[#1] Fonty
Zacząłem więcej używać klasycznej Amigi do rzeczy innych niż gry. Zaczęły mnie męczyć fonty topaz czy jest jakaś dobra alternatywa jeśli chodzi o fonty mono-space do UI i edytorów teksu ? Jakich fontów używacie ?
[#2] Re: Fonty

@Sventevith, post #1

Jaka rozdzielczość? Jeżeli proporcjonalna to polecam Dina.font i clean.font.
[#3] Re: Fonty

@ppill, post #2

Rozdziałka HiRes. Znalazłem, na aminet.net. Sprawdzę.

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2025 16:25:42 przez Sventevith
[#4] Re: Fonty

@Sventevith, post #3

Moim skromnym zdaniem pierwszym krokiem jest zmiana rozdzielczości na większą, z kwadratowym pikselem.
[#5] Re: Fonty

@Krashan, post #4

Masz rację, ale z tego, co widzę, kolega Sventevith ma sprzęty czysto amigowe raczej w wersji "pure".
Nie robię z tego zarzutu, tylko stwierdzam fakt. A to wiąże się z oszczędnością pamięci.
[#6] Re: Fonty

@Krashan, post #4

A może kolega ma już ustawioną rozdzielczość z kwadratowym pikselem? Bo czasami używa się zamiennie nazw HiRes i MedRes.

Ja sobie ustawiłem rozdzielczość 640x280 i polecam! Co prawda to nie jest w pełni kwadratowy piksel, ale dzieli go od niego zaledwie 120 linijek.

Poza tym mniejsze obciążenie. W tej rozdzielczości większość programów pracuje dobrze nawet w 256 kolorach. Od 640x400 już mozna odczuwać większy czas odświeżania, choć DblNTSC jest w porządku, jeżeli mamy do niego dostęp.

No i najważniejsze, nie ma migotania w trybie PAL. Tak więc te trzy zalety nie są bez znaczenia.

Z czcionek proporcjonalnych to ja polecam Centurion i Apparent. Odkryłem je sam niedawno i są bardzo ładne.

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2025 19:48:28 przez Hexmage960
[#7] Re: Fonty

@Hexmage960, post #6

Trybem proporcjonalnym jest Lowres i Hires-Laced. 320x256 i 640x512. Pomijam różnice winikające z opcji Overscan - czyli drobnych rozszerzeń.
Nie szukajmy półśrodków, gdy oczekujemy konkretnych wyników.
1
[#8] Re: Fonty

@Krashan, post #4

To jest A600HD + 2Mb Chipu podłącza do klasycznego Commodore 1080. Do gier zainstalowanych na HD bez WHDLoad i podstawowych programów.
Fonty Clean są super, ale został mi do konfiguracji ostatni element polskie czcionki więc chyba z powrotem wyląduję na topaz bo takie widzę z polskimi ogonkami.

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2025 22:31:08 przez Sventevith
[#9] Re: Fonty

@Gandalf, post #7

OK, zgoda co do proporcji. Tak się składa, że na moim monitorze (CRT) mogę sobie to ustawić tak, że piksele są nieznacznie rozciągnięte w pionie w 640x280.

Mi chodziło głównie o względy wydajnościowe oraz brak przeplotu w PAL. W praktyce ta rozdzielczość daje radę w 256 kolorach, podczas gdy wyższe dają radę w praktyce do 64 kolorów (oczywiście jeżeli nie stosujemy optymalizacji po bitplanach).

W praktyce testowałem takie programy w 640x280 jak CygnusED, który działa doskonale (przesuw tekstu w pełni płynny). Prócz tego wszystkie użytki od DataStore do WordWorth działają bardzo dobrze, wszystko się mieści na ekranie.

@Sventevith

Polskie ogonki możesz dodać sobie edytorem fontów. Ja tak zrobiłem w przypadku czcionki Centurion.

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2025 22:34:57 przez Hexmage960
[#10] Re: Fonty

@Hexmage960, post #9

Zainstalowałem lokale WFMH i tam znalazłem czcionkę TopazPropPL. Jest proporcjonalna i zawiera polskie znaki. Poszukałem na aminecie oryginałów i znalazłem przy okazji jeszcze fajniejsze WB_Prop bez polskich znaków.

Na co dzień korzystam z systemów w języku angielskim z polskimi znakami i klawiaturą. Irytują mnie polskie lokalizacje, zawsze muszę się zastanawiać co autor miał na myśli a "copy paste" zawsze jest takie samo :)

Nie bardzo potrzebuje lokali, tylko polskie czcionki oraz układ klawiatury. Po instalacji lokali w input znalazłem nowe keymapy w AmigaPL.

Czy obecnie nadal używa się kodowania AmigaPL czy ISO ?
Jak pogodzić polskie czcionki w tekstach które są w AmigaPL ze stronami WWW w ISO ?
Czy gdzieś znajdę keymapy dla WB2.1 w kodowaniu ISO ?

Sam sobie odpowiem

Bez lokali znalazłem coś lżejszego dla AmigaPL http://aminet.net/package/docs/misc/PolishCharset
Oraz ISO http://aminet.net/package/misc/misc/ISOLocalePL
Oraz taki o to wynalazek http://aminet.net/package/text/bfont/ISO-AmigaPL

Ostatnia aktualizacja: 15.06.2025 00:03:08 przez Sventevith
[#11] Re: Fonty

@Sventevith, post #10

Po instalacji lokali WFMH w aplikacji Input po wybraniu polskiej keymapy mogłem w polu Keyboard Test wpisywać polskie znaki.
Po odinstalowaniu pakietu i instlacji samych czcionek i wybraniu keymapy ISO-PL polskie znaki się nie pojawiają. Czcionka z polskimi znakami jest zainstalowana oraz wybrana. W aplikacjach polskie znaki występują, mogę ich używać.

Czy ma to związek z brakiem programu który podmienia czcionki z ROM ?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem