[#1] Problem z wieloma kickstartami na jednej kości
Hej,
mam (kupiłem) A500 trochę przerobioną (rev 6a), ma 1mb CHIP na płycie (wstawione podstawki i kości), ma też (oryginalną) kość z kickstart 2.04. No i wszystko fajnie, można powiedzieć, że działa (np. przechodzi Amiga Test Kit, zrobiłem 50 rund w testach pamięci), nie obserwuję żądnych problemów w działąniu.
Jednak zapragnąłem mieć wiele kickstartów, kupiłem przejściówke na kość w Archi-Tech i kość z kickstartami na allegro :) No i na tej kości i płytce są problemy, ogólnie kickstarty się włączają, ale programy często się wieszają (powiedziałbym, że czasem działają, ale bardziej się wieszają), także test pamięci nie przechodzi, gdzieś tam się wywala exception. Męczyłem głownie ks 1.3 i 2.05, na obu programy się wieszają.
Czy ktoś wie co jest przyczyną? Dodam, że nie wiem czy kondensatory są wymienione w tej amidze, jednak przypoinam, że na oryginalnym KS 2.04 nie obserwuję żadnych problemów.
Z góry dzięki za informacje.
[#2] Re: Problem z wieloma kickstartami na jednej kości

@zbrożo, post #1

Mogą niełączyć wyprowadzenia przełącznika Kickstartów, włożonego w podstawkę DIP40 Amigi, ewentualnie nóżki samego układu pamięci w podstawce na płytce przełącznika. W takim przypadku Kickstart początkowo zadziała prawidłowo, ale po utracie połączenia którejś linii Amiga się zawiesi. Dobrze by było sprawdzić całość w innej Amidze. Te Kickstarty nagrywane, czy oryginalne?
[#3] Re: Problem z wieloma kickstartami na jednej kości

@RomanWorkshop, post #2

Są też różne przełączniki i przykładowo 4in1 4x512KB lub na 6 kicków ale o wielkościach 256KB i 512KB. Lub 3 kicki 1x512KB i 2x256KB. Sama kość kicka może też być uszkodzona. Miałem tak już kilka razy, że weryfikacja w programatorze ok a w Ami nie działało. Później zrobiłem kilkadziesiąt weryfikacji i wtedy wyszło, że nie za każdym razem przechodzi. Kilka bitów pływało i ponowne kasowanie i nagrywanie nic nie dało
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem