kategoria: A600
[#1] Imstaller 44.1 na Amidze 600 z Workbench 2
Jak w tytule czy ktoś instalował whdload 44.1 na amidze 600 z systemem workbench 2 ?

Ostatnia aktualizacja: 22.06.2025 22:11:16 przez mailman
[#2] Re: Whdload 44.1 na Amidze 600 z Workbench 2

@gotham, post #1

Nie ma wersji 44.1, najnowsza wersja Whdload to 19.1 (a testowa 19.2), ale "instalacja" każdej z nich to tylko skopiowanie plików z archiwum do odpowiednich katalogów, więc jeśli masz taką (albo jakąkolwiek inną) to powinno się dać zainstalować.
[#3] Re: Whdload 44.1 na Amidze 600 z Workbench 2

@Splavinho, post #2

Przepraszam sprawa się tyczy instalera. Próbowałem znaleźc nowsza wersję w pakiecie NGK ale nie wiem gdzie się znajduje.

[#4] Re: Whdload 44.1 na Amidze 600 z Workbench 2

@gotham, post #3

https://os.amigaworld.de/index.php?lang=en&page=12
[#5] Re: Whdload 44.1 na Amidze 600 z Workbench 2

@Norbert, post #4

Niestety po przerzuceniu plików i próbie uruchomienia wyskakuje mi takie coś. Czy konieczna jest instalacja jakiś dodatkowych rzeczy?

[#6] Re: Whdload 44.1 na Amidze 600 z Workbench 2

@gotham, post #3

Instalator w tej wersji wraz z dokumentacją znajduje się również na płycie Amiga Developer CD v2.1 w szufladzie NDK 3.5.

Ale wersja v44.1 Instalatora jest opcjonalna. Nie musisz jej instalować, wystarczy wersja v43.3, którą posiadasz.

Ta nowa wersja tylko wyświetla dodatkowo okno z szufladą i ikonki na ekranie Workbencha, i nie jest to konieczne przy instalacji pakietu WHDLoad i innych.

Ostatnia aktualizacja: 22.06.2025 20:57:56 przez Hexmage960
[#7] Re: Whdload 44.1 na Amidze 600 z Workbench 2

@Hexmage960, post #6

zostając przy instalerze 43.3 wyskoczyło mi żądanie o XFD. W połowie instalacji tego pakietu XFD dostałem zapytanie które jest na załączonym obrazku.
[#8] Re: Whdload 44.1 na Amidze 600 z Workbench 2

@gotham, post #7

WHDLoad (bądź też XFD) instaluje w katalogu HELP instrukcję obsługi w różnych językach.

Ale z tego co wiem nie wymaga Locale.library i systemu V38, w którym ta biblioteka się pojawia.

Ten katalog można utworzyć samodzielnie za pomocą poleceń MakeDir i Assign. Te przypisy są obecne w nowszej wersji systemu w sekwencji startowej.

Przyznam, że nie używałem wersji 2.0 systemu i nie mam tu praktycznych doświadczeń.

Ostatnia aktualizacja: 22.06.2025 21:44:16 przez Hexmage960
[#9] Re: Whdload 44.1 na Amidze 600 z Workbench 2

@gotham, post #7

Zainstaluj sobie WB 2.1.
[#10] Re: Whdload 44.1 na Amidze 600 z Workbench 2

@Hexmage960, post #8

Dla potomnych od razu mówię co trzeba zrobić. Stworzyłem czysta standardową dyskietkę o nazwie HELP ,zamontowałem w napędzie. Instalacja przebiegła bez problemu.

heman70:

Mam WB 2.1 . Problem już rozwiązany, postaram się zrobić poradnik dla wszystkich jak instalować na emulatorze i na prawdziwej A600. ( obecnie ćwiczę przed zabawą z prawdziwym komputerem )

Ostatnia aktualizacja: 22.06.2025 22:46:31 przez gotham
[#11] Re: Whdload 44.1 na Amidze 600 z Workbench 2

@gotham, post #5

Jeśli myślisz że zainstalujesz Wormsy za pomocą WHDLOAD, to pamiętaj że musisz posiadać oryginalna grę na dyskietkach .
Posiadasz ?

Lepiej znajdź na sieci gotowe archiwa już z zainstalowaną konkretną grę w WHDLOAD.
[#12] Re: Whdload 44.1 na Amidze 600 z Workbench 2

@gotham, post #10

Stworzyłem czysta standardową dyskietkę o nazwie HELP ,zamontowałem w napędzie.

to samo by było gdybyś w CLI kliknął komendę (lub dopisał w s-s)
ASSIGN Help: gdzieśTam: - np ram: czy dh0:
[#13] Re: Whdload 44.1 na Amidze 600 z Workbench 2

@gotham, post #7

Jeśli prosi o HELP: , możesz zrobić sobie katalog o nazwie help np. na partycji systemowej, i założyć odwołanie do tego katalogu komendą assign HELP: SYS:HELP . Najlepiej wrzuć sobie to do user-startup, wtedy jakikolwiek program potrzebujący HELP: się tam odwoła.
W ten sposób możesz porobić odwołania do jakikolwiek urządzeń logicznych.
Numer z dyskietką oczywiście zadziała, bo Amiga po prostu szuka urządzenia HELP: i znajduje dyskietkę o takiej nazwie. Dokładnie w ten sam sposób zadziałało by to gdybyś założył małą partycję na twardym dysku i nazwał ją HELP. . A rozwiązanie z ASSIGN jest eleganckie, uniwersalne i dokładnie tak się to powinno zrobić.

Ostatnia aktualizacja: 22.06.2025 22:58:09 przez wali7
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem