kategoria: A500
[#1] Długie uruchamianie systemu A500
Witam.
Moja (ożywiona) A500plus, 2MB chip ram, TF536 (030 z MMU, 64MB fast) i na niej przejściówka na kartę SD i w niej karta 4GB. DH0 - 500MB, DH1 - 1G, DH2 - reszta (FFS). W startup-sequence po setpatch wstawiłem loadaws - ekran pokazujący ilość pamięci, proc itp. Kickstart 3.2
Problem: System uruchamia się około minuty a wygląda to tak: Włączenie zasilania, zaświeca się dioda dysku SD i mruga radośnie przez około minutę, następnie "stuknie" stacja dyskietek jakby chciała coś odczytać, pojawia się ekran AWS i... sekundę lub dwie później jest workbench. Co powoduje to "rzeźbienie po dysku" przez minutę? Sam system jak sądzę uruchamia się te max 2 sekundy...
Dodam, że mmulibs wgrane, Mufast rom jest w s-s, sysinfo pokazuje transfer z SD ponad 3MB/s
[#2] Re: Długie uruchamianie systemu A500

@Rambler, post #1

Kick 3.2 dłużej mieli niż niższe, ale czy tu jest problempomysł
U mnie karta TF1230 z sd czasem długo rzeźbi. Na A500 nie miałem problemu z TF536, ale tam mam kick 1.3/3.1.
Może zasilacz masz słaby.
[#3] Re: Długie uruchamianie systemu A500

@AD99, post #2

Raczej nie: MeanWell RT-65B
[#4] Re: Długie uruchamianie systemu A500

@Rambler, post #3

Normalnie w Amidze 1200 z Amiga OS 3.1 jest tak, że jak uruchomimy komputer bez twardego dysku, właśnie czekamy minutkę i dopiero pojawia się ekran kickstart, stacja stuka i czeka na dyskietkę. Boot Menu też jest dostępne po minutce.

Jeśli mamy twardy dysk, komputer bootuje od razu. Jeżeli jest dyskietka to z niej jest bootowana. Podobnie Boot Menu jest dostępne od razu po włączeniu.
[#5] Re: Długie uruchamianie systemu A500

@Rambler, post #3

Postaw czysty system na innej karcie sd.
[#6] Re: Długie uruchamianie systemu A500

@Rambler, post #1

Takie numery czasami dzieją się na TF536. Być może inna karta SD pomoże.
Generalnie dla TF536 zaleca się ustawienie możliwie największych bloków na partycjach, powinno przyspieszyć to wstępne "mieszanie".
Taki "urok" tej karty.
1
[#7] Re: Długie uruchamianie systemu A500

@Rambler, post #1

Wygląda jakby partycja gubiła walidację. Najlepiej wystartować z dyskietki na której jest Diskmon albo coś podobnego.
[#8] Re: Długie uruchamianie systemu A500

@wali7, post #6

W tej chwili mam block size: 4096 i Max transfer: 0x1fe00. Jak należy to ustawić w moim wypadku?
[#9] Re: Długie uruchamianie systemu A500

@Rambler, post #8

Daj większy blok size, sporo większy np. 4x tyle. I sprawdź czy jest zauważalna różnica.
[#10] Re: Długie uruchamianie systemu A500

@ppill, post #7

Wygląda jakby partycja gubiła walidację. Najlepiej wystartować z dyskietki na której jest Diskmon
spr TYM przeskanować / naprawić

https://aminet.net/package/disk/salv/DiskSalv
[#11] Re: Długie uruchamianie systemu A500

@Rambler, post #1

obstawiam brak validacji na dysku/partycji.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem