[#61] Re: Schemat akceleratora na 68000

@Reborn, post #56

pokryj tylko koszty przesyłki :P

[#62] Re: Schemat akceleratora na 68000

@wali7, post #60

Wali7,

Kiedyś też wyszukałem tę stronkę, ale zniechęciła mnie informacja na niej, że ten projekt nie będzie (lub nie ma gwarancji, że będzie) działać na A500. Dodatkowo jeszcze ten barbarzyński dla mnie język ;). Zacznę chyba od LUCASa - ma największe szanse powodzenia.

Arti,

Zagadam na priva to doklepiemy szczegóły.

[#63] Re: Schemat akceleratora na 68000

@Reborn, post #62

ale na gg

[#64] Re: Schemat akceleratora na 68000

@Reborn, post #62

Po pierwsze schemat nie jest tak specjalnie potrzebny jeśli zrozumiesz zasadć działania takiej karty po co sić stosuje kości (Pal) .No i należy napisąc stosowne library lub wykorzystać te istniejące. Co do lutowania stara metoda na igłe lub na przewód miedziany który chłonie cynę. Naten przygład stosowany w instalacjach kolumn głośnikowych jak dobrze pamiętam 45groszy za metr.

Ostatnia modyfikacja: 07.04.08 23:00
[#65] Re: Schemat akceleratora na 68000

@Dziadziomiecio, post #64

Temat może stary, ale powiem wam jak ja wylotuwuję tego typu układy. Używam po prostu... opalarki do farby. Podgrzewam sobie płytę od dołu na wolnych obrotach i czekam np aż procesor będzie można zdjąć, można też podgrzewając od spodu na chwile zacząć grzać od góry układ i jeśli płyta jest dobrze rozgrzana, to układ powinien dać się zdjąć szybciej bez zbędnego przegrzewania płyty. Tak wylutowałem procesor z A600, oczywiśćie ta metoda nie jest polecana, ale jak nie ma się czego innego pod ręką, to na bezrybiu i rak ryba.

Poza tym, aby włożyć inny procesor, nie trzeba w A600 wylutowywać starego, wystarczy, że się polutuje się dwie podstawki ze sobą prócz pinu reset połączy dodatkowo jeden scalaczek wg tego schematu:
http://eabmobile.abime.net/attachment.php?attachmentid=14691&d=1189383507

[#66] Re: Schemat akceleratora na 68000

@rafgc, post #65

Hehe, no opalarka jest zdecydowanie lepszym pomysłem od dłubania miedzianką, czy odginania nóżek :)
Ale turbo jak było- tak jest, a w zasadzie nie jest
[#67] Re: Schemat akceleratora na 68000

@wali7, post #57

Płyta Amigi 1200 ma miejsce na wlutowanie koprocesora.

[#68] Re: Schemat akceleratora na 68000

@Pinto, post #67

Wlutowanie koprocesora do gołej A1200 ją nieco spowolni.Lepiej wrzucić FPU do karty rozszerzeń i nie bawić się lutownicą.

Ciekawe czy takie wlutowanie koproca przy karcie z procesorem 68EC060 jest możliwe, tzn czy ten koprocesor będzie działał bo przecież EC060 nie ma FPU.

[#69] Re: Schemat akceleratora na 68000

@Reborn, post #1

http://allegro.pl/item1072442286_apollo_2030_turbo_bialy_kruk.html

[#70] Re: Schemat akceleratora na 68000

@WoYtEk, post #69

biała dupa a nie Kruk

[#71] Re: Schemat akceleratora na 68000

@Dorian3d, post #70

Poniekąd... ale dziś nawet turbiszcze do A2000 trudno dostać :P.

[#72] Re: Schemat akceleratora na 68000

@strim, post #71

Temat dosyć stary, ale mimo wszystko decyduje się na archeologię. Jak tam plany wykonania 'forumowego' akceleratora? Spełzły na niczym czy coś udało się stworzyć?

Pytam, ponieważ sam jestem mocno zainteresowany jakąś kartą turbo do swojej A500, a że takowych jak na lekarstwo jest na rynku, szczególnie że jak teraz są to w horrendalnych cenach, zdecydowałem się podjąć wyzwanie i zrealizować jakiś projekt. Dokumentacji widzę trochę jest, jeśli nie są aktualne linki to mniemam że ktoś to zapisał u siebie na twardym dysku. Czy ktoś ma jakieś propozycje/sugestie? Chętnie podjąłbym współpracę w tej materii z kimś na forum.
[#73] Re: Schemat akceleratora na 68000

@nikodem, post #72

Cały czas o tym myślę :)
[#74] Re: Schemat akceleratora na 68000

@faza, post #73

To może czas to zrealizować? :D

Ja ze swojej strony zaproponuje że jestem w stanie poroutować płytkę, mam także dostęp do programatorów do PALi i CPLD, ale nie wiem czy podjąłbym się napisania softu - bardzo dawno nie pisałem w VHDLu ani niczym sprzętowo-opisowym.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem