kategoria: A600
[#1] Amiga 600 + pamięć ram 1mb z rtc
Witam,
zakupiłem ostatnio rozszerzenie 1mb do mojej A600 z RTC. Wszystko działa prawidłowo ale zastanawia mnie RTC. Po ustawieniu czasu i wyłączeniu Amigi gdy ją ponownie włączam np następnego dnia pokazuje mi nadal czas z poprzedniego dnia czyli jak wyłączyłem Amigę o 14:30 9 lipca, gdy ją włączam 10 lipca o 9:00 mam czas 14:30 9 lipca.
Moduł pamięci wygląda tak:

Jest tam jedna zwora która była tak ustawiona jak jest i nie mogę znaleźć opisu co ona robi. Czy coś jeszcze muszę zrobić aby czas po wyłączeniu Amigi dalej płynął :)
[#2] Re: Amiga 600 + pamięć ram 1mb z rtc

@cj grass, post #1

Sprawdź w Amiga Test Kit czy zegar "idzie"?
1
[#3] Re: Amiga 600 + pamięć ram 1mb z rtc

@cj grass, post #1

Jest tam jedna zwora która była tak ustawiona jak jest i nie mogę znaleźć opisu co ona robi.

To z tego projektu nie? Render spodu wskazuje, że zworka załącza zegar.
1
[#4] Re: Amiga 600 + pamięć ram 1mb z rtc

@cj grass, post #1

Oki M6242B wymaga oscylatora zewnętrznego. Powinien być zamontowany Epson 62421 lub 72421, który ma oscylator wbudowany. Układ do wymiany, najlepiej dołożyć podstawkę.
1
[#5] Re: Amiga 600 + pamięć ram 1mb z rtc

@heman70, post #4

Dziękuję za poradę. Któryś z tym Epsonów lepszy? Który lepiej kupić? Czy bez różnicy?
[#6] Re: Amiga 600 + pamięć ram 1mb z rtc

@cj grass, post #5

Bez różnicy. Byle Ci się sprawny trafił, bo z jakością z Chin kiepsko.
1
[#7] Re: Amiga 600 + pamięć ram 1mb z rtc

@cj grass, post #5

Ten, który uda ci się kupić. Ja używam 72421 i działają. Pobierają dużo mniej prądu niż Oki więc same plusy.
1
[#8] Re: Amiga 600 + pamięć ram 1mb z rtc

@heman70, post #4

Układ do wymiany, najlepiej dołożyć podstawkę.

Cyt

Nie rozumiem "najlepiej dołożyć podstawkę"? jak byś mógł wyjaśnić o jaką podstawkę chodzi.
[#9] Re: Amiga 600 + pamięć ram 1mb z rtc

@cj grass, post #8

jak byś mógł wyjaśnić o jaką podstawkę chodzi

Proszę bardzo.

lub

Ułatwi znacznie wymianę układu w razie potrzeby.
1
[#10] Re: Amiga 600 + pamięć ram 1mb z rtc

@cj grass, post #8

Niech osoba, która Ci to sprzedała, poprawi tą fuszerkę bo taki układ z płytki dwustronnej wcale nie jest łatwo wylutować bez narzędzi. Dopóki nie miałem rozlutownicy to wycinałem takie układy i wylutowywałem nóżka po nóżce oddzielnie żeby nie uszkodzić płytki. Ale wtedy scalak na straty.
3
[#11] Re: Amiga 600 + pamięć ram 1mb z rtc

@heman70, post #9

Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc, podstawka kupiona, epson leci z ali (nigdzie indziej nie mogłem go znaleźć). Jak tylko doleci będzie lutowanie.
Pozdrawiam
1
[#12] Re: Amiga 600 + pamięć ram 1mb z rtc

@bfgmatik, post #10

bo taki układ z płytki dwustronnej wcale nie jest łatwo wylutować bez narzędzi.

Da się to zrobić plecionką i hotem. Sama rozlutownica też nie zawsze odessała mi całą cynę i układ nie chciał wyjść bez hota, bo gdzieś jakaś nóżka trzymała. Są jakieś tam techniki z wygiętym miedzianym drutem, który dotyka wszystkich nóżek na raz i go się wtedy grzeje. Rozlutownica oczywiście bardzo przydatna i jak trochę tam lutujesz, to lepiej mieć. Jak masz do wylutowania jeden układ na parę lat, to hot-air, plecionka, cyna i pasta wystarczy. Jak do dyspozycji jest tylko stacja lutownicza, to tak jak napisałeś, najlepiej poświęcić układ i wyciągać po jednej nóżce.

Co do układów Epson z Chin, to jak zamawiałem 5szt lub 10 szt to zawsze kilka nie działało.
[#13] Re: Amiga 600 + pamięć ram 1mb z rtc

@snifferman, post #12

Jakiej rozlutownicy używałeś?
[#14] Re: Amiga 600 + pamięć ram 1mb z rtc

@snifferman, post #12

Od czasu kiedy mi się laminat podniósł w A500 rev8 to nie lubię hotaira. Co prawda to miejsce było mocno strawione kwasem z Varty, ale podniosło się koncertowo.

Jeśli chodzi o rozlutownicę to nauczyłem się pomagać sobie lutownicą przy grzaniu i teraz wylutowuję nawet elementy z dużymi polami masy. W skrajnych przypadkach można też całość podgrzać hotairem żeby rozlutownica miała mniej roboty przy podgrzewaniu. Moja ZD-915 grzeje gorzej niż zwykła lutownica i słabo daje radę z polami zalanymi masą bez dodatkowej pomocy. Ale przy odrobinie wprawy jest OK.
[#15] Re: Amiga 600 + pamięć ram 1mb z rtc

@Bartek2075, post #13

Ja mam ZD-8915 ale pistolet mam od ZD-8925(inna grzałka niż w ZD-915, ale te same wymiary i te same groty i rurka trzymająca. Mam też gdzieś całą stację ZD-8925. Pistoletu od ZD-8915 nie polecam, bo ma cieńką grzałkę z jakąś wadą i się ciągle zatykał przy wlocie do zbiornika na cynę. Może to teraz poprawili, ale ja bym nie ryzykował. Jakbym miał kupować znowu, to raczej brałbym ZD-915. To chyba najpopularniejsza tania stacja i łatwo o części zamienne, chociaż dla swojej kupiłem zapas grzałek i się nie martwie.
Ja też rozwarstwiłem mobo od A2000 ale to nie wina użycia hot-air(chociaż częsciowo też), tylko moja, że jej nie wygrzałem wstępnie przed. Laminat ma w sobie wilgoć i pod wpływem ciepła para go rozsadza. Jak drugi raz lutowałem w niej pamięci to ją wygrzałem i problemu nie było.

Musisz też brać pod uwagę, że te tanie hoty to tak śrenio trzymają temperaturę. Dając dyszę blisko, tak, że przepływ jest mocno ograniczony, potrafiło mi przebić temp z 280 na 400 stopni. Przy małych dyszach i małych odległościach hot zamienia się w palnik. Warto używać zewnętrznych czujników temp.

No i z pokorą przyznaję, że chociaż sobie hobbystycznie lutowałem tak od 2016, to dopiero po kupnie rozlutownicy, hota, 2 stacji lutowniczych i mikroskopu (wszystko budżetowe) i po 3 latach weekendowego sporadycznego wdychania oparów fluxa jestem godzien tytułu nowicjusza, który rzadko coś popsuje, ale całą mobo w SMD czy jakieś turbo polutuje. Im więcej lutowałem i się bawiłem tym więcej świadomości miałem, że jeszcze mało umiem i więcej narzędzi potrzebuje. Ale to moje hobby i już skończyło mi się miejsce w warsztaciku więc musi narazie wystarczyć.
[#16] Re: Amiga 600 + pamięć ram 1mb z rtc

@snifferman, post #15

Miałem kiedyś zhaoxina 985D. Troszke mi posłużył i został odsprzedany znajomemu. Zastąpił go Quick 861DW. Różnica kolosalna. W Zhaoxinie jak ustawiłeś na 100* to mogłeś długą chwile mieć dłoń przy wylocie i nie parzyło aż tak mocno. W Quicku ze 2-3 sekundy i nie wytrzymasz dłużej.
Rozlutownicę mam ZD-8915 z drugim zapasowym pistoletem bo niekiedy potrzeba była zmiany średnicy dyszy a na gorąco to trzeba uważać by nie zrobić kuku.
Dzielnie służy, części zamienne, filtry wszystko w mega przystępnych cenach.
Jednak od niedawna mam Quick tv-2. W Polsce obecnie niedostępna. Ma ją też jedna osoba na Youtube, dzięki tej recenzji postanowiłem ją zakupić. Cena ponad 2000zł ale się nie zapycha. No i moc grzania znacznie większa. Tam gdzie ZD nie daje rady tam Quick robi robote OK
[#17] Re: Amiga 600 + pamięć ram 1mb z rtc

@Bartek2075, post #16

Czym się różnią układy RTC72421A i RTC72421B? Omyłkowo kupiłem B.

Ostatnia aktualizacja: 23.07.2025 12:47:35 przez cj grass
[#18] Re: Amiga 600 + pamięć ram 1mb z rtc

@cj grass, post #17

Dokładnością zegara. Dla Amigi nie ma to znaczenia. Jest dużo malowanek więc też nie wiadomo co za wersja się trafi. Jak działa to jest git. Literką się nie przejmuj.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem