[#1] PCMCIA naprawa
cześć
działała sobie ok, karta CF (fat32) w adapterze w porcie PCMCIA,
a po dzisiejszym uruchomieniu amigi, czary mary i już nic nie działa w PCMCIA :(
(wszystko działa ok, tylko ten PCMCIA nie)

hmm, czy ktoś coś poleci do sprawdzenia w pierwszej kolejności ?
co się najczęściej psuje w tym rejonie?

Ostatnia aktualizacja: 04.08.2025 21:27:05 przez Cezarykl
[#2] Re: PCMCIA naprawa

@Cezarykl, post #1

Najczęściej psują się piny w samym gnieździe PCMCIA. Zaświeć tam dobrze latarką i obejrzyj. Zwłaszcza skrajne po obu stronach. Mogą być wyłamane albo przygięte.
[#3] Re: PCMCIA naprawa

@Cezarykl, post #1

A co pokazuje cardinfo czy pccardinfo (oba aminet) przy podłączonej karcie ?
[#4] Re: PCMCIA naprawa

@Cezarykl, post #1

cześć ja miałem podobną sytuację wczoraj włożyłem kartę CF w adapterze i przestała działać. Jest nie do odczytu. Przez długi czas nie działała mi też karta wifi. Myślałem że padło pcmcia. Później już zadziałało odziwo wifi. Karta cf niestety zniszczona. Też mnie to zastanawia czy adapter nie uszkodził karty. Piny wyglądają w Amidze na całe. Jeszcze był ekran z żółtym komunikatem w trakcie łączenia z siecią. Nie wiem co boli Amigę. Boję się wkładać nową kartę żeby mi nie zjadła znów danych. Co ciekawe tą kartę uszkodzoną w cardinfo pokazuje jako nieznaną, a kartę wifi widzi.

Ostatnia aktualizacja: 04.08.2025 22:13:34 przez piotr94
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem