kategoria: A1200
[#1] jaki zasilacz do Amigi 1200?
Cześć!

Mój zasilacz już powoli umiera i muszę kupić nowy tylko pytanie jaki? Taki z epoki czy "nowy"?
[#2] Re: jaki zasilacz do Amigi 1200?

@endrju, post #1

IMHO bez sensu kupować stary zasilacz, który może też się zepsuć.
Można wykorzystać obudowę oryginalnego zasilacza do montażu zasilacza Meanwell.

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2025 21:09:58 przez Yoshitaka
1
[#3] Re: jaki zasilacz do Amigi 1200?

@endrju, post #1

Witam.
Jaki model masz tego zasilacza (ciężki/transformatorowy czy lekki/impulsowy) ile ma Amper dla linii 5V?
Jak rozbudowana jest Amiga1200?
Czasem wystarczy wymiana elektrolitów.
Jednak czy nie lepiej dołożyć trochę PLN i kupić nowy dedykowany do Amigi a stary dać do szuflady jako eksponat?
Pozdrawiam.
[#4] Re: jaki zasilacz do Amigi 1200?

@endrju, post #1

do starej obudowy włóż Meanwella RT-50B i bedzie owca syta i wilk caly.
3
[#5] Re: jaki zasilacz do Amigi 1200?

@endrju, post #1

Wybrałem nowy i wybrałem MeanWell RT-65B. Ma więcej mocy niż RT-50B, ale nie mieści się do oryginalnej obudowy, więc zrobiłem swoją. Przy nierozbudowanej konfiguracji 50B też da radę.
2
[#6] Re: jaki zasilacz do Amigi 1200?

@Krashan, post #5

Dzięki za odp.

Teraz mam lekki zasilacz 5v 4,5a, 12v 1,0 a, -12v 0,1 a.
Mam kartę ACA i Amigi używam dość okazjonalnie do starych gierek więc to nie musi być jakiś wypasiony zasilacz :)
[#7] Re: jaki zasilacz do Amigi 1200?

@endrju, post #1

Ja kupiłem taki do A500 i do A1200. Jestem bardzo zadowolony.
link
[#8] Re: jaki zasilacz do Amigi 1200?

@endrju, post #1

Ponieważ brak dodatkowych informacji, odpowiem tak.

Zależy do czego.

Gołą 1200kę uciągnie w miarę zwykły zasilacz, a 1200 + kartą 060 z FPU już nie.
[#9] Re: jaki zasilacz do Amigi 1200?

@c64portal, post #7

W środku siedzi, jak sprzedawca pisze: Meanwell RPT-60B. Czyli to dobry zasilacz.
Oczywiście, tu w komplecie masz do niego obudowę, kable, generalnie jest Plug&play ;)
Czy warto dać ponad 2x więcej za komplet? Zależy czy lubisz majsterkować, w każdym razie wymiana bebechów amigowego PSU na Meanwella to pół godziny roboty.
[#10] Re: jaki zasilacz do Amigi 1200?

@_DiskDoctor_, post #8

Wypowiem się , bowiem nie zgodzę z twoją wypowiedzią.
U mnie w Amidze jest scan dubler wew , tf 1260 , rtc , pcmcia sieć , gotek.
Mam zasilacz orginalny 4.5A lekki.
Wszystko działa bez problemu. A i jeszcze są dwa wentylatory i dysk hdd2,5'

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2025 14:50:14 przez mwb113
2
[#11] Re: jaki zasilacz do Amigi 1200?

@mwb113, post #10

OK, jeśli toto uciągnie 060 z FPU na poziomie 100 MHz + wiatrak + scandoubler WarpVision + USB, to rzeczywiście, może niepotrzebnie kupiłem zasilacz droższy.

A takie miałem przekonanie, gdyż koledzy bardziej znający się polecali mi te 4 lata temu właśnie to.
[#12] Re: jaki zasilacz do Amigi 1200?

@mwb113, post #10

Ja mam A1200 + Warp 1260 (SD i CF jako HDD) + Pendrive USB + WarpVision + CD-ROM PCMCIA i wszystko na "ciężkim" zasilaczu od A500 działa normalnie nawet przy podkręcaniu CPU.

Czasem pod systemem nie widzi CD-ROM, ale nie wiem czy jest to wina zasilacza.
CD -ROM zasilany jest z PCMCIA więc cały zestaw ciągnie z tego zasilacza.

Wiatraczek mi chyba w Warpie nie działa od początku, bo go w ogóle nie słyszę nawet w ustawieniach na maksa, ale to też raczej nie z winy braku zasilania, bo by wówczas zwisło wszystko.

Oryginalny od A1200 "lekki" też to uciągnie, ale wyraźnie się mocniej grzeje

Ostatnia aktualizacja: 19.07.2025 22:47:29 przez lukjan
1
[#13] Re: jaki zasilacz do Amigi 1200?

@endrju, post #1

Rozumiem, że nie ma jakiejś dobrej alternatywy, która zmieściła by się w oryginalnej obudowie tego mniejszego zasilacza do A1200 i A600?

Macie Panowie w ogóle jakiś prosty schemat jak polutować przewody do amigowej wtyczki z tego zasilacza MeanWella RT-50B?

Do najmocniejszego PiStorma z chłodzeniem w A1200 ten RT-50B sprawi się znakomicie jak sądzę.
Choć jeżeli jest coś mniejszego to dajcie znać.

Jest na Alledrogo taki zasilacz

link

ale naprawdę już dosłownie pogrzało wszystkich z cenami niektórych akcesoriów do retro.

Ostatnia aktualizacja: 07.09.2025 17:05:55 przez Duracel
[#14] Re: jaki zasilacz do Amigi 1200?

@Duracel, post #13

Tak. Kosztuje w zakupie 375 zł na AmigaStore z wysyłką. Prowizja portalu na A - 45 zł z dopłatą do Smart. Zostaje 9 zł brutto sprzedającemu. To około 2% marży. To dobra cena za dostawę do automatu na drugi dzień z darmowym zwrotem do 2 tygodni i gw 2 lata door 2 door.
1
[#15] Re: jaki zasilacz do Amigi 1200?

@pong777, post #14

Ja nie mam nic do gościa, który wystawia je sobie na Allegro, natomiast nie zmienia to postaci rzeczy, że prawie pół kafla za zasilacz do komputera, który ma parametry pierwszego lepszego zasilacza do laptopa kosztującego 60-110 zł to szaleństwo.
[#16] Re: jaki zasilacz do Amigi 1200?

@Duracel, post #13

Ja do tego oryginalnego mniejszego zasilacza będę wstawiał wymieniony wyżej Mean Well RPT-60B, będzie zasilał A600.
1
[#17] Re: jaki zasilacz do Amigi 1200?

@MacGregor, post #16

Jeszcze jest myk z zasilaczami typu laptopowego Cisco. Robi się tylko końcówkę amigową bo wszystkie potrzebne napięcia w nim są. Całość powinna wyjść ze 150 zł max.
2
[#18] Re: jaki zasilacz do Amigi 1200?

@MacGregor, post #16

Mierząc na szybko, zewnętrzne wymiary oryginalnego, małego zasilacza do Amigi to 160x80x65mm to faktycznie ten RPT-60B powinien się zmieścić (101.6x50.8x29mm).

Mniejszy rozmiar, cena - 68zł, moc 60W... wydaje się lepszym wyborem niż RT-50B.
Daj znać jak się sprawuje.

-----
Umknął mi wpis Wali7. Dopiero teraz widzę, że to ten sam zasilacz, który siedzi w tym gotowcu z czarną obudową.

Ostatnia aktualizacja: 07.09.2025 18:19:04 przez Duracel
[#19] Re: jaki zasilacz do Amigi 1200?

@Duracel, post #13

A RT-65B nie mieści się z powodu długości, czy szerokości? Bo MeanWell ma jeszcze serię zasilaczy bez obudowy (skoro ma iść do obudowy po zasilaczu to przecież nie problem) np. https://www.zasilacze-meanwell.pl/1752-pt-65b-zasilacz-do-zabudowy-65w-5v-12v-12v.html , one są trochę mniejsze, tyle że nie na długość, a na szerokość.
Co do RT-50B, to ma on 5A na 5V, co jest o 0,5A większe od wydajności najmocniejszego zasilacza do małej Amigi.
W dawnych dobrych czasach na zasilaczu oryginalnym 4,5A miałem A1200, Blizzarda IV (68030 50 MHz, FPU i 16 MB RAM), HDD 3,5 cala talerzowy i CD-ROM. Wszystko chodziło stabilnie. Dopiero kupienie BlizzardaPPC spowodowało zawieszanie się zestawu na który pomogło założenie zasilacza od PC AT (wtedy można było przebierać w zasilaczach AT, jak wiadomo ich wrzucenie do Amigi było lepszym pomysłem niż ATX).
Więc jest duża szansa, że RT-50B wystarczy do wszystkiego. Lepiej niż 640 kB w PC :)
PS. w międzyczasie podałeś wymiary. PT-65B powinien się zmieścić.

Ostatnia aktualizacja: 07.09.2025 18:22:11 przez wali7
[#20] Re: jaki zasilacz do Amigi 1200?

@wali7, post #19

Mam u siebie RT-50B i bezproblemowo działał z A1200 z 040 i CD-ROM,a teraz także z Pistorm👍
1
[#21] Re: jaki zasilacz do Amigi 1200?

@wali7, post #19

Masz rację. Zasilacz RT-65B nie zmieści się do żadnej obudowy. Drugi zasilacz, który proponujesz, występował w zasilaczach od Amigi, ale miał zmodyfikowane PCB na mocowania (wycięcia) przez co zasilacz PT 65B również nie będzie pasował.
Jeżeli ktoś nie chce z jakiś powodów stosować zasilacza RT 50B to może zastosować taki:
link
Trzeba tylko mocowanie wydrukować lub coś samemu wyrzeźbić.

Tak to wygląda:

1
[#22] Re: jaki zasilacz do Amigi 1200?

@Yoshitaka, post #2

tak się zastanawiam,
1)
czy oryg amigowy zasilacz 2,5A, jak długo
bezproblemowo wyciągnie 6A? (wiadomo,że będzie się grzał)
testowałem 5min, i nie chciałem dłużej ryzykować :)

2)
czy to może mój tester coś "przekręca" wyniki ?

[#23] Re: jaki zasilacz do Amigi 1200?

@Yoshitaka, post #21

Jest opis wyjść z tego zasilacza jak podłączyć do wtyczki amigowej? We wtyczce jedna z nóżek oznaczona jest jako Shield. Co to za "osłona"?
[#24] Re: jaki zasilacz do Amigi 1200?

@Duracel, post #23

We wtyczce jedna z nóżek oznaczona jest jako Shield. Co to za "osłona"?

po prostu zmostkowany ekran z uziemieniem, 0
[#25] Re: jaki zasilacz do Amigi 1200?

@endrju, post #1

Ten jest fajny i wielki jak pudełko od zapałek. Co ciekawe można sobie Amigę z power banku uruchomić jakby gniazdka zabrakło. link
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem