kategoria: Sprzęt
[#31] Re: Casablanka - instalacja systemu

@Rafał A-3000, post #29

2 chwilę to trwało, sorry

Casablanca
1
[#32] Re: Casablanka - instalacja systemu

@AdamZeku, post #31

2 chwilę to trwało, sorry

Wielkie dzięki, dysk jest z nowym systemem 3.1.0 z możliwością ustawienia języka polskiego. Nie zmieniałem numeru seryjnego w systemie (popróbuje w weekend). Dostaje komunikat jak na pierwszej grafice. Dysk mimo to jest w pełni sprawny i funkcjonalny. Kontaktowałem się z producentem, czy jest możliwość kupienia oryginalnych dyskietek instalacyjnych do tej wersji "Amigowej" Casablanki, niestety nikt nie odpisał.

Działa to super szybko, jest bardzo intuicyjne. Jakość nagrania na dysku "Demo" jest powalająca na monitorze CRT. Jedynie mój SCSI2SD 5.1 jest delikatnie za wolny do odtwarzania dłuższych sekwencji. Muszę zatrzymać obraz na 1s co 5s żeby nie opróżnić bufora odtwarzania. Popróbuje z szybszą wersją SCSI2SD. Obraz dysków jest widziany pod WinUEA, do nagrania go na kartę użyłem HDD Raw Copy Tool. Wystartował od strzału. Jeszcze raz wielkie dzięki. Jak opanuje montaż, pewnie popełnię materiał wideo o tym sprzęcie. Jestem zaskoczony jego jakością i prędkością działania. Klawiatura na PS/2 działa, również mysz w standardzie PC na złączu COM.

Ostatnia aktualizacja: 13.08.2025 21:04:23 przez nowy80
1
[#33] Re: Casablanka - instalacja systemu

@nowy80, post #32

Pięknie OK Gratuluję sprzęciku ok, racja
[#34] Re: Casablanka - instalacja systemu

@nowy80, post #32

Świetnie, że się udało postawić Casablankę na nóżki OK
[#35] Re: Casablanka - instalacja systemu

@AdamZeku, post #34

Moja wciąż jest reanimowania.

P.S. Może ktoś wkleić mountlistę do jej dyskietek na Amigę ze stacją HD?

Ostatnia aktualizacja: 14.08.2025 10:33:03 przez Rafał A-3000
[#36] Re: Casablanka - instalacja systemu

@Rafał A-3000, post #35

P.S. Może ktoś wkleić mountlistę do jej dyskietek na Amigę ze stacją HD?

Prosze bardzo. Ponizej masz mountliste, ktora montuje image dyskietki od Casablanki tak, aby go mozna przegladac i zapisywac nowe rzeczy. Wymaga fmsdisk z aminetu. Przed zamontowaniem zrob assign FMS: do jakiegos katalogu - tam zostanie przy 1 uruchomieniu utworzony plik Unit0. Jesli masz juz image dyskietki, to nazwij go Unit0 i wrzuc do tego katalogu. W epoce, po utworzeniu i przygotowaniu zawartosci image dyskietki
byl zapisywany na stacji hd w amidze za pomoca specjalnego programu, ktory przy okazji zapisywal track 0 z wyzerowanym numerem licencji. W ten sposob byla produkowana zlokalizowana przeze mnie wersja systemu oraz przygotowane przeze mnie zestawy polskich czcionek, ktore sprzedawala Eureka.
Mozliwe, ze daloby sie te mountliste przerobic tak, aby dzialala bezposrednio ze stacja dyskow, ale w 1997 roku musial byc jakis powod, ze zrobilem to w ten a nie inny sposob...

Zapisz mountliste do Devs/DOSDrivers jako CASA0.

/* $VER: CASA0 1.0 (1.1.98)
 *
 * Casablanca file system entry created by Peter Drapich.
 * ©1998 Union Systems. All Rights Reserved.
 *
 */

Device		= fmsdisk.device
Flags		= 1
Surfaces	= 2
BlocksPerTrack	= 10
BlockSize	= 1024
Reserved	= 1
Interleave	= 0
LowCyl		= 0
HighCyl		= 79
Buffers		= 5
BufMemType	= 0
StackSize	= 600
Priority	= 10
GlobVec		= -1
DosType		= 0x444f5303

/* The Unit field is controlled by tooltypes in the CASA0 icon.
 *
 * Unit		= 0
 */
1
[#37] Re: Casablanka - instalacja systemu

@docent, post #36

Bardzo dziękuję. OK
Obraź HDD ma 8GB, a ja ma dyski głównie 4ki. Teraz będzie można nagrać swój system z dyskietek. Zostaje jeszcze próba z adapterem scsi2sd i kartą 8GB.
[#38] Re: Casablanka - instalacja systemu

@Rafał A-3000, post #37

Obraź HDD ma 8GB, a ja ma dyski głównie 4ki. Teraz będzie można nagrać swój system z dyskietek. Zostaje jeszcze próba z adapterem scsi2sd i kartą 8GB.

Mam przetestowany SCSI2SD 5.1 który ma maksymalny transfer w okolicach 2,8-3MB/s i jest za wolny o jakieś 20% do płynnego odtwarzania materiału (opróżnia się bufor danych do 0 i jest przycinanie). Wersja SCSI2SD 6.x ma osiągi zbliżone nawet do 10MB/s i w tą wersję bym celował. Są oczywiście inne rozwiązania jak ZuluSCSI z większymi transferami niż SCSI2SD 5.1, lecz tego nie testowałem.
[#39] Re: Casablanka - instalacja systemu

@nowy80, post #38

Warto będzie spróbować. Cieszę się, że z nimi działa. Wrócę do domu to podeślę Norbertowi do testów swoje adaptery/emulatory SCSI.
[#40] Re: Casablanka - instalacja systemu

@Rafał A-3000, post #39

Super działa SCSIKnife czyli wariacja na temat ZuluSCSI oraz BlueSCSI. Zresztą można samemu zobaczyć moją sztukę w akcji szeroki uśmiech

5
[#41] Re: Casablanka - instalacja systemu

@nowy80, post #40

Mam pożyczoną Casablance (cześć Rafał szeroki uśmiech ), która nie miała HDD.
Rafał dostarczył też HDD 4Gb scsi, więc za mały na obraz 9Gb.
Ale sobie z tym poradziłem.
Nagrałem tylko pierwsze 4gb, które odpowiadało wielkości dostarczonego dysku i Casablanca ruszyła z hdd, zabootowala ale nie mogła zainicjować partycji dla video.
Sukces. szeroki uśmiech
Pod winuae dysk scsi jest widziany i można manewrować plikami. Z kopii zapasowej dyskietek instalacyjnych casablanki stworzyłem obraz dyskietki, który przy pomocy mountlisty można pod Amiga odczytać. Przegrałem te pliki na dysk scsi (pod Winuae)
Na HDD zmodyfikowałem s-s żeby z dysku ruszyła instalka, która była na dyskietce i mam już dysk scsi 4gb z czystą instalacją systemu Casablanki bez udziału dyskietki.

Nadal jest informacja że dysk pochodzi z innej Casablanki, ale powodem mogą być pliki z dyskietki z kopii systemu Casablanki,
Ponieważ raz włożenia dyskietka przyjmuje numer seryjny danego urzadzenia.

To wersja z 040.
[#42] Re: Casablanka - instalacja systemu

@Norbert, post #41

OK Tańczący banan jupi! trampolina
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem