kategoria: A600
[#1] Wymiana klawiszy na czarne A600
Witajcie,
po 2 latach wyjąłem z szafy A600 i znowu opadły mi ręce widząc jak Amiga zmieniła szaty na żółte. Ponad 2 lata temu robiłem totalne wybielanie (klawiszy, obudowy, przycisku od stacji dyskietek) i teraz efekt żółci powrócił... Żeby nie bawić się cały czas w wybielanie, dałem obudowę do proszkowego malowania, a klawisze chciałem wymienić na czarne np ze sklepu A1200.net . Rok temu robiłem podobny myk z moją 1200 ale tam miałem to szczęście że klawisze były kompatybilne (Mitsumi Hybrid) natomiast w A600 mam coś takiego (chyba to Mitsumi Miniature ?? ):

Czy do takiego systemu montażu klawiszy jest możliwość zainstalowania czarnych klawiszy? Ktoś takie coś produkuje/sprzedaje? Jeżeli nie czarne to chociaż klasyczne, ale takie które nie będą żółknąć.

Pozdrawiam
[#2] Re: Wymiana klawiszy na czarne A600

@cj grass, post #1

Zdaje się, że gdzieś w internetach był do ściągnięcia projekt wydruku 3d do takich nakładek na młoteczki które umożliwiają użycie tych nowych klawiszy.
[#3] Re: Wymiana klawiszy na czarne A600

@Madman, post #2

To promieniowanie podczerwone powoduje beżowienie plastiku, a ultrafiolet wybielenie. W słoneczny dzień wystarczy na słońce wystawić bo ono emituje więcej UF niż mikrofal.
Parę/paręnaście godzin raz w roku utrzymuje jasny kolor, a trzymane w ciepłym miejscu beżowieją. Przezroczyste pokrywy nie pomagają, bo one blokują UF a przepuszczają ciepło.

Przyspieszanie tych procesów chemią sprawia że tym szybciej zeżółkną w kolejnych miesiącach po takiej kąpieli. No chyba że będziesz je potem w lodówce trzymał. I to tyle na temat.
1
[#4] Re: Wymiana klawiszy na czarne A600

@ZorrO, post #3

Czyli jak najlepiejtaki sprzęt przechowywać
[#5] Re: Wymiana klawiszy na czarne A600

@Berr131268, post #4

Z dala od kaloryferów, mocnych grzejących żarówek i jasnych od słońca okien. (bo szyby przepuszczają ciepło ale UF nie). Ale jeśli już były wybielane chemią to tyle może nie wystarczyć. Z lodówką to może przesada ale chłodna piwnica na dłuższe okresy wskazana, a jeśli w pokoju to przykrywać czymś nieprzezroczystym gdy nie jest włączona.

No i od czasu do czasu wystawić bezpośrednio na słońce, a nie przez szybę.
[#6] Re: Wymiana klawiszy na czarne A600

@cj grass, post #1

Ale że jak, do malowania proszkowego ?
[#7] Re: Wymiana klawiszy na czarne A600

@QUAD, post #6

Widocznie miał metalową szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 03.07.2025 07:46:54 przez lopezpb
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem