[#1] a1200 uwalona płyta główna
Stało się coś tragicznego, uśpiłem swoją płytę główną, i niestety już nie wstaje, po zapodaniu zasilania czarny ekren, dioda się świci, flop stoi w miejscu

Wcześniej coś się stało z kontrolerem IDE, chciałem coś poprubować, całkowiecie ją wyjąlem, szukałem zepsutych ścieżek, zauważyłem, że złącze w płycie ma minimalny luz, tzn, nie trzyma się idealnie, możliwe, ze tam coś się stało, i dlatego złącze nie działało, dodatkwo docisnąłem kości ROM

potem podłączyłem ją do TV, no i zonk -.-'

da się coś z tym zrobić jeszcze?

są jakieś algorytmy, jak szukać awarii?

Bo jak tego, bede musiał kupić nową płytę główną..
Musze tylko sprawdzić najpierw ROM, czy jest jest sprawny

Czy pomoże ktoś z Lublina, kto posiada A1200 i mógły poświęcić pare min na sprawdzenie romu 3.1 ?

a, jest jeszcze coś, zrobiłem tak, że podłaczyłem amige pod zasilanie, oraz kabel rgb<->scart, potem włłaczyłem TV, on daje dość pokźny impuls e-m, mogło to spowodować uszkodzenie płyty?

btw, można kostki ROM zamienić miejscami?

Ostatnia modyfikacja: 05.04.08 13:53
[#2] Re: a1200 uwalona płyta główna

@Bagheera, post #1

Kostek nie można zamienić miejscami. Ba, nawet jak je włożysz za bardzo w prawo czy tam w lewo (nie pamiętam jak się je wkładało) to możesz spalić ROMy.

[#3] Re: a1200 uwalona płyta główna

@Bagheera, post #1

Kostki muszą być na swoim miejscu i z 1 pinem z lewej wolnym inaczej kaplica. Wkładając też trzeba uważać bo może się jakaś nóżka podwinąć... Najlepiej w tej chwili zorganizować od kogoś rom, albo kupic za kilkanaście PLN, przynajmniej będziesz wiedzieć że to (lub nie) rom.

[#4] Re: a1200 uwalona płyta główna

@elt, post #3

rom to wolę u kogoś sprawdzić

swoją drogą, co to za pomysł, zeby dawać podstawki, kótre miają więcej wejść niż ma pinów układ -.-

[#5] Re: a1200 uwalona płyta główna

@Bagheera, post #4

taki żeby włożyć dwie kości po 1 mb :), bardzo przyszłościowe rozwiązanie, niestety C= nie miało okazji już tego wykorzystać :)

[#6] Re: a1200 uwalona płyta główna

@Bagheera, post #1

Olej tą płytę, żal nerwów. Napisz do mnie na padu-padu, to ugadamy się co do płyty, ewentualnie co do całego kompletu z fast szmatą i romem 3.1 ;-D

[#7] Re: a1200 uwalona płyta główna

@UZi, post #6

jakby fast szmata okazała się jednak wolna to ile chcesz za nią?

[#8] Re: a1200 uwalona płyta główna

@zangief, post #7

hej, juz wczesniej pytalem o to samo, o fast ate:
http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=53523&t=53523

dlaczego wchodzisz przed kolejke?
[#9] Re: a1200 uwalona płyta główna

@UZi, post #6

k, odezwę się

żal czy nie żal, jak bym ją naprawił, to była by satysfakcja, nie wspomnę o finansach

po za tym, jest jeszcze taka kwestia, że amigowego sprzętu ubywa, a nie przybywa

-----

@zangief, jakby co, jesteś 3ci, zaraz za prartem : )

Ostatnia modyfikacja: 06.04.08 10:57
[#10] Re: a1200 uwalona płyta główna

@UZi, post #6

odezwij się do mnie, jak możesz, bo jakioś nie idzie się z Tobą "skontaktować"

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem