[#1] Ekrany, ekrany, ekrany
Jak wymusić aby aplikacja się otworzyła na nowym ekranie ? Część aplikacji otwiera się na nowym ekranie, inne mają opcję w ustawieniach, ale inne np. SnoopDos tylko w oknie (ma opcję w ustawieniach ale nie potrafię wymusić aby się otwierał na innym ekranie). Chciał bym daną aplikację wrzucić na inny ekran (w MorphOS jest do tego ikonka na oknie aplikacji), jak to zrobić w AmigaOS 2.1/3.1.

Jak wymusić aby aplikacja otwierała ekran w rozdzielczości jak ekran główny z blatem WB. Ekran WB mam w 640x512 (FS-UAE) FileMaster2.2 otwiera mi się na nowym ekranie w 640x256 i prawa strona jest ucięta. Może to być problem emulatora ale i tak chciał bym go odpalić w wyższej rozdzielczości o ile to możliwe, nie korzysta z MUI czy Reacta nie wiem czy kontroli się przeskalują :)

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2025 11:31:49 przez Sventevith
[#2] Re: Ekrany, ekrany, ekrany

@Sventevith, post #1

Wymusisz np. programem typu ModePro (aminet).
ale ....
jeśli program w sam w sobie nie ma możliwości wyboru rozdzielczości, to mimo odpalenie w wyższej rozdzielczosci ekranu, program będzie dostępny w lewym górnym rogu ale jego rozdzielczości się nie zmieni.
Będziesz miał biały ekran, z programem w małym "oknie" w lewym górnym rogu.
[#3] Re: Ekrany, ekrany, ekrany

@Sventevith, post #1

Ekran WB mam w 640x512 (FS-UAE) FileMaster2.2 otwiera mi się na nowym ekranie w 640x256

w FileMaster3 można sobie ustawić dowolną rozdzielczość, już przy starcie :)
https://mega.nz/folder/GOA0mDgR#UoAa7_7ymHe34-zjOXvL6A
[#4] Re: Ekrany, ekrany, ekrany

@Norbert, post #2

W ustawieniach SnoopDos mam 3 opcje Front Screen, Default Screen oraz Named Screen. Wybieram named daje nazwę ekranu SnoopDos ale aplikacja nie otwiera się na nowym ekranie. Wiesz może czemu ?
[#5] Re: Ekrany, ekrany, ekrany

@Sventevith, post #4

Named screen to raczej nazwa już otwartego publicznego ekranu. Dlatego nie działa. Jest pewnie jakaś pchełka co otwiera ekran iz wybraną nazwą i wtedy uruchomić Snoopdosa. Prosty skrypt i tyle. MUI ma to wbudowane.
[#6] Re: Ekrany, ekrany, ekrany

@Sventevith, post #4

Programy, aby otworzyć nowy ekran muszą być tak napisane, aby je otwierały. Jeśli działają tylko w oknie to nie otworzą nowego ekranu. Snoopdos jest takim programem. Jednak od pewnej wersji systemu (chyba 3.0) jest możliwość tworzenia ekranów publicznych, na których mogą pojawić się okna innych programów. Ekrany trzeba jednak stworzyć samodzielnie np. przy pomocy zewnętrznych programów (są takie, nie pytaj, nie wiem jakie). Program nadal będzie w okienku tylko nie na ekranie WB. Tu ustawienia Snoopdosa są właśnie po to.
[#7] Re: Ekrany, ekrany, ekrany

@cholok, post #6

Czy ekran publiczny to to samo co default screen ?
Jaki program do zarządzania ekraniami polecacie na 2.1 oraz do 3.1 ? Czy najnowszy Workbench 3.2 ma jakiś program do zarządzania publicznymi ekranami ?

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2025 13:32:30 przez Sventevith
[#8] Re: Ekrany, ekrany, ekrany

@Sventevith, post #7

A więc ekran publiczny to taki ekran, na którym (w odróznieniu od ekranu prywatnego) mogą działać dowolne aplikacje, nie tylko ta która ten ekran otworzyła. Każdy taki ekran ma swoją nazwę. Workbench jest ekranem publicznym.

Domyślny ekran publiczny to taki ekran publiczny, na którym chcemy by w domyśle otwierały się uruchamiane aplikacje. Ekranów publicznych może być wiele, ale domyślny jest jeden.

System Amigi ma dwa atrybuty dot. ekranów publicznych, które mogą być włączone lub wyłączone. Są to:

- Shanghai - jeśli włączony, wszystkie aplikacje Workbenchowe są otwierane na domyślnym ekranie publicznym.
- PopPubScreen - jeśli włączony, ekran publiczny na którym zostało otwarte nowe okienko aplikacji, jest wyciągany na wierzch.

Uwaga: jeżeli program otwiera się na ekranie prywatnym, to nie przekierujesz jego.

Te atrybuty zmienia się programistycznie, ale istnieją programy użytkowe, które mogą nam to ustawić, np. ten:

http://aminet.net/package/util/cli/DefaultScrn1_1

Zobacz sobie dla przykładu program MultiView (otwórz informacje o ikonce programu). Ma on m.in. tooltype PUBSCREEN, który pozwala wybrać ekran publiczny dla niego. Najlepiej jak ekran jest w wysokiej rozdzielczości (640 pikseli w poziomie), bo jego okienko posiada suwaczek w ramce.

Co do programów które zarządzają ekranami publicznymi, powinno ich być co najmniej kilka. Poszukaj na Aminecie w katalogu util/wb, util/cdity itp.

Tutaj masz przykładowy program który otwiera ekran publiczny, gdy zachodzi potrzeba (nie sprawdzałem go):

http://aminet.net/package/util/wb/extrascreen

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2025 14:45:53 przez Hexmage960
1
[#9] Re: Ekrany, ekrany, ekrany

@Hexmage960, post #8

Ok ogarnąłem sobie temat za pomocą programu ModePro. Blat Wb mam w Hires Laced, jak odpalam FileMastera2.2 to część obrazu jest ucięta z prawej strony, jak wypromuje sobie ekran do Hires programem ModePro wszytsko jest ok. Może kwestia emulatora, sprawdzę za jakiś czas na fizycznej Amidze.
[#10] Re: Ekrany, ekrany, ekrany

@Sventevith, post #9

Przecież FM2 otwiera własny ekran i nie ma znaczenia jaki jest blat WB. Nic nie powinno być ucięte.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem