[#1] '' Mój Komputer '' . . . Moje CDTV ' s
Ludziska. jakiś czas temu jak tu pisałem, odzyskałem z osiedlowej TV dwie Amigi CDTV, na miedzy innym których prowadziłem w latach 90-91/2023 tzw. kanały info/planszowe w lokalnej wspólnocie.
Niestety w wyniku cyfryzacji TV i kolosalnej ceny modułu dekodowania/kodowania MUX'a cyfrowego BTV/2 z analogu na cyfrę, zrezygnowałem z walki o dalszy ciąg nadawania z Amig.

Ostały się więc moje CDTV. Niestety, wróciły tylko same jednostki centralne. I tu moje pytanie. Co warto by było dokupić by uzyskać kompletny zestaw podstawowy CDTV. Z tego co sie orientuje musiłbym dokupić:

1. CADDY
2. pilot
3. moduł przejściowy PS/2 klawiatury
4. Dopasowaną wyglądem klawiaturę PS/2
5. Moduł sygnału myszy i joysticka 9 pin + kable i wtyczki wyprowadzeń na obudowę.
6. Mysz
7. Joystick
8. kabel RGB/euro

A już mam:

- dopasowany kolorem TV Philips 15' CRT
- stację FDD Golden Image (kolor niestety jasny)

Czy to co napisałem jest wystarczające? Może cos dodacie, bo już prawie 2 lata jak stoją w szafie i chyba pora ruszyć temat by po dekadach pracy non stop zacząć je używać ?

A tu film sprzed prawie 2 lat - miałem ewolucje na tym kanale stopniowo umieszczać, ale jak to w podstarzałych wieku realiach bywa, dopiero teraz powracam do tematu, wiec zapodaje raz jeszcze ku chwale ich wieloletniej pracy:

Zali wżdy, będę wdzięczny i motywowany uwagami, pomysłami i sugestiami szanownego retro grona :) za które dzięki z góry.
1
[#2] Re: '' Mój Komputer '' . . . Moje CDTV ' s

@xtro, post #1

Hey
Akcesoria droższe niż jednostki centralne.
[#3] Re: '' Mój Komputer '' . . . Moje CDTV ' s

@BenHur, post #2

No w międzyczasie "przeleciałem" akcesoria wg swojej rozpiski i jedynie nostalgia nakazuje postawić przynajmniej jedną sztukę za zasługi służby TV.
[#4] Re: '' Mój Komputer '' . . . Moje CDTV ' s

@xtro, post #3

--
CDTV+2MB FAST kick 3.0, CDTV - golas,

O widze , że posiadasz i to na czele opisu dokładnie (domniemam) to samo co ja. Mi brakuje jeszcze xT do A600. Była ona ostatnie lata "edytorem" dla prezentacji , a dziś robi dalej zawodowo i właśnie dlatego , chcę niedługo jakieś małe xT dokupić. Wyobraź sobie, znalazłem dla niej zastosowanie w .... geodezji, a konkretniej miernictwie...
1
[#5] Re: '' Mój Komputer '' . . . Moje CDTV ' s

@xtro, post #4

Jeśli chodzi o zestaw podstawowy to chyba wszystko wylistowałeś. Z opcji ponadpodstawowych można się pokusić o RGB2HDMI z portami na joya i myche.
Jak byś nie miał co zrobić z drugą jednostką to ja bym chętnie zanabył, bo w mojej nie działa CD 🙂
1
[#6] Re: '' Mój Komputer '' . . . Moje CDTV ' s

@gienekk, post #5

A co się dzieje z napędem? Ważne jest by w nim wymienić kondensatory. Soczewki też można wymienić choć nie ma zamiennika 1:1.
[#7] Re: '' Mój Komputer '' . . . Moje CDTV ' s

@Rafał A-3000, post #6

CD nie czyta plyt. Z tego co mi wiadomo to właśnie ma przepaloną soczewkę. Kondensatory były wymieniane. Serwisant, u którego CDTV był w naprawie powiedział, że on sie nie zajmuje wymianą soczewek.
[#8] Re: '' Mój Komputer '' . . . Moje CDTV ' s

@gienekk, post #7

Orila mi wymienił w dwóch napędach i oba śmigały. Trzeba tylko kupić zamiennik. Jeden coś przestał czytać płyty ale drugi na razie działa.
[#9] Re: '' Mój Komputer '' . . . Moje CDTV ' s

@Rafał A-3000, post #8

https://pl.aliexpress.com/item/32820306536.html to ten zamiennik?
[#10] Re: '' Mój Komputer '' . . . Moje CDTV ' s

@gienekk, post #9

Teraz nie odpowiem, bo jestem poza domem, a w historii zakupów już tego nie mam. Trzeba sprawdzić w Outlook.
Pamiętam tylko, że zamiennik miał inną liczbę ścieżek i wymagało to przeróbki taśmy.
[#11] Re: '' Mój Komputer '' . . . Moje CDTV ' s

@gienekk, post #9

Zamiennik to ten, ale wymiana polega na przeróbce tasmy 11pin aby wsadzic do gniazda 12pin oraz na wymianie gniazda 5 pin aby wsadzic taśmę 4 pin. Plus kalibracja. Ze wzgledu na to ze kazda sztuka inna, to nie ma gwarancji sukcesu.
[#12] Re: '' Mój Komputer '' . . . Moje CDTV ' s

@orila, post #11

Zamiennik to ten, ale wymiana polega na przeróbce tasmy 11pin aby wsadzic do gniazda 12pin

a czy nie lepiej zrobię modyfikację (nie wiem jak to zrobić, ale na tym forum są osoby które już to robiły)
na płycie głównej, aby nie martwić się tym w przyszłości?
no i tasiemkę łatwiej uszkodzić nić płytę główną.
[#13] Re: '' Mój Komputer '' . . . Moje CDTV ' s

@Cezarykl, post #12

Chętnie posłucham porad.

Ale widzę że pojawila sie wersja 4/12 ktora moze nie wymagac przerabiania tasmy.... https://ebay.us/m/UhD0Yo ale cena troche wysoka
[#14] Re: '' Mój Komputer '' . . . Moje CDTV ' s

@xtro, post #4

Xt_turbo polecam, za tą cenę spełnia wszystkie założenia budżetowej karty.
[#15] Re: '' Mój Komputer '' . . . Moje CDTV ' s

@orila, post #13

To ta soczewka ma takie same sygnały co CDTV? Kiedyś nie były dostępne.
[#16] Re: '' Mój Komputer '' . . . Moje CDTV ' s

@orila, post #13

Jest jakaś rozpiska tej taśmy 12 pin dla SF87? Wszystkie sygnały są używane? Zastanawia mnie to, bo bym poeksperymentował z innymi modelami SF.
[#17] Re: '' Mój Komputer '' . . . Moje CDTV ' s

@Rafał A-3000, post #15

Nie mam pojęcia.
Zakladam zgodność na podstawie porownania cdtv z tasma 11 pin.
[#18] Re: '' Mój Komputer '' . . . Moje CDTV ' s

@AD99, post #16

Robilem analize tylko 4 pierwszych pinów. Z taśmą 11 pin, w porównaniu do cdvt jest zgodność taka że 4 pin tasmy 12 pinowej jest nieobecny w tasmie 11 pin, a pin2 jest połączony dodatkowo z miejscem do ktorego w tasmie 12 pin prowadzil pin 4; a ponadto na płycie napędu cdtv jest połączenie miedzymi pinami 2 i 4. Czyli tak czy inaczej się zwierają albo z jednej albo z drugiej strony.
Nie pamietam juz dokladnie... ale 2 i 4 to chyba poziom odniesienia do zasilania i mocy lasera podawanych na pinach 1 i 3.
Piny są podzielone 2 grupy: do sterowania aktywnoscia lasera i do odbierania danych z sensora. Pętla sprzężenia w której dane sensora wpływają na pozycjonowanie soczewki lasera i dekodowanie danych.

Podobnie bylo z tasmą 5 pin w ktorej tylko 4 pinow jest połączonych. Tu 4 piny sterują tylko pozycjonowaniem soczewki lasera przez podawanie napięć różnicowych.
1
[#19] Re: '' Mój Komputer '' . . . Moje CDTV ' s

@orila, post #18

No to już jest garść informacjiOK, dzięki.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem