kategoria: A1200
[#1] Uruchamianie adfów na Amidze 1200
Witam ponownie! Zakupiłem Amigę 1200 z 8MB ramu, z AGSem, zasilaczem, myszką i joyem, dokupiłem do tego OSSC dzięki czemu podłączam Amigę do mojego monitora i to wszystko działa bardzo fajnie. Mój problem polega na tym że mam parę unikalnych adfów na pececie (m. in. program edukacyjny ABC Chemii którego szukałem na tym forum) i nie wiem jak ten problem ugryźć. Z jednej strony odpowiedzią jest gotek ale nie wiem czy wymontowywać stację (która jest sprawna bo Amiga była remontowana), czy użyć zewnętrznego goteka w stylu SDBoxa V2 czy czegoś takiego ale czytałem gdzieś na tym forum że zewnętrzne goteki nie działają z niektórymi grami które odpalają się tylko z DF0. Jeszcze innym rozwiązaniem byłoby nagranie na Amidze adfa na dyskietkę ale ze świeczką szukać teraz dyskietek DD. Coraz bardziej skłaniam się raczej ku wewnętrznemu gotekowi choć chciałbym kiedyś jeszcze usłyszeć pracująca stację fizycznych dyskietek.

Edit: Zapomniałem dodać że mam przejściówki sd-cf-pcmcia ale one raczej nie pomogą w osiągnięciu tego celu

Ostatnia aktualizacja: 07.09.2025 13:53:24 przez melomonster
[#2] Re: Uruchamianie adfów na Amidze 1200

@melomonster, post #1

Zaxon kiedyś robił mini-Goteka, którego się zakładało pomiędzy płytę główną a stację wewnętrzną (na zewnątrz na tasiemce wychodziło sterowanie z ekranikiem i gniazdem SD) i dodatkowo był wbudowany boot selector. To by było rozwiązanie dla ciebie. Poleciłbym (bo mam tak zrobione) gdyby nie to, że teraz tego nie kupisz. Ale boot selektor da się zrobić. Nie tak prosto jak w 500-ce ale się da. I wtedy zewnętrzny Gotek by to ogarnął.

Ostatnia aktualizacja: 07.09.2025 14:04:09 przez perinoid
[#3] Re: Uruchamianie adfów na Amidze 1200

@melomonster, post #1

Możesz też podmontowac adf jako wirtualna dyskietka i spróbować dany program lub grę z niej uruchomić.

Inne rozwiązanie to użycie Generic WHDLoad.
Umożliwia on uruchomienie Workbencha pod whdload.
Jeśli podmieni się pliki Workbencha na pliki z grą, programem jest szansa że zadziała to pod whdload na hdd
[#4] Re: Uruchamianie adfów na Amidze 1200

@Norbert, post #3

Kup sobie imp box
Będziesz miał impa i dostęp do gier muzyki discorda i jeszcze wielu innych rzeczy można również mieć stasha.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem