kategoria: A1200
[#1] temat twardy dysk i CD-ROM jak zamątować do A1200

Panowie Koledzy w tamtym tygodniu 15.06.2025 r. kupiłem tą o to AMIGĘ 1200.
Przekazałem ją w rence znajomego,który miał mi uruchomic HDD 10GB na tej Amidze.
HDD jest zabezpieczony haslem przed automatycznym startem-polecenie look hasło składa sie z liter KLGKDK-które są inicjałami trzechosób-kolejności nie pamiętam.
Z tego cowiemsystemowo można było instalować HD na Amidze do 4GB pojemnosci.
Ale od Czesława wiem,że do AMIGI 1200 można podłączyć nawet HD o pojemności 1 TB.
Należ jakąs złączkę przy karcie turbo np.)030/040 umieścić na ząku 8 i jeszcze jakimś 7 czy 9.
Wykożystując PRZY TYM TZW.PAMIĘĆ WIRTUALNĄ AMIGI.
jAK TO ZROBIĆ.pOWIEDZCIE.

jak wywołać HD by go Amiga widziała i jak odwołać polecenie look.

a TO ZDJĘCIE aMIGI cZESŁAWA Z DYSKIEM JUŻ 4gb bo niepotrafiłem w 2012 roku uruchomić HD Czesława,który jest u mnie do dziś.
Pozdrawiam Ktosy73OK

Ostatnia aktualizacja: 23.06.2025 22:22:57 przez Ktosy73
[#2] Re: temat twardy dysk i CD-ROM jak zamątować do A1200

@Ktosy73, post #1

możesz wymienić kickstart na jakiś nowszy
LUB
programowo w s-s dopisać to:
LoadModule Devs:NowySCSI.device

partycje zakładasz/formatujesz w systemie PFS3
koniec
1
[#3] Re: temat twardy dysk i CD-ROM jak zamątować do A1200

@Cezarykl, post #2

programowo w s-s dopisać to:
LoadModule Devs:NowySCSI.device

Tylko wtedy LoadModule musisz mieć na dysku i w SS odpowiednio podać podać ścieżkę do niego.
Dodatkowo partycja systemowa musi być odczytana przez scsi.device z kicka, więc nie może być więszka niż 4GB
1
[#4] Re: temat twardy dysk i CD-ROM jak zamątować do A1200

@Cezarykl, post #2

Z tym,że na owym HD 10 GB jest zaistalowany OS 3.9 i na HD znajduje się gra -najlepsze szachy na Amige z 2000 roku i na tej grze mi zależ by pograć z komputerem-więc zakładanie partycji i formatowanie nie wchodzą w grę.
Ktosy73
[#5] Re: temat twardy dysk i CD-ROM jak zamątować do A1200

@Ktosy73, post #4

na owym HD 10 GB jest zaistalowany OS 3.9 i na HD znajduje się gra -najlepsze szachy na Amige z 2000 roku i na tej grze mi zależ by pograć z komputerem

czyli pewnie jest już w PFS, bo inaczej nie było by to do odczytu na starym sprzęcie,
więc brakuje tylko ci nowego scsi.device

a może już tam wszystko jest, na tym 10gb dysku, podłącz tylko ten dysk i spr
lub po prostu, testowo,
odpal amige z dyskietki, która załaduje loadmodulem nowy scsi.device i workbench

Ostatnia aktualizacja: 23.06.2025 23:08:56 przez Cezarykl
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem