko od starego komputera zwłaszcza mało zmiętoszone często jest droższe od dobrze zachowanego sprzętu, bo pudełek przetrwało mniej niż sprzętów. :)
I aby kogokolwiek zachęcić do nabycia czegokolwiek, zalecałbym dodanie do posta fotek tego co masz i w jakim stanie. Wtedy jest szansa że komuś na ten widok zapali sie lampka, już taką mam ale kupię jeszcze jedną. :D
2
[#10] Re: Znaleziska Amigowe

@l0siu_aNd, post #7

Problem w tym, że nie wiadomo czy więcej jest Januszy biznesu którzy chcą zarobić na sprzedaży znaleziska z piwnicy czy Januszy biznesu który tylko czekają na łosia co wystawi poniżej ceny rynkowej. Przecież widzę jak relatywnie tanie oferty szybko znikają z OLX i AlledrogoLokalnie.

MariuszX: płyta A1200, jeżeli w pełni sprawna, jest warta pewnie minimum 1000 złoty, jeżeli niesprawna to zależy co się da z niej odzyskać.
1
[#11] Re: Znaleziska Amigowe

@MariuszX, post #1

Tu masz darmowe wyceny z gwarancją najwyższej ceny wraz z opcją odkupienia:

https://www.olx.pl/d/oferta/skup-amiga-500-600-1200-commodore-atari-cd32-65xe-gry-pc-800xl-CID4371-IDHJIkC.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=0

Ostatnia aktualizacja: 02.06.2025 07:55:06 przez Hubez
4
[#12] Re: Znaleziska Amigowe

@MariuszX, post #3

Nie zrozumiales: tutaj wszyscy sa pasjonatami tego spretu, ale ty mowisz o zdekompletowanych plytach glowych w dodatku dosc popularnych. Nie sprzedajesz kart turbo, czy graficznych lub rzadkiego uposazenia. a milosc do Amigi to raczej miłosć do sprzetu działającego lub do naprawy, a nie czesci.
[wyróżniony] [#13] Re: Znaleziska Amigowe

@MariuszX, post #1

Oczywiście, że warto zachować.
Może warto skorzystać z okazji i zainteresować się Amigami i postawić chociaż jedną na nogi.
W stawianiu na nogi bez problemu dostaniesz pomóc na tym forum
Jeśli nie jesteś zainteresowany takim "retro", to najlepiej wystaw co masz na kilku aukcjach od złotówki- rynek to zweryfikuje ok, racja

Powodzenia

Ostatnia aktualizacja: 02.06.2025 11:29:50 przez BULI
1
[#14] Re: Znaleziska Amigowe

@BULI, post #13

Pozwólcie że nie będę odpowiadał każdemu z osobna, zwłaszcza tym osobnikom którzy piszą złośliwie.
Ale chcę jasno postawić sprawę i wyjaśnić nieco kwestii

Ja naprawdę potrafię sobie sprawdzić w allegro w historii sprzedanych rzeczy po ile co się sprzedało albo znaleźć jakiegoś handlarza prowadzącego skup takich rzeczy.
Motywem przewodnim nie jest tu cena i kwota jaką mogę uzyskać ze sprzedaży tego sprzętu, choć nie ukrywam że pewnie chciałbym coś z tego mieć ale wolałbym żeby taki sprzęt np. Płyta główna jako dawca części trafił do kogoś kto to jakoś mądrze wykorzysta i np. dzięki temu postawi na nogi jakiś zepsuty komputer
I analogicznie np. sprawna płyta trafi do kogoś kto ma obudowę ale jego Amiga wyzioneła ducha a naprawa jest niemożliwa lub poprostu nieopłacalna
Natomiast cały komputer jeśli nie działa to żeby ktoś pomógł go naprawić lub poprostu doradzić co robić dalej.

Ja naprawdę wolałbym żeby sprzęt trafił w dobre ręce kto go mądrze wykorzysta niż do jakiegoś nieogarniętego handlarza co to dobre odsprzeda potem z zyskiem a uszkodzone/niekompletne wyrzuci na śmietnik
Mam nadzieję że wyraziłem się jasno.

Natomiast bo ktoś poruszył tu temat zdjęć to postaram się jakieś zrobić dziś po pracy, gdyż wybieram się w to miejsce gdzie te rzeczy są bo przypominam ja muszę to najpierw kupić, nie dostaje tego za darmo.
Na szczęście zanim to kupię to mogę to sprawdzić i tu pytanie czy do sprawdzenia płyt wystarczy mi sam zasilacz, kabel i TV? I taka płyta jak sprawna to powinna ruszyć?
Natomiast w przypadku kompletnej Amigi pewnie przydałaby się jakaś dyskietka?
[#15] Re: Znaleziska Amigowe

@MariuszX, post #14

Co do testowania, to podpięcie tego do prądu i otrzymanie obrazu na ekranie TV, lub przynajmniej "cykanie" stacji bez dyskietki (nawet bez podpiętego TV) jest sukcesem i na pewno podnosi wartość (bo wiadomo, że nie jest to skorodowane na wylot, bo 5 lat leżało w zalanej wodą piwnicy). Przy czym warto pamiętać, ze akurat A600 i A1200 należą do modeli, które w przypadku uszkodzeń wewnętrznych (zdarzających się w tych modelach) mogą zostać jeszcze bardziej uszkodzone po podpięciu zasilania. Więc warto najpierw zaglądnąć do środka. I mieć sprawdzony zasilacz.
Co do wartości, to napisałem Ci na PM.
1
[#16] Re: Znaleziska Amigowe

@MariuszX, post #14

Akurat dobrać obudowę lub klawiaturę do A1200 to najmniejszy problem bo od pewnego czasu są produkowane nowe i to we wielu kolorach.
[#17] Re: Znaleziska Amigowe

@Hubez, post #11

Chyba cie po gięło jak mi wycenił a 1200 z apollo 60 to się za głowę złapałem
On kupi i zaraz to ładuje na allegro tak wycenia .
Na Discord ma własną ikonkę Janusza i jest pełno mem z nim związanych

Jakoś nie tak dawno dał za a1000 chyba 2,5 lub 3 tys za parę dni na allegro za 4 tys albo 5 wstawił ( masz swoje najlepsze wyceny )

Ostatnia aktualizacja: 02.06.2025 16:54:21 przez Dorian3d
[#18] Re: Znaleziska Amigowe

@Dorian3d, post #17

Mam wrażenie, że Hubez wrzucił ten link z pewnym ironiczno-sarkastycznym przekąsem. Ale co ja tam wiem...
1
[#19] Re: Znaleziska Amigowe

@recedent, post #18

W sedno OK
[#20] Re: Znaleziska Amigowe

@Hubez, post #19

Kręcicie bekę z człowieka który chyba nie miał złych zamiarów :P
[#21] Re: Znaleziska Amigowe

@MariuszX, post #1

Pierwsza rzecz którą musisz wiedzieć o Amidze to to, że polska społeczność związana z tymi komputerami nie należy do życzliwych, szczególnie to forum poziomem zgryźliwości dorównuje elektroda.pl, tylko tematyka bardziej zawężona. Na zagranicznych forach/grupach na facebooku jest trochę lepiej ( oczywiście dopóki nie trafi się ktoś z Polski z bólem zadka że Amiga się skończyła na 060 lub dyskietce, a reszta to guano ). Za płyty A1200 i samą Amigę 600 możesz sporo dostać na allegro, najlepiej jakbyś był w stanie je sprawdzić. Minimum co potrzebujesz to zasilacza i telewizora z wejściem composite.
[#22] Re: Znaleziska Amigowe

@Maniu, post #21

Ta na FB jest super... Ktoś wrzuca posta o wycenę Amigi 4000 obsadzoną kartami ZORRO (zakładamy, że człowiek faktycznie się nie zna) i dostaje pełno ofert na Priv z kwotami 200zł i jeszcze wysyłka na koszt sprzedawcy "bo to staroć"
2
[#23] Re: Znaleziska Amigowe

@Maniu, post #21

Już nie przesadzaj. Elektroda jest o wiele gorsza.
Ja widzę przyczynę problemów na forum ppa w tym, że wielu długoletnich użytkowników (Amigi i ppa) reaguje alergicznie na zadane po raz milionowy pytanie w stylu "dyskietka włożona do stacji dyskietek w mojej amidzie nie działa", i albo nic nie odpowiada, albo zaczyna odpowiadać złośliwie w odpowiedzi na kolejne pretensje pytającego związane z brakiem odpowiedzi. Rozumiem trochę pytającego, bo liczy na fachową odpowiedź, ale z drugiej strony trudno takiej udzielić przy np. braku podstawowych informacji w zadanym pytaniu.
Dla twojej wiedzy, udzieliłem pytającemu dosyć wyczerpującej odpowiedzi w PM, chyba był zadowolony. Wiem, bo mi odpowiedział i wiem na co się zdecydował. Zawsze możesz napisać do niego i zapytać o szczegóły.
1
[#24] Re: Znaleziska Amigowe

@wali7, post #23

Myślę, że problem jest inny. Otóż od czasu do czasu (a nawet dość często) przelatuje przez forum niczym meteor kolejna dusza z pytaniem: "Znalazłem Amigę na strychu, ile to może być warte", po czym znika niby ten sen złoty, a na znanym portalu aukcyjnym pojawia się nowe ogłoszenie o treści: "Biały kruk, jedyna taka na Allegro, nie mam jak sprawdzić, nie przyjmuję zwrotów, nie daję rękojmi, nie przyjmuję czeków na okaziciela, pindziesiąt tysięcy, gardło sobie podrzynam tą ceną". Można mieć cierpliwość do jednego takiego delikwenta, można do pięciu. Ci o trwalszej konstrukcji psychicznej wytrzymają nawet dziesięciu. Ale przy pięćdziesiątym nawet mistrz Zen albo święty Franciszek zacznie zgrzytać zębami.
2
[#25] Re: Znaleziska Amigowe

@recedent, post #24

Może tak, każdy ocenia po swojemu. Z mojej prywatnej korespondencji z pytającym wynika raczej, że to nie taki przypadek, a być może kolejny amigowiec-neofita.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem