Witam szanownych forumowiczów, jestem tu nowy i postaram się wyjaśnić powód dlaczego się tutaj znalazłem
Na wstępie chciałem wyjaśnić że nie jestem jakimś fanem Amigi i nie mam większego pojęcia o tych komputerach, mój jedyny kontakt z tym komputerem był w latach 90 u kolegi który miał Amigę 500, podczas gdy ja w domu posiadałem PC 386.
No cóż jestem więc całkowicie PeCetowy, zarówno jeśli chodzi o czasy teraźniejsze jak i o typowe retro.
Otóż interesuje się retro (PC) wyszukuje stare PCtowe komponenty; różnorakie karty (graficzne, dźwiękowe, kontrolery itp itd., płyty główne, procesory i inne, oraz całe komputery, naprawiam je w miarę swoich umiejętności, bawię się nimi, gram, testuje, programuje etc. - typowa zabawa w retro.
Jak i również część z nich potem odsprzedaje.
Dlaczego zatem założyłem konto na portalu Amigowym?
Ano dlatego że podczas poszukiwań PCtowych gratów całkiem przypadkiem w jednym z moich źródeł natrafiłem na rzeczy związane z Amigą i stanąłem przed dylematem czy pozwolić temu trafić na złom czy może kupić to i uratować przed zniszczeniem i zapomnieniem tak jak to robię z PCtami? a może i przy okazji pobawić się tym trochę, a nóż widelec Amiga też sprawi mi jakąś frajdę? Albo... poprostu pozwoli zarobić trochę grosza i komuś coś się z tego co znalazłem przyda?
Liczę tu na Waszą pomoc i zainteresowanie w udzieleniu informacji co to może być warte i czy to coś ciekawego czy nie?
A co "znalazłem"?
Otóż są to trzy płyty główne po napisach wnioskuje że do Amigi 1200
Jedna w rewizji A i dwie w rewizji B
Dwie wyglądające na kompletne i jedna częściowo zdekompletowana
Jeden zasilacz
Jedna Amiga 600
I prawdopodobnie jakaś drobnica luzem (kości, podstawki, złącze pcmcia itp.
I teraz co możecie mi powiedzieć w tym temacie?
Ostatnia aktualizacja: 01.06.2025 23:32:45 przez MariuszX