kategoria: Programy
[#1] AGA Super High-Res Laced I inne cuda po HDMI
Odkąd zainstalowałem zabaweczkę od CS-lab, tj. WarpedVision, testuję sobie różniaste tryby graficzne AGA.
O ile 640x512 (High-Res Laced) wygląda zawsze fantastycznie, to Super-High Res Laced potrafi rzucić artefaktem to tu, to tam. Nie wiem, czy to wina mojej Agi, czy mojej ReAmiga, czy po prostu tak ma być. Na pewno z kręgu podejrzanych wyłączam okablowanie, zasilacz i monitor. Są po prostu obszary ekranu w których rysowana grafika albo miga, albo się źle renderuje. Już sam obraz kontrolny ma te cechy.

- Czy ktoś z Was używa z powodzeniem PAL:Super High-Res Laced na WarpedVision?
- Jak najefektywniej uzyskać na AGA tryb 800x600

I by nie zakładać osobnego wątku;

- Czy cudaki w stylu FBlit mają jakiś sens w dobie WB3.2.2 i romu 47.115?

I już mały EDIT: Po złączu VGA (mam takie w ReAmiga) jest dokładnie IDENTYCZNIE, czyli miejscowe artefakty w trybie Super High-Res i Super High-Res Laced

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2025 12:53:51 przez crimart

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2025 13:01:52 przez crimart

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2025 13:02:07 przez crimart
1
[#2] Re: AGA Super High-Res Laced I inne cuda po HDMI

@crimart, post #1

Tryby Super High Res i Super High-Res Laced potrafią na niektórych Amigach wyświetlać artefakty nawet w PAL. Sam miałem taki przypadek w jednej A1200 podłączonej do zwykłego TV.
1
[#3] Re: AGA Super High-Res Laced I inne cuda po HDMI

@crimart, post #1

https://aminet.net/package/driver/moni/HighGFXnmore

Nie wiem czy Warp sobie z tymi trybami poradzi ale jest też 800x600

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2025 13:54:28 przez ppill
1
[#4] Re: AGA Super High-Res Laced I inne cuda po HDMI

@PopoCop, post #2

Warto zadbać też o dobre chłodzenie płyty głównej i układów scalonych. Tryby Super HighRes i Super VGA są wymagające. Jako, że autor wątku ma wewnętrzny scandoubler Warped Vision, układy mogą mieć mniejszą wentylację, bo ten scandoubler nakłada się na układ scalony.

Drugie rozwiązanie to korzystać z HighRes Laced na Warped Vision.

Co do 800x600 to jest już nawet w systemie Euro36, ale wydajność tych trybów jest niska. Ja osobiście polecam albo 640x256, albo 640x400 w DblNTSC dla systemu. Najszybsze tryby według mnie i można spokojnie pracować w 256 kolorach.
2
[#5] Re: AGA Super High-Res Laced I inne cuda po HDMI

@Hexmage960, post #4

Jeśli ma wewnętrzny, to ma do Warpa, a jeśli ma do Warpa, to ma do tego wiatrak.
[#6] Re: AGA Super High-Res Laced I inne cuda po HDMI

@_DiskDoctor_, post #5

Ma wewnętrzny i nie ma do Warpa. Wiatraka też nie ma. A artefakty pojawiają się już od pierwszej minuty pracy Amigi. Tak jak napisałem w wątku, są obecne i na WarpedVision HDMI i na RGB/VGA Amigi; zatem nie mają nic wspólnego z WarpedVision, tylko są cechą albo mojego chipsetu, albo ReAmigi in general. Obstawiam chipset, bo jak koledzy piszą nie jest to rzadkie.

WarpedVision jest tak zaprojektowane że spokojnie wejdzie niskoprofilowy radiator 20x20mm na Lisę.

EDIT: Po położeniu grubych blaszek miedzianych na Alice, problem definitywnie zniknął :) WOW

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2025 16:28:10 przez crimart
1
[#7] Re: AGA Super High-Res Laced I inne cuda po HDMI

@crimart, post #6

A może masz ten znany problem który opisany jest tu link
2
[#8] Re: AGA Super High-Res Laced I inne cuda po HDMI

@Alex, post #7

czy dobrze to rozumiem?
w końcowym efekcie zamiast opor­nika o re­zy­stan­cji 27 Ω jest drucik, mostek?

i taki banał takie problemy powoduje ??

xD

:)

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2025 19:20:50 przez Cezarykl
[#9] Re: AGA Super High-Res Laced I inne cuda po HDMI

@Cezarykl, post #8

Dokładnie tak a żeby było fachowo to można dać rezystor 0 om. Możesz to prosto sprawdzić, schłodź alice i zobacz czy artefakty znikają jeżeli tak to zrób modyfikację.

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2025 19:49:25 przez Alex
[#10] Re: AGA Super High-Res Laced I inne cuda po HDMI

@Cezarykl, post #8

Nie ma się z czego cieszyć, to oznacza, że układ pracuje na granicy możliwości jeżeli usunięcie tak łagodnego filtru RC z rezystorem 27R poprawia sprawę :). Czegoś tam panowie z Commodore nie dopracowali.
[#11] Re: AGA Super High-Res Laced I inne cuda po HDMI

@bfgmatik, post #10

Nie ma się z czego cieszyć, to oznacza, że układ pracuje na granicy możliwości jeżeli usunięcie tak łagodnego filtru RC z rezystorem 27R poprawia sprawę :). Czegoś tam panowie z Commodore nie dopracowali.

Niestety, ale takich "kwiatków" jest więcej. Pół biedy jeżeli to dotyczy HW. Ale jak w grę wchodzi HW+ SW, to "nie wiadomo co co chodzi"
Tutaj próba (nieudana) instalacji AOS4.1 na A4000T
link
I o co chodzi z tymi artefaktami....
[#12] Re: AGA Super High-Res Laced I inne cuda po HDMI

@crimart, post #6

W życiu bym nie zgadł że można kupić wewnętrzny bez WARPa...
1
[#13] Re: AGA Super High-Res Laced I inne cuda po HDMI

@_DiskDoctor_, post #12

Bardzo fajny sprzęcik, polecam.
Wersja Full Aga działa i z Warpem i bez niego. Masz na nim Input video, pod które możesz sobie wpiąć Vampira, Pistorma i każdego innego cudaka z RTG-HDMI.

Jedyny niedosyt, to fakt, że przełączanie sygnału między Aga a RTG, nie odbywa się automatycznie, tylko bida chińskim pilotem. Marzy mi się chociaż skrót klawiatury, no ale nie można mieć wszystkiego. Pierwsze co zrobię, to zakoduję bida pilocika w jakimś uniwersalnym sprzęcie pod IR.

Sama jakość wykonania elektroniki i sposób integracji z płytą Ami jest fantastyczna. Można też wpiąć w niego Audio, które jest dołączane do HDMI, więc to taki news w świecie Ami.
Generalnie jest poczucie, że sprzęt jest wart więcej, niż kosztuje.

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2025 21:59:31 przez crimart
[#14] Re: AGA Super High-Res Laced I inne cuda po HDMI

@Alex, post #7

Szok!

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2025 22:24:07 przez crimart
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem