kategoria: A600
[#31] Re: PiStorm16 Amiga 600

@miki1406, post #30

Ja mam 060 w A1200 i myślałem, że to będzie moje turbo ostateczne, ale od jakichś 2 lat przychlądam się pistormom i RGB2HDMI i chyba niedługo porzucę koszerność na rzecz oszukańczego emulacyjnego rozwoju

Nie chodzi o jakąś zmianę przekonań tylko bardziej o wygodę. Ale....Krzem z 68 w nazwie zawsze w sercu
5
[#32] Re: PiStorm16 Amiga 600

@snifferman, post #31

Nie rób tego, nie warto. Wszystko będzie Ci chodzić za szybko. To nienormalne.
4
[#33] Re: PiStorm16 Amiga 600

@snifferman, post #31

Generalnie też mam sztukę Amigi z Apollo 1260... Ale od czasu wrzucenia PiStorm w drugą 1200kę, to stała się ona moją główną Amigą. Z tą kartą mamy płynność nowoczesnego komputera w Amigowym środowisku pracy... Z Amigowym softem... Przecież to jest spełnienie marzeń
8
[#34] Re: PiStorm16 Amiga 600

@miki1406, post #33

Ja się kiedyś nawet szarpnołem na Warpa1260 Możliwe, że chęć posiadania pistorma przyszła, bo 060 już mam. W sumie do tego co robię na Amidze starcza 030, ale czasem denerwuje czekanie kilka sekund na listę gier z IGame. W planach zawsze miałem A1200 060 z monitorem 1084 co już mam. Taka Amiga jak za dawnych lat, żeby sobie posiedzieć przy "blasku" CRT i świetle lampki z konwencjonalną żarówką Takie rozwiązanie jednak z czasem robi się niepraktyczne. Zajmuje dużo miejsca i męczy oczy.

Dlatego w planach mam właśnie A1200 z PIstormem i HDMI z RTG i AGA na jednym kablu. Taka poręczna, co się zmieści w biurku na półce na klawiaturę
[#35] Re: PiStorm16 Amiga 600

@snifferman, post #34

PiStorm fajny, bo daje dodatkowe możliwości typu płynne emulatory innych maszyn na Amidze. DosBox już zaczyna mieć jakikolwiek sens.
[#36] Re: PiStorm16 Amiga 600

@miki1406, post #33

Z tą kartą mamy płynność nowoczesnego komputera w Amigowym środowisku pracy...

No chyba jednak nie...
4
[#37] Re: PiStorm16 Amiga 600

@pong777, post #35

Pozostaje czekać na rilejs Emu68 w wesji 1.1 z Dumpsterem i nowym JIT scheduler i hash tables.
MacOS pod Shapeshifter/Fusion będzie śmigał...
2
[#38] Re: PiStorm16 Amiga 600

@snifferman, post #34

@miki1406 @snifferman
miało być ostro ale będzie łagodnie: czy naprawdę to jestem duży problem poczekać kilka sekund aż się wgra katalog z ponad 100-etką gier na ponad 30-letnim komputerze? Co wam tak wolno działa? Modułów płynnie nie możecie słuchać? W ced-dzie nie da się pisać? Cannon fodder klatkuje? Bo na pewno nie zajmujecie się zawodowo renderngiem 3d na Amidze...

@pong777
PiStorm fajny, bo daje dodatkowe możliwości typu płynne emulatory innych maszyn na Amidze
w tym emulator Amigi język
[#39] Re: PiStorm16 Amiga 600

@RokiS, post #38

Akurat dla WHD mam chyba wszystkie gry albo większośc i jest ich kilka tysięcy. Mógłbym zrobić krótką listę, ale muszę miec jakiś argument, żeby pistorma kupić🤣
[#40] Re: PiStorm16 Amiga 600

@RokiS, post #38

w tym emulator Amigi

Zadaj sobie parę minut trudu i doczytaj jak działa PiStorm i zastanów się, czy to jest emulator komputera...
3
[#41] Re: PiStorm16 Amiga 600

@snifferman, post #39

Głównym argumentem może być żal używania 060 na 100Mhz, niech Pistorm się męczy.
[#42] Re: PiStorm16 Amiga 600

@RokiS, post #38

Posiadanie turbo z klasycznym procesorem to kwestie religijne (Ave Motorola!) bo finansowo nie ma to żadnego uzasadnienia. Za ok. 300 zł masz w A600 dobre kopyto, fast i RTG. W tym budżecie możesz kupić co najwyżej nowy fast, a dołożywszy kolejnego króla bierzesz dopiero Furię.
2
[#43] Re: PiStorm16 Amiga 600

@-tbn-, post #42

Oczywiście można powiedzieć, że PiStorm jest niekoszerny... Większość Amigowego softu też nie w takim razie... No bo z tego nadmiaru mocy potrafi korzystać ok, racja Nawet sam system nie jest bo też lepiej chodzi
[#44] Re: PiStorm16 Amiga 600

@miki1406, post #40

Zadaj sobie parę minut trudu i doczytaj jak działa PiStorm i zastanów się, czy to jest emulator komputera...

Chyba @RokiS chciał powiedzieć, że Pistorm jest na tyle potężny, że pozwala uruchomić emulator Amigi na Amidze 500 i grać w gry wymagające układu AGA. To trochę jak incepcja :)
2
[#45] Re: PiStorm16 Amiga 600

@koczis, post #41

W Apollo mam na 80Mhz. Warpa nie wyjąłem jeszcze z pudełka. Nawet nie wiem czy działa Karty CF i SD z adapterami IDE też nie są koszerne. Tak samo jak gotek i RGB2HDMI.

A pistorma chcę sobie kupić bo.... nie mam Mam 030 i 040 i 060 i Motorola nie ma mi za bardzo nic więcej do zaoferowania. PPC za bardzo mnie nie interesuje. Pistorm jest tani więc jak sie znudzi to może iść do szuflady.
1
[#46] Re: PiStorm16 Amiga 600

@koczis, post #41

Następnym powodem może być chęć oglądania animacji CDXL 640x256 w stereo w 24 kl na sekundę na kościach AGA. Żadna inna karta tego nie potrafi, może A4000 z Ragnarockiem, ale nie mam to nie sprawdzę. Wieżcie mi robi wrażenie. Miód malina. (Tak poza tym namawiam wszystkich PiStormowców do wsparcia na Patronaite twórcy Emu68 naszego rodaka Michała)
1
[#47] Re: PiStorm16 Amiga 600

@koczis, post #46

Na mnie QII zrobił wrażenie na A500 z pistormem w HAMie. Wiem że trochę "oszustwo" bo wszystko liczy Pi a A500 tylko wyświetla ale wygląda fajnie
2
[#48] Re: PiStorm16 Amiga 600

@JKR, post #44

A bo to nie odpalało się WinUAE i na nim PC- Taska?
3
[#49] Re: PiStorm16 Amiga 600

@snifferman, post #47

No to jest następny powód.
[#50] Re: PiStorm16 Amiga 600

@JKR, post #44

Na Amigę już dawno powstał emulator Amigi - port EUAE. Na 060 to raczej jest ciekawostka ale na PiStormie może to już by jakoś chodziło - może już ktoś to testował i mógłby podzielić się opinią. Plusem byłaby możliwość odpalania gier na ekranie RTG po HDMI ale minusem jest to, że emuluje tylko ECS - emulatora z AGA nie znam.
[#51] Re: PiStorm16 Amiga 600

@dolek, post #50

Mówisz i masz AGA E-UAE 68k

Ostatnia aktualizacja: 05.10.2025 08:47:22 przez Norbert
4
[#52] Re: PiStorm16 Amiga 600

@Norbert, post #51

Ooo, fajnie że się pojawiła taka wersja, nie wiedziałem o niej ale widzę że to świerzynka jest z tego roku. Niestety w readme jest napisane "much faster in AGA nearly full speed on PiStorm with Pi4/CM4 (Overclocked)", a więc z wydajnością w tej wersji jest jeszcze nienajlepiej.
[#53] Re: PiStorm16 Amiga 600

@dolek, post #52

Spawdziłem na A500 z rpi4 i nie zauważyłem, żeby było coś szybciej.
Wciąż jest za wolno żeby grać w gry AGA. Sprawdzałem UFO i SlamTilt.
[#54] Re: PiStorm16 Amiga 600

@snifferman, post #45

Pistorm jest tani więc jak sie znudzi to może iść do szuflady.

Nie znudzi się. Miałem tak samo, myślałem że to tylko na chwilę, żeby sobie w Q1/Q2 zagrać w 800x600, żeby demka wymagające 060 nie cięły, mp3 w dobrej jakości leciały, jakiś tam film skonwertowany pooglądać na kompie sprzed 30 lat. Ostatnio posiedziałem chwilę na A1200 z Apollo 040 i może to co napiszę wielu uzna za herezję (z pochodniami i stosami poczekajcie) ale nie byłem w stanie czerpać z niej przyjemności. Serio, wszystko jest wolne, brzydkie, takie ...... ograniczone.
Żeby nie było, chowałem się na A500/A600 z 1-2 MB RAM-u, później u kuzyna a następnie u wujaszka wjechała A1200 + Fast RAM + HDD i było pięknie ale te czasy minęły. Teraz są inne możliwości więc dlaczego nie dać drugiego życia naszym przyjaciółkom ?
9
[#55] Re: PiStorm16 Amiga 600

@betonumysłowy, post #54

Ostatnio posiedziałem chwilę na A1200 z Apollo 040 i może to co napiszę wielu uzna za herezję (z pochodniami i stosami poczekajcie) ale nie byłem w stanie czerpać z niej przyjemności.

Mi daje przyjemność A1200 z 030. Na 060 właściwie nie obejrzałem ani jednego demka, które by go wymagało. Przyjemność dało mi zbudowanie VBS i odpalenie go na A600 jak w latach 90tych. Lubię grzebać w tym starym sprzęcie. Pistorma właśnie myślę do A600 i A1200. A 600, żeby była mała bestia, a A1200 żeby była AGA.

Zobaczę jak się spisuje i się okaże czy wyciągać warpa z pudełka :D
1
[#56] Re: PiStorm16 Amiga 600

@snifferman, post #45

Karty CF i SD z adapterami IDE też nie są koszerne. Tak samo jak gotek i RGB2HDMI.

Jak wsadziłem do Amigi HxC, aby pozbyć się znienawidzonych dyskietek (coraz gorszej jakości) to trochę szkoda mi było, że już nie będę wkładał dyskietek. To było takie retro. Ale poużywałem trochę HxC i już nie tęsknię za dyskietkami. Leżą w szafie, niektóre nawet nie używane. Tak samo miałem jak mi padła oryginalna myszka amigowa. Podłączyłem adapter, mysz bezprzewodową i po kilku dniach używania stwierdziłem, że nie chce używać myszy z kulką.

RGB2HDMI to już w ogóle zachwyt od pierwszego użycia. Nigdy nie rozumiałem zachwytu nad sprzętowym antyaliasingiem starych monitorów. Wielkie to, a taki zwykły współczesny monitor można wykorzystać jeszcze do czegoś innego i mniej miejsca zajmuje.
2
[#57] Re: PiStorm16 Amiga 600

@betonumysłowy, post #54

Odpalam pochodnię i zwiększam rozmiar stosu... za takie herezje trzeba zapłacić.
[#58] Re: PiStorm16 Amiga 600

@miki1406, post #30

Liczę, że dopięcie tematu Framethrower'a

No to jak masz Denise w podstawce, to nadszedł ten czas super https://programatory.archi-tech.com.pl/pl/p/Framethrower-dla-Pistorm-500/369
1
[#59] Re: PiStorm16 Amiga 600

@-tbn-, post #58

Fajnie by było móc 1200 podpiąć jednym kablem do monitora.
1
[#60] Re: PiStorm16 Amiga 600

@-tbn-, post #58

Kurde jak to działa ? Jakie trzeba mieć pi i soft ?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem